Rusija žengė žingsnį link Pribaltikos pripažinimo atsisakymo

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-06-10 03:29:00, skaitė 803, komentavo 31

Rusija žengė žingsnį link Pribaltikos pripažinimo atsisakymo

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Jevgenijus Fiodorovas vakar pateikė parlamento žemiesiems rūmams įstatymo projektą dėl TSRS Valstybės Tarybos nutarimo, kuriuo pripažįstama Lietuvos nepriklausomybė, panaikinimo. Tai ne pirmas kartas, kada suabejojama Pribaltikos respublikų išstojimo iš Tarybų Sąjungos teisėtumu. Tačiau šiandien, kada „tarptautinė bendruomenė“ pažeidžia visas savo pačios sukurtas taisykles, tokias kaip Rusijos aukso ir užsienio valiutos atsargų vagystės, šis įstatymo projektas gali sužėrėti naujomis spalvomis.

Idėja pripažinti neteisėtu Pribaltikos respublikų atsiskyrimą nuo TSRS sklandė nuo 1991 metų rugsėjo 5 dienos – nuo ​​pat tos dienos, kai įvyko šis atsiskyrimas. Gorbačiovo Valstybnė Taryba, kuri neatitiko tuomet galiojančios Konstitucijos, neturėjo teisės priimti tokių sprendimų kaip Tarybų Sąjungos sienų peržiūrėjimas ir teritorijų atskyrimas nuo jos. Tai yra juridinis faktas.

Dabar dėl šios priežasties triukšmą sukėlęs Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos deputatas Jevgenijus Fiodorovas jau 2015 metais pasiūlė „atšaukti Pribaltikos nepriklausomybę“.

„Mano prašymo Generalinei prokuratūrai esmė – duoti teisinį Valstybės Tarybos veiklos ir sukūrimo įvertinimą. Šis organas, kuris buvo sukurtas Tarybų Sąjungoje, priėmė eilę sprendimų. Kaip mes matome, šie sprendimai iš esmės prieštaravo Konstitucijai. Pavyzdžiui, šis organas likvidavo tarybinę vyriausybę ir tarybinius jėgos institucijas. Jis išmetė Pribaltikos žemes iš TSRS. Šių sprendimų jis priimti negalėjo. Atitinkamai, mes tikimės, kad, kaip ir Kryme, Generalinė prokuratūra patvirtins, kad Valstybės Taryba nebuvo teisėta, todėl visi jos sprendimai taip pat yra neteisėti nuo pat jų priėmimo momento“, – sakė parlamentaras.

"Tuo metu aš aštriai pasisakiau prieš tokią iniciatyvą, nes pribaltai tada dėjo visas pastangas, kad išprovokuoti Rusiją.

Jiems norėjosi pasiekti bent kokios agresijos prieš save iš Maskvos pusės pasireiškimo, kad pasiteisintų NATO kontingentų dislokavimas savoje teritorijoje. Iš to ir kilo visas šitas širšalas apie „teroristinę valstybę“ ir Rusijos Federacijos sulyginimas su Trečiuoju Reichu."

Fiodorovo iniciatyva buvo kone vienintelis dalykas, kurį Pribaltikos valdžios „išknysė“, tačiau Kremliuje dėl suprantamų priežasčių ji buvo ignoruota. Todėl NATO kariauna Pribaltikos šalyse ilgainiui atsirado be jokių įrodymų ir pateisinimo. Taigi, Rusijai niekaip nepadėjo angeliška kantrybė, kurią ji pademonstravo Lietuvos, Latvijos ir Estijos atžvilgiu.

Iš tokių štai lokalių istorijų ir nusipynė 2022 metų vasario 24 diena. Todėl šiandien Fiodorovo pareiškimas turi visai kitą prasmę, nes skamba visai kitoje realybėje.

Šioje realybėje Rusija jau neatlieka „šalies-kentėtojos“ vaidmens, o perklosto pagal save tarptautinius santykius ir net politinį Europos žemėlapį.

Todėl, kad jei jau neliko jokių vilčių konstruktyviam dialogui su europiečiais, tai tada ir nusispjaut į tai, ką jie ten kalba ir kokį Rusijos įvaizdį kuria.

Ką praktiškai duos atsisakymas pripažinti Pribaltikos šalis nepriklausomomis valstybėmis? Rusija jas okupuos? Nebūtinai, bet ji pasilieka tokią galimybę kaip TSRS teisių perėmėja.

Tačiau bet kuriuo atveju Lietuva, Latvija ir Estija nustoja būti juridiškai lygios su Rusijos Federacija statuso prasme. Tai bus ne pilnavertės šalys – JT narės ir tarptautinės teisės subjektai, o neaiškūs ir nesuprantami teritoriniai dariniai, neturintys legalaus statuso – panašiai kaip Kosovas.

Kodėl Maskva turėtų pripažinti Pribaltikos šalių teisėtumą, o, pavyzdžiui, Padniestrės – ne, nors teisiniu požiūriu jų atsiradimo sąlygos vienodai abejotinos?

Jei ji gali pripažinti valstybes, kaip pripažino Donecko ir Lugansko liaudies respublikas (DLR ir LLR), tai šitai veikia priešinga kryptimi. Atsakyti teisės į visavertį tarptautinį-teisinį statusą, atsižvelgti ir laikyti savo separatistine teritorija labiausiai priešiškas Rusijai JevroSojūzo šalis - tai bus gražu ir pamokoma visiems kitiems prekeiviams rusofobija.