Algimantas Rusteika: Gyvenimo palyginimai

Autorius: Algimantas Rusteika Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-05-25 22:03:00, skaitė 402, komentavo 5

Algimantas Rusteika: Gyvenimo palyginimai

Didžiausias būdavo pagyrimas - būti šauniam, nesiklausyti jų muzikos, varomos per televizijos dėžes, turėti savo nepriklausomą pasaulį ir autoritetus, gitaras, pirktas Rygoj ir Liuksemburgo radiją naktimis prie nurimusio ežero, atskirą, jauną ir pogrindinį gyvenimą, roko kvadratus su savadarbe aparatūra ir seniams jau prarastas, paprastas ir tikras vertybes.

O kaip mes neapkentėm viešo melo, bukos propagandos, dviveidystės ir šunuodegiavimo, kaip mes niekinom komformizmą ir komjaunuoliškus, suvaidintus entuziazmus! Šaunu ir normalu buvo neigti suaugusiųjų prisitaikėlišką gyvenimą, jų amžinus nutylėjimus ir pripučiamus principus, tikrumą, sušluotą po kilimu, atsisakymą būti laisviems, bijojimus net savo pačių nuomonės...

Argi buvo didesnė gėda nei būti komjaunimo „lyderiu“ (į eilinius surašydavo visus net nepaklausę), skundiku ir pakaliku, savanoriškai pritariančiu melo sistemai ir siekiančiu savo naudos, aktyviai dalyvaujančiu visose mokyklos nesąmonėse? Baisi sarmata buvo tapti net įtariamu pataikaujant vardan karjeros, kalbėti propagandos ruporų tekstais, būti vienu iš jų.

Bet jaunystė seniai baigėsi ir mano senatvėj minios jaunų karštai pritaria protų plovimo mašinai, linksmai linguoja kičo ritmu, miaukčioja bukas, valdiškas propagandos klišes... O kaip dabar šaunu yra būti vienu iš jų, nes taip reikia gyventi! Ir kokia baisi gėda, kai tavo nuomonė kitokia negu viršininkų ir pinigų galios lojikų ir plojikų!

Protesto, jaunimo kontrkultūros, noro išsilaisvinti judėjimus pakeitė ištroškusių būti vergais paradai, dvasios ubagų koncertai, kur valdžiai sakoma: Ačiū Už Tai, Kad Mus Šauniai Padulkinot! Ir nusenę žvaigždutės Baltuosiuose Rūmuose rikiuojasi prie prisitaikėliškumo apdovanojimų ir labai ryškiai fotografuojasi su vyriausiais šalies biurokratais.

Dabar jaunimui šauniausia būti tokiam kaip visi, nuolankiai ir džiugiai priimti viską, didžiuotis savo prisitaikymu, susitaikymu ir menkyste - daugiau pozityvo, draugai! Jei būsim kitokie, tegu mus nubaudžia iki trečios kartos, teatima mūsų tarnybas, rentas ir vaikus, ir mes tam džiaugsmingai pritarsim!

Kas vakarą lauksim naujų draudimų, baudimų, mokesčių ir diktatūros dovanėlių! Lietuvos laikinieji administratoriai privers jus būti tokiais kaip reikia ir laimingais taip, kaip jums bus pasakyta!

Aršūs kitokie nebeleis jums būti savimi ir, tūkstančius kartų melą pakartojus, laisvai mąstyti jūs patys nebeišdrįsit. Nes jau nežinote, kas tai yra. Ir kas baisiausia, nenorite to sužinoti, ir tai jau nebe mano pasaulis.