Europos laukia "bankrotų cunamis"

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-05-11 06:43:00, skaitė 510, komentavo 15

Europos laukia

Antro pagal aktyvų dydį Vokietijos banko „Commerzbank“ vykdomasis direktorius morališkai jau ruošia vokiečius „bankrotų cunamiui“, kurį sukėlė sankcijiniai karai.

Logistikos grandinės žlunga, pramoninė infliacija pasiekė net 31% ribą  – aukščiausią nuo Veimaro Respublikos laikų.

Visiškas atsisakymas nuo Rusijos energetinių nešėjų, pagal Berlyno vertinimus, sumažins Vokietijos ekonomiką mažiausiai 6%, ir tai tik per du mėnesius - metinis tokių tempų rodiklis apie 36%, padarys 230 milijardų eurų žalą, o milijonus vokiečių pavers bedarbiais. Ekonominis šokas Europai bus panašus į Didžiąją depresiją.

Šios kuro krizės fone USA paskubomis padidino suskystintų gamtinių dujų tiekimą Europai. Jei 2019 metais amerikoniškos dujų įmonės eksportui tiekė 3-4% pagamintų dujų, tai dabar jau 10-12%. Tačiau šito iš karto atsivėrė ir kita pusė – dujų kainos USA pradėjo sparčiai augti. Joms dar labai toli iki europietiškų ar azijietiškų – tačiau jos jau pasiekė 2008 metų maksimumus.

CJnOGSvn1pLnpWh5kATGSaJWOwErjdYUzvfWxFHIdORvk_0mYNH6SY4EpD_F0PYMC-WJDxBJ8l2QtgH3idbxOpPiH5YxG4Cv-GgYQPsWFyFjwG9C3QZSIp_-Nh9s2zZ4fONSpmnoZKLvGGLb4Q

Be to, Europos finansinis elitas ir toliau stengiasi nutaisyti "gerą" veidelį vykstant labai blogam žaidimui. Ir dar atsisako vadinti daiktus savo vardais – kad visa Europos ekonomika paniro į stagfliacijos bedugnę. Todėl jie kol kas nesiėmė net tokių simbolinių priemonių, kokių ėmėsi, pavyzdžiu,i USA padidindama paskolų tarifą puse procentinio punkto.

Jų, europeicų, fone net Londonas atrodo labiau protingesnis – bent pripažįstantis, kad dėl sankcijinių karų Didžiosios Britanijos ekonomika susidurs su nuosmukiu, kris namų ūkių pajamos, o infliacija pasieks dviženklę ribą.

Per pastaruosius kelerius metus gyvenimo trukmė Europoje pirmą kartą nuo pokario pradėjo smarkiai trumpėti. Iš pradžių tam įtakojo plandemija (suplanuota epidemija) – dabar gyvenimo trukmę vis labiau veikia realiųjų pajamų kritimas ir nesustojanti infliacija. Dabartinį JevroSojūzą dažnai juokais pavadina „senelių namais“, tačiau dabar dėl to atsirado sunkumų: ramiai nugyventi savo senatvę bobulei Europai jau nebus lemta.