Rusija grasina branduoliniais ginklais JAV, JK ir Suomijai, jei NATO plėsis į šiaurę

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-05-17 17:46:00, skaitė 399, komentavo 39

Rusija grasina branduoliniais ginklais JAV, JK ir Suomijai, jei NATO plėsis į šiaurę

Vladimiras Putinas šeštadienį perspėjo Suomijos prezidentą, kad bet kokie ketinimai įstoti į NATO „neigiamai“ paveiks abiejų šalių santykius.

Tokie komentarai buvo išsakyti po to, kai Rusijos lyderis pagrasino panaudoti hipersoninę branduolinę raketą „Satan-2“ ir smogti Didžiajai Britanijai bei Suomijai „vos per 200 sekundžių“. Jis taip pat teigė, kad ginklai gali būti panaudoti ir smogimui JAV.

NATO užsienio reikalų ministrams susirinkus Berlyne ir aptarus galimas Švedijos ir Suomijos paraiškas prisijungti prie Vakarų karinio aljanso, V. Putinas kalbėjosi su Suomijos lyderiu Sauli Niinisto telefonu.

Suomijos prezidentas S. Nijnisto pokalbio telefonu metu pasakė V. Putinui, kad tradiciškai prie bloko neprisijungusi šalis „artimiausiomis dienomis nuspręs pateikti paraišką dėl narystės NATO“.

Suomija ir Švedija, taip pat tradiciškai neutralios šalys, padavė paraiškas reaguodamos į Rusijos invaziją į Ukrainą. Atsakydama į tai, Rusija penktadienį nutraukė elektros tiekimą Suomijai.

Screenshot%202022-05-15%20143106.png

Nuotraukoje - Aleksey Zhuravlyov.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė S. Niinisto, kad Suomijos atsisakymas „tradicinės karinio neutralumo politikos būtų klaida, nes Suomijos saugumui nekyla jokios grėsmės“, sakoma Kremliaus pranešime, paskelbtame po skambučio. „Toks šalies užsienio politikos pokytis gali neigiamai paveikti Rusijos ir Suomijos santykius, kurie ilgus metus buvo kuriami geros kaimynystės ir partnerystės dvasia, ir buvo abipusiai naudingi.”

S. Niinisto atstšovai pranešė, kad Suomijos prezidentas pasakė V. Putinui, jog  Suomijos saugumo aplinka smarkiai pasikeitė po Maskvos invazijos į Ukrainą vasario 24 dieną.

Pokalbis įvyko eskalavus retorikai dėl galimo NATO bloko plėtimosi už dabartinių 30 narių ribų.

„Jei Suomija nori prisijungti prie šio bloko, mūsų tikslas yra visiškai teisėtas – suabejoti šios valstybės egzistavimu. Tai logiška“, – interviu „The Mirror“ sakė Rusijos parlamento gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas, 59 metų Aleksejus Žuravliovas. „Suomiai apskritai turėtų būti dėkingi Rusijai už savo valstybingumą, už tai, kad Suomija egzistuoja kaip šalis.”

„Jei Jungtinės Valstijos kelia grėsmę mūsų valstybei, gerai: štai jums „Sarmat” [„Šėtonas-2”], ir iš jūsų liks tik branduoliniai pelenai, jei manote, kad Rusija neturėtų egzistuoti“, – tęsė jis. „Ir Suomija sako, kad ji yra išvien su JAV. Na, stokite į eilę“.

„Satan-2” yra balistinė raketa, galinti nešti 10–15 branduolinių galvučių, manoma, kad kiekvienos iš jų griaunamoji galia yra trys megatonos.

Screenshot%202022-05-15%20143404.png

Pareigūnai gyrėsi, kad Rusijai net nereikėtų gabenti branduolinių ginklų prie Europos sienos, kad įgyvendintų savo grasinimus.

„Su Sarmat [Vakaruose žinomu kaip „Satan-2”] galime smogti iš Sibiro ir netgi pasiekti JK“, – sakė jis. „Ir jei mes smogsime iš Kaliningrado… hipersoninio pasiekiamumo laikas yra 200 sekundžių – taigi, pirmyn, vaikinai.”

„Suomijos pasienyje turėsime ne strateginius ginklus, o Kinzhal klasės ginklus, kurie Suomiją pasieks per 20 sekundžių ar net per 10 sekundžių.”

Kiek vėliau užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško sakė, kad Rusija žino, jog NATO nori „sukarinti viską, kas pasiekiama“, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.