"Ifo" vadovas: "Esame viduryje stagfliacijos"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-05-02 02:23:00, skaitė 214, komentavo 3

Ifo instituto* prezidentas Clemensas Fuestas mano, kad Europa yra "viduryje stagfliacijos". "Ekonomika stagnuoja, o infliacija didėja", - sakė Fuestas. "Darbo užmokesčio ir kainų spiralė" yra neišvengiama. Pasak jo, dabar ECB turi keisti savo pinigų politiką.

Atsižvelgdamas į kylančias kainas, Ifo prezidentas Clemensas Fuestas įspėja apie stagfliaciją. "Esame stagfliacijos viduryje, bent jau Europoje", - sakė jis "t-online". Šiuo metu infliacija didėja, o ekonomika auga labai lėtai. Tačiau dabartiniai nedideli augimo tempai tik kompensuoja "Corona" uždarymo pasekmes, sakė Fuestas. "Įprasto ekonominio ciklo metu augimo tempai turėtų būti daug didesni. Tai reiškia, kad ekonomika stagnuoja, o infliacija didėja."

Todėl ekonomistas ragina Europos Centrinį Banką (ECB) nedelsiant sugriežtinti pinigų politiką. "ECB pinigų politika šiuo metu yra pernelyg ekspansyvi. ECB turėtų laipsniškai nutraukti obligacijų pirkimą anksčiau, nei planuota iki šiol. Geriausiu atveju ji turėtų nustoti spausdinti pinigus antrąjį ketvirtį, t. y. ne vėliau kaip iki liepos pabaigos", - tęsė jis. Po to ji turėtų greitai padidinti palūkanų normas. "Priklausomai nuo dabartinių ekonominių duomenų, jei įmanoma, tai turėtų įvykti rudenį. Tai vienintelis būdas suvaldyti infliaciją", - sakė M. Fuestas.

"Ifo" vadovas Fuestas: "Pinigų politika yra kritiniame etape"

"Pinigų politika išgyvena kritinį etapą, kai reikia apginti jos patikimumą", - sakė Ifo prezidentas.  "Dabar ECB turi duoti ženklą: Mes ginsime euro stabilumą, net jei tai kažkiek kainuos."

Fuestas kritiškai vertina naujausius profsąjungų reikalavimus didinti darbo užmokestį. "Žinoma, profesinių sąjungų užduotis yra reikalauti didesnio darbo užmokesčio savo nariams", - sakė jis. "Tačiau esame ant darbo užmokesčio ir kainų spiralės slenksčio. Jei didesnio darbo užmokesčio paklausa taps visuotinė, pinigų politika turės dar labiau stabdyti. Tai gali sukelti recesiją."

*„Ifo“ ekonominių tyrimų institutas yra Miunchene įsikūrusi tyrimų įstaiga. „Ifo“ yra „Information“ ir „Forschung“ trumpinys. Kaip vienas didžiausių Vokietijos ekonominių grupių, jis analizuoja ekonominę politiką ir yra plačiai žinomas dėl savo mėnesinio „Ifo“ verslo klimato indekso Vokietijai.

https://www.focus.de/finanzen/boerse/clemens-fuest-ifo-boss-wir-sind-mitten-in-der-stagflation_id_91212614.html

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Mane galima rasti VK https://vk.com/id460381786  ir Telegram  https://t.me/lebionka.