„Razborkės" tarp Andriaus Tapino ir Skirmanto Malinausko dėl VIADA Lt?

Autorius: Andrius Tapinas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-05-12 22:39:00, skaitė 254, komentavo 1

„Razborkės

Gegužės 9 dieną Skirmantas Malinauskas tik savo Patreonams skirtame vloge papasakojo štai tokį dalyką, cituoju (nuoroda kažkuris iš jo Patreonų pasidalino po vienu iš mano postų komentarų)

„Jeigu šiandien Viada kreiptųsi dėl Andriaus Tapino tyrimo į teismą, būtų nesvarbu, ar Andrius rėmėsi faktais, ar jis buvo tikslus, ar buvo visuomenės interesas žinoti. Viadai pakaktų pasiremti Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksu ir nurodyti, kad jiems nebuvo suteikta galimybė atsakyti <...> Viada šiuo atveju yra teisi skųsdama šį pažeidimą ir ji laimėtų bylą.

Gegužės 11 dieną Viada išplatina pranešimą spaudai:

VIADA LT kreipėsi į etikos sargus dėl žurnalisto Andriaus Tapino veiksmų

Reaguodama į viešoje erdvėje paskleistą informaciją, prekybos degalais bendrovė VIADA LT kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir Visuomenės informavimo etikos komisiją su prašymu įvertinti, ar žurnalistas Andrius Tapinas ir „Laisvės TV“ nepažeidė žurnalistinės etikos principų ir teisės aktų.

Prašyme teigiama, kad žurnalistas A. Tapinas pateikė tendencingą informaciją apie VIADA LT - savo teiginių neparėmė faktais, nesuteikė bendrovei galimybės pateikti savo poziciją. Be to, kilo įtarimų, jog A. Tapinas veikė „Laisvės TV“ rėmėjo, degalinių tinklo „Circle K Lietuva“ interesais. Naudodamasis savo įtaka, žurnalistas darė spaudimą VIADA LT klientams, ragindamas juos nutraukti sutartis.

„Mūsų vertinimu, „Laisvės TV“ tyrimas buvo neobjektyvus ir neatitinkantis esminių žurnalistinės etikos principų. Bendrovė siejama su rusišku verslu, nepateikiant jokių konkrečių įrodymų. Deja, neturėjome net galimybės pasinaudoti teise pateikti savo argumentus. Tenka apgailestauti, kad įmonės reputaciją tenka ginti kreipiantis į etikos sargus“, - teigė VIADA LT generalinis direktorius Linas Vytautas Karlavičius.

Štai tiesiog šovė Viadai mintis praėjus dviem mėnesiams po ištransliuotos informacijos kreiptis į Etikos komisiją. Arba praėjus dviem dienom nuo faktiškai pažodžiui Malinausko sudėliotų tekstų. 

Tai yra trys variantai: 

a) Viados atstovai yra Skirmanto Malinausko Patreonai arba kažkas iš jo Patreonų nepatingėjo informuoti Viadą.

b) Skirmantas Malinauskas apie tokias galimybes atsiskaityti su Laisvės TV informavo ne tik savo Patreonus, bet ir pridavė mus pačiai Ivano Paleičiko Viadai.

c) Fatališkas sutapimas, kad vienu metu identiškos mintys atėjo dviem skirtingiems žmonėms. 

Bet kuriuo atveju bus įdomu, nes kitą savaitę pasirodys dar vienas mano papildymas apie Lietuvos institucijų santykius su Viada, o Viadai gali tekti aiškintis ir įrodinėti viešai pareikštus įtarimus, kad veikiau „Circle K“ interesais. Nes tokie reputaciniai dalykai irgi gali kainuoti. 

Kam įdomu, kai kovo mėnesį sužinojome, jog „Circle K“ iš Rusijos išeidinės dar bent kelis mėnesius, iki galutinio jų pasitraukimo sustabdėme bet kokį rėmimą ir reklamą Laisvės TV. 

O Skirmantui ir man bus proga pasižiūrėti, kaip viskas veikia praktikoje. Tik gaila, kad prireikė pasitelkti žmones iš buvusio Lukoilo. Nors ką čia – buvusio Lukoilo nebūna.