J. Vaiškūnas. Kai Saulės užtemimas tampa proto aptemimu

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/04/30/j-... 2022-05-02 02:24:00, skaitė 176, komentavo 0

J. Vaiškūnas. Kai Saulės užtemimas tampa proto aptemimu

Pseudomokslinėmis žiniomis prekiaujanti Lietuvos žiniasklaida vėl plačiai skalambija melagienas apie balandžio 30-osios Saulės užtemimo tariamai neigiamas pasekmes Lietuvos žmonių gyvenimo gerovei.

Teigiama, kad balandžio 30 d. vakare įvyksiantis Saulės užtemimas „Jaučio ženkle“ „itin palies materialiąją mūsų gyvenimo sritį, finansus“, kad „esant stipriai užtemimo įtakai“ bus pavojinga priiminėti naujus finansinius, verslo sprendimus, „dėl užtemimo poveikio“ bus lengva pervertinti savo finansines galimybes, „šis užtemimas provokuos“ susirūpinti savo finansų, turto saugumu, naujai įvertinti ir santykį su materialiuoju pasauliu, pinigais, padės naujai pažvelgti į pasaulį, padės rasti naujus būdus uždarbiui, pelnui, „gali lemti permainas bankų veikloje“, kels daug rūpesčių finansininkams „bei apskritai visiems, kas dirba su pinigais“. Bet „pozityvūs dalykai, įvykę užtemimo įtakos metu, bus ilgalaikiai bei atneš stabilią sėkmę“.

Nenustebčiau sužinojęs, kad Lietuvos laikraščių išsilavinimą įgiję lietuviai yra įtikėję, kad Saulė užtemsta prigesdama kaip kokia lemputė elektros tinkluose sumažėjus srovei („energetikai“) ir dėl to visoje Žemėje pasidaro tamsu… Pseudomokslinėmis mišrainėmis apnuodytiems Lietuvos piliečiams privalau paaiškinti paprasčiausius reiškinius apie „Saulės ir Mėnulio draugystę“.

O tiesa yra ta, kad Saulės užtemimas tėra mūsų Žemės palydovo – Mėnulio ant Žemės metamas šešėlis, tuomet kai kas mėnesį apie Žemę apsisukantis Mėnulis kartas nuo karto atsiduria tiesioje linijoje tarp Žemės ir Saulės. Tad užtemimas vyksta tik ten, kuria Žemės vietove tas Mėnulio šešėlis praslenka.

Čia visiškai tas pats, kai aš praeidamas pro gražią merginą Gedimino prospekte trumpam užstoju jai Saulės šviesą ir mano mestas šešėlis lėtai praplaukia jos užsisvajojusiu veidu… O gal tai gali padaryti kokią nors įtaką jos gyvenimui bei likimui?

Tačiau – balandžio 30 d. tarp Žemės ir Saulės atsidūrusio Mėnulio šešėlis nekris ne tik ant Lietuvos, bet ir ant viso Euroazijos žemyno. O kadangi užtemimas yra ne pačios Saulės prigesimas – o Mėnulio mesto šešėlio kritimas, vadinasi – Lietuvoje Saulės užtemimo nebus.

Dalinis Saulės užtemimas vyks tik pietrytinėje Ramiojo vandenyno dalyje ir pietinėse Pietų Amerikos valstybėse. Jis prasidės 21 val. 45 min., Lietuvos laiku, netoli Antarktidos, didžiausią fazę pasieks 23 val. 41 min., kai Mėnulis užstos 64 nuošimčius Saulės disko. Užtemimas baigsis 01 val. 38 min. Ramiajame vandenyne į rytus nuo Čilės krantų.

Kaip gaila, kad balandžio 30 d. aš saulėtu Gedimino prospektu neisiu ir mano šešėlis nekris ant žavių lietuvaičių veidų ir jos neturės galimybės pajusti nei Saulės, nei proto aptemimo, nes aš –  sėdėdamas prie kompiuterio barškinu klaviatūros mygtukais, beviltiškai bandydamas tautą išgydyti nuo supseudomokslėjusios žiniasklaidos sukeltos šizo-astro-pandemijos…

Bet mano pastangos, matyt, beviltiškos, nes pseudomokslas ir nusišnekėjimas šiandienėje liberalioje visuomenėje, regis, „pateisinamas“, kaip žodžio laisvės ir laisvo kapitalo judėjimo išdava.

Ne tik geltonąją spaudą, bet ir visus rimčiausiais laikomus Lietuvos leidinius užtvindė astrologijų bei „energetinių laukų“ žinovų kliedesiai. Žmonės neišmanantys nei fizikos, nei astronomijos, nei etnologijos, nei psichologijos pseudomoksliniu žargonu kasdien mums kala į galvas pleištus apie „energetinių, laukų“ ir „dangaus kūnų“ poveikį kasdieniam gyvenimui bei mūsų ekonominiam-piniginiam gerbūviui.

 

Balandžio 30 d. dalinio saulės užtemimo sritis pasaulio žemėlapyje | Alkas.lt brėžinys pagal timeanddate.com