Žaliųjų karaliavimo pabaiga

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-04-28 19:10:00, skaitė 453, komentavo 12

Žaliųjų karaliavimo pabaiga

 Tarptautinių rezervų dedolerizacija: neišvengiama tarptautinė tendencija

Apie JAV dolerio saulėlydį kalba pastaruosius du dešimtmečius, tai vertindami pagal mažėjimą amerikiečių valiutos dalies oficialiuose tarptautiniuose rezervuose, tarptautiniuose atsiskaitymuose tarptautinėje prekyboje ir kitose tarpvalstybinėse operacijose, aktyvuose ir pasyvuose bankų sistemų, valiutų keitimo operacijose FOREKS rinkoje.Tačiau šie pokalbiai dar nesuteikė pagrindo kalbėti apie galutinį dolerio saulėlydį ir jo, kaip pagrindinės valiutos, statuso praradimą. 2022 m. vasario mėn. prasidėję įvykiai (sankcijų karas) dar kartą atgaivino diskusijas dėl "žaliųjų pinigų" ateities.Dabar norėčiau atkreipti dėmesį į tokį rodiklį kaip JAV dolerio dalis oficialiose užsienio valiutos atsargose. Tai oficialiųjų tarptautinių atsargų dalis, atėmus SST (specialiąsias skolinimosi teises - specialiąją valiutą, esančią specialioje TVF šalies narės sąskaitoje), šalies poziciją TVF ir piniginį auksą. 2021 m. pabaigoje visų TVF šalių narių bendros oficialiosios užsienio valiutos atsargos sudarė 12,937 mlrd.Dešimtojo ir dešimtojo dešimtmečių sandūroje JAV dolerio dalis visose TVF valstybių narių užsienio valiutos atsargose pasiekė rekordinę vertę - daugiau kaip 70 proc. Toliau pateikiame pagrindinių valiutų dalių TVF šalių narių bendrose užsienio valiutos atsargose pasiskirstymą (metų pabaigoje, %): 2001 m2011m2021 mJAV doleris70,762,358,8Euras19,824,720,6Britų svaras sterlingų2,73,84,8Japonų jena5,23,65,6Šveicarų frankas1,20,10,2Šaltinis: TVFKaip matote, per du dešimtmečius (2001-2021 m.) JAV dolerio dalis sumažėjo iki 58,8 %, t. y. beveik 12 procentinių punktų. Euro ir Japonijos jenos dalis šiek tiek padidėjo, o Didžiosios Britanijos svaras sterlingų gerokai sustiprino savo pozicijas. Šveicarijos frankas prarado ankstesnę poziciją. JAV dolerį iš dalies pakeitė naujos rezervinės valiutos, pavyzdžiui, Kanados doleris (2,4 % 2021 m. pabaigoje) ir Australijos doleris (1,8 %). Kinijos juanis taip pat tapo rezervine valiuta, kurios dalis praėjusių metų pabaigoje sudarė 2,8 % (penkta vieta rezervinių valiutų reitinge).

Bet kuriuo atveju praėjusių metų pabaigoje JAV doleris ir toliau karaliavo rezervinių valiutų pasaulyje, nors jo pozicijos šiek tiek susilpnėjo. Iš viso TVF valstybių narių tarptautinės atsargos doleriais sudarė 7,087 mlrd. dolerių. Galima daryti prielaidą, kad didžioji jų dalis priklauso Kinijai.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos užsienio valiutos atsargos sudarė 3 250 mlrd. Tai visų valiutų, sudarančių rezervus, suma. Priešingai nei dauguma TVF šalių narių, Kinija dar neatskleidė savo atsargų valiutinės sudėties. Ji priskiriama įslaptintai informacijai. Vis dėlto kai kuri informacija kartais praslysta pro akis. Pavyzdžiui, 2019 m. liepos mėn. Kinijos valstybinė pinigų administracija paskelbė, kad 2014 m. pabaigoje turtas JAV doleriais sudarė 58 % visų Kinijos atsargų, palyginti su 79 % 2005 m. (2014 m. - 65 %). Darant prielaidą, kad iki 2021 m. pabaigos ši dalis sumažės perpus, absoliučiąja verte JAV valiuta sudarė apie 1600 mlrd. dolerių (apie 23 % visų JAV dolerio atsargų). (maždaug 23 % visų TVF valstybių narių dolerio atsargų).

Didžiąją dalį Kinijos dolerio atsargų sudaro JAV iždo obligacijos. JAV iždo duomenimis, 2021 m. vasario mėn. Kinija turėjo tokių vertybinių popierių portfelį, kurio vertė siekė 1 054,8 mlrd.

Likusi dalis buvo JAV valiuta užsienio bankų sąskaitose. Pastaraisiais metais Kinija atsargiai mažino savo JAV iždo vertybinių popierių portfelį. Pavyzdžiui, nuo praėjusių metų vasario mėn. iki šių metų vasario mėn. jis sumažėjo beveik 50 mlrd. Jei prieš kelerius metus Kinija buvo didžiausia JAV iždo vertybinių popierių turėtoja, tai dabar ji yra antroje vietoje po Japonijos. Japonija, Jungtinė Karalystė, Šveicarija, Belgija, Taivanas, Kaimanų salos ir kitos šalys palaipsniui keičia Kinijos dalį JAV iždo vertybinių popierių.

Kolektyvinis Vakarų sankcijų karas įtempė Vašingtono ir Pekino, kuris atsisakė aktyvios Vakarų paramos ekonominiam karui prieš Rusiją, santykius. Pekinas supranta, kad šiandien JAV ir jų sąjungininkės Rusijoje praktikuoja sankcijų spaudimo metodus, kurie rytoj bus taikomi Kinijai. Ir nesvarbu, kaip Pekinas manevruos, jam nepavyks išvengti sunkios konfrontacijos su kolektyviniais Vakarais.

Be to, Pekinas negali nepasiruošti savo tarptautinių atsargų galimoms JAV sankcijoms ir toliau kruopščiai mažinti JAV iždo vertybinių popierių portfelį. Yra pagrindo manyti, kad Pekino oficialiai skelbiami tarptautinių užsienio valiutos atsargų duomenys yra šiek tiek perdėti. Šie išpūsti skaičiai slepia sumažėjusią jos atsargų dalį, kurią sudaro doleriai užsienio bankuose laikomuose indėliuose. Dalį šios valiutos doleriais galima išleisti auksui pasaulinėje rinkoje pirkti. Kinijos valstybinė pinigų administracija ką tik pranešė, kad kovo mėn. šalies užsienio valiutos atsargos sumažėjo 25,8 mlrd. dolerių - iki 3,188 trln. dolerių. Galima daryti prielaidą, kad šis mažėjimas daugiausia (ar net išimtinai) vyko atsargų dolerinės dalies sąskaita.

Daugelio šalių užsienio valiutos atsargas tradiciškai sudarė beveik vien tik JAV doleriai. Puikus pavyzdys - Saudo Arabija ir kelios kitos OPEC šalys. Šios šalys beveik pusę amžiaus juodąjį auksą pardavinėjo tik JAV doleriais, tačiau tikimasi, kad artimiausiu metu jos taip pat diversifikuos savo atsargas kitomis valiutomis. Saudo Arabija jau beveik susitarė su Kinija, kad parduos jai naftą ne tik už JAV dolerius, bet ir už Kinijos juanius. Kai tai įvyks, Saudo Arabijos dolerio atsargas pradės mažinti Kinijos valiuta.

Sankcijų karas pakirto pasitikėjimą ne tik JAV doleriu, bet ir euru, Didžiosios Britanijos svarais, Japonijos jenomis, Kanados ir Australijos doleriais bei Šveicarijos frankais, nes kolektyviniai Vakarai visas šias valiutas įšaldė tarptautiniuose rezervuose. Visos šios valiutos tapo "toksiškos". Galima tikėtis, kad padidės pasitikėjimas ženminbi, taip pat gali padidėti aukso, tarptautinėse atsargose esančios valiutos, kuri yra visiškai apsaugota nuo sankcijų, paklausa.

Paprastai tarptautines atsargas valdantys centriniai bankai garsiai neskelbia, kad ketina keisti atsargų valiutinę struktūrą. Viskas vyksta tyliai. Išimtis - Izraelio centrinis bankas, kurio užsienio valiutos atsargos šiuo metu sudaro 206 mlrd. Balandžio 20 d. agentūra "Bloomberg", remdamasi Izraelio centrinio banko pirmininko pavaduotoju Andrew Abiru, pranešė, kad į Izraelio rezervų struktūrą įtraukta keletas naujų valiutų, įskaitant Kinijos juanį, Japonijos, Australijos ir Kanados valiutas. Ekspertai šį Izraelio pinigų institucijų sprendimą sieja su JAV sankcijomis, kuriomis siekiama įšaldyti Rusijos užsienio valiutos atsargas. "Neseniai pagal antirusiškas sankcijas areštuota dauguma Rusijos valiutos aktyvų gali paskatinti daugelį šalių toliau restruktūrizuoti savo atsargas", - mano "Bloomberg".

Kiek sankcijų karas prieš Rusiją paveikė JAV dolerio ir kitų pirmaujančių valiutų padėtį pasaulinėse užsienio valiutos atsargose, sužinosime iš TVF pirmojo šių metų ketvirčio statistikos.

Prof. Valentinas Katasonovas

https://www.fondsk.ru/news/2022/04/26/dedollarizacia-mezhdunarodnyh-rezervov-neumolimyj-mirovoj-trend-56052.html