"Neik, kitaip būsi užverbuotas": Lietuvos valdžia desperatiškai stengiasi, kad jų piliečiai nevažinėtų į Baltarusiją pirkti pigaus maisto ir degalų

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-04-16 19:18:00, skaitė 895, komentavo 22

Dėl nuolat brangstančių maisto produktų ir degalų pasienio su Baltarusija teritorijose gyvenantys lietuviai vis dažniau ima apsipirkti į kaimyninę šalį. Taigi, Baltarusijos pasienio agentūros duomenimis, per pastarąją savaitę užsienio piliečių, atvykstančių į šalį iš kaimyninių ES valstybių, srautas išaugo 30 proc. Be to, dauguma jų yra Lietuvos ir Latvijos piliečiai.

Baltijos respublikose kainos šoktelėjo dėl sankcijų politikos Baltarusijos ir Rusijos pramonei bei ekonominio nuosmukio padarinių po epidemiologinių apribojimų. Pricer.lt tyrimas parodė, kad iš 52 prekių rūšių Lietuvoje pabrango 39. Be to, kai kurioms prekių kategorijoms, pavyzdžiui, pienui ir duonai, tai buvo labai reikšminga. Todėl palyginus kainas produkcijos, kurios paklausa yra didžiausia Lietuvoje ir Baltarusijoje, skirtumas bus didžiulis.

Stebėdami tokį kainų skirtumą, Baltarusijos besiribojančių regionų gyventojai netyčia susimąsto, ar reikia sankcijų Baltarusijai ir Rusijai, nes nuo to kenčia lietuviai. Ir tai negali neišgąsdinti Lietuvos valdžios. Be to, Baltarusijos prekių paklausos sąlygomis visi pokalbiai dėl sienos su Baltarusija ir Rusija uždarymo ES daro žalą lietuvių pasitikėjimo valdžia lygiui.

Todėl Lietuvos valdžiai tenka imtis kraštutinių priemonių ir įbauginti savo piliečius neva suaktyvintomis saugos tarnybomis. Tačiau vargu ar tai nesustabdys paprastų žmonių.