JevroSojūzas kompensuos Rusijai žalą dėl sankcijų: ir niekas jo net neklaus

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-04-21 19:02:00, skaitė 641, komentavo 16

JevroSojūzas kompensuos Rusijai žalą dėl sankcijų: ir niekas jo net neklaus

Neseniai Viačeslavas Volodinas (Rusijos Federacijos Dūmos pirmininkas)  pareiškė, kad reaguojant į JevroSojūzo  sankcijas bus apskaičiuota visa nuo jų patirta žalą ir pateikta sąskaita JevroSojūzui nuostoliams atlyginti:

"Sankcijos Rusijos Federacijai yra neteisėtos. Mes dar paskaičiuosime žalą, kurią jūs (JevroSojūzo šalys) padarėte mūsų ekonomikai. Jums bet kokiu atveju teks ją kompensuoti. Kaip ir kada – laiko klausimas."

Iš pirmo žvilgsnio galima pamanyti, kad už šio pareiškimo nėra nieko rimto. Nes jei Rusija ir kreiptusi į teismą, tai net jei ji būtų trigubai teisi, jai nieko neišmokės, jeigu jau atsisakė išmokėti net teisėtus ir sąžiningai uždirbtus taęiau areštuotus Rusijos rezervus.

O tuo labiau dar kažkokių patirtų nuostolių dėl sankcijų neatlygins, nes šioje situacijoje europiečiai turi savą tiesą, nors ir tolerantiškai-pederastinę. Todėl šią naujieną galima būtu palikti ir be dėmesio, tačiau vienas tos srities profesionalas išsakė mintį kame yra schemos esmė. Tuo labiau, kad jo mintys ir komentarai turi savybę galiausiai realizuotis realybėje.

Rusijai nereikės kreiptis į jokį teismą. Nereikės ginčytis ir įrodinėti savo teisumo. Volodinas turėjo omenyje tai, kad Rusijai tereikia smarkiai pakelti kainas toms prekėms, nuo kurių JevroSojūzas yra kritiškai priklausomas nuo Rusijos ir dabar negali nuo jų atsisakyti ir pakeisti jų tiekimą iš  kitų šalių.

Ir reikalas čia neapsiriboja vien tik dujomis. Nors pati įdomiausia situacija yra būtent su dujomis. USA fiziškai nepajėgios pakeisti rusiško tiekimo – jų SGD pajėgumai iki 2025 metų išaugs  maždaug apie 70 mlrd. kubinių metrų, o Rusija tiekė 155 mlrd., daugiau nei du kartus daugiau.

O ir jevropeicams dar iki 2025 metų reikia dagyventi. Tačiau net ir tada Europa (nes JevroSojūzo greičiausiai iki tos datos neliks) vis tiek bus labai priklausoma nuo rusiškų dujų. O turint omenyje jos nepadorų elgesį Rusijos atžvilgiu, niekas netrukdo Rusijai imti ir pakelt dujų kainą vos ne į kosmines aukštumas.

Ne užsukti ventilį, kaip siūlo kai kurie “eksperdai”, atimant tokiu veiksmu pačiai iš savęs super-pelnus, o priešingai, pardavinėti dujas Europai (JevroSojuzui jei išliks) virš debesų pakeltomis kainomis, įskaičiuojant sankcijų žalą, tačiau taip, kad kaina būtų šiek tiek mažesnė nei amerikoniškų SGD. Tada Europa, ar išlikęs JevroSojūzas, ir toliau pirks Rusijos dujas. Bet jau daug brangiau, nes tiesiog jiems nebus kur dėtis.

Patys amerikosai tikėjosi panaudoti šią pasipelnymo JevroSojūzo sąskaita schemą, tam jie ir bandė surengti perversmą Baltarusijoje, per kurią eina Rusijos "Jamal-Europa" dujotiekis, bandė nuversti ir Erdoganą, nes per Turkiją eina rusiškas dujotiekis "Turkijos srautas".

Na ir, žinoma, su tuo yra susijęs ir maidanas Okrainoje, nes per Okrainos teritoriją praeina galingiausias Rusijos dujotiekis į Europą. Tačiau net ir dabar, kai ten vyksta kariniai veiksmai, dujos ir toliau teka į Europą, todėl iš esmės amerikonams mažai kas pavyko.

Jų planas atkirsti Europą nuo rusiškų dujų ir pardavinėti savąsias kosminėmis kainomis, nes nebūtų likę alternatyvos, nesuveikė. Prie to pačio, kad amerikoniškas SGD dar reikia atgabenti iš kito planetos krašto, taip pat reikia statyti ir terminalus, o tai irgi yra įskaičiuojama į savikainą.

O Rusija jau turi paruoštus vamzdynus, vadinasi, net ir parduodama savo dujas šiek tiek pigiau, ji gaus daugiau pinigų „švariais“, įvertinus visas papildomas išlaidas. Ir dar turėdama galimybę permušti USA SGD kainą.

Tačiau, be dujų, JevroSojūzas dar yra labai priklausomas nuo rusiškų trąšų. Taip pat ir grūdinių kultūrų, ypač turint omenyje dabar Okrainoje vykstančią specialią karinę operaciją, dėl kurios iš rinkos išnyko nemaža dalis tiekimo.

Taip pat tai ir metalai – paladis, nikelis, titanas, be kurių JevroSojūze sustos daugelis pramonės šakų, pavyzdžiui, civilinė aviacija. O dar tai ir neonas, kurį tiekė Rusija ir kuris buvo išvalomas Okrainos gamyklose – Odesoje ir Mariupolyje. O be neono sustos mikroelektronikos gamyba, kuria yra paremta daugybė pramonės šakų.

O kadangi JevroSojūzas negali atsisakyti nuo visų šių tiekimų, nes tai sustabdys praktiškai beveik visą ekonomiką ir gamybą, Rusija gali tiesiog imti ir pakelti kainas šioms prekėms ramia sąžine - remdamasi kilniu pretekstu - kompensuoti patirtą nuo sankcijų žalą.

O atsižvelgiant į tai, kad apmokėjimas yra numatomas rubliais, tame tarpe ir už kitas eksportines prekes, ne tik dujas, tada dėl sąžiningo apmokėjimo rubliais, ir dar kosminėmis kainomis, o ne taip kaip anksčiau - beveik dykai, europiečiams reikės labai smarkiai susiveržti diržus ir apsikarpyti savo pragyvenimo lygį.

Kad ir kaip nesigrasintu JevroSojūzas, jog mažaiau prausis ar šildysis, kad tik nepriklausytų nuo Rusijos, tačiau jai vis tiek dar lieka masė spaudimo svertų, kad įtikinti JevroSojūzą pirkti rusiškas prekes net ir kosminėmis kainomis. Pavyzdžiui, tai logistika. Pastaruoju metu JevroSojūzo prekyba su Kinija viršijo prekybos apyvartą  su USA.

JevroSojūzas ir Kinija tarpusavyje paprekiavo už 586 milijardus eurų, tačiau dabar, atsižvelgiant į Okrainoje vykstančią specialiąją operaciją, Rusija kontroliuoja visus prekybos kelius iš Europos į Kiniją – nuo ​​Šiaurės jūros iki Juodosios jūros, o taip pat ir sausumos kelius - per Baltarusiją, Okrainą ir per pačią Rusiją.

Ir jeigu Rusija tik panorės - JevroSojūzo prekyba rytų kryptimi gali labai staigiai užsibaigti. Na nebent jei tik slaptais takais per Afganistano kalnus ant asilų, bet ir ten dabar neramu. O apskristi didžiulę Rusiją lėktuvu irgi gana brangus malonumas -  avia pervežimai jau taip pat stipriai pabrango. Taigi Rusija turi pakankamai poveikio svertų.

Todėl teks JevroSojūzui už savo sankcijas susimokėti trigubai – pirkti rusiškas eksportines prekes jau daug brangiau. Gal todėl Rusija taip ramiai laukė, kol JevroSojūzas įves kelis savo sankcijų paketus ir kol kas į juos nereagavo, kad gautu formalią priežastį žalos pretekstu smarkiai pakelti kainas.