Remigijus Šimašius: „Kviečiu susilaikyti nuo kapinių lankymo gegužės 9-ąją“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/remi... 2022-05-09 04:08:00, skaitė 204, komentavo 6

Remigijus Šimašius: „Kviečiu susilaikyti nuo kapinių lankymo gegužės 9-ąją“

Vilniaus meras Remigijus Šimašius paragino Pergalės dieną susilaikyti nuo karių kapų lankymo

„Gegužės 9-oji, kaip žinia, yra išrasta Sovietų Sąjungos, tai propagandos diena, ji minima visiškai kitais tikslais. Aišku, dalis žmonių galbūt pasigenda informacijos apie gegužės 8-ąją, apie tai, ką švenčia Vakarų pasaulis. Kviečiu susilaikyti nuo kapinių lankymo gegužės 9-ąją“, — teigia jis.

Vilniaus meras pažymėjo, kad sostinės valdžia netrukdys vyresnio amžiaus žmonėms lankytis kapinėse, tačiau priešais įėjimą į karo memorialo Antakalnio kapinėse, Vilniuje, stovi informacinis stendas, kuris atspindi Lietuvos valdžios požiūrį į Pergalės dienos minėjimą.

Kita vertus, pasak mero, savivaldybė nėra gavusi prašymų prie memorialo rengti kokius nors renginius.

Anksčiau Šimašius sakė, jog Vilniaus valdžia ketina siekti, kad Antakalnio kapinėse būtų demontuotos šešios skulptūros, įrengtos per Didįjį Tėvynės karą žuvusių sovietų karių palaidojimo vietoje. Pasak jo, tokiems veiksmams Kultūros vertybių registre reikės atskirti skulptūras nuo antkapių, dėl ko jau išsiųstas kreipimasis į Kultūros paveldo departamentą.

Tai, kas vyksta respublikoje, Rusijos ambasada laiko „barbariškais ir šventvagiškais“ veiksmais, kuriais siekiama šalyje kurstyti neapykantos ir baimės atmosferą.

Rusijoje visa šalis Raudonosios armijos ir sovietų žmonių pergalės dieną švenčia paradais ir fejerverkais. Kita vertus, Lietuva švenčia Pergalės prieš fašizmą dieną gegužės 8 d., dieną, kai nacistinė Vokietija pasirašė Kapituliacijos aktą.

Nepaisant to, būtent gegužės 9-ąją daugelis karo veteranų palikuonių ir buvusių karių Lietuvoje padeda gėlių ant žuvusių karių kapų.

SN inf.