Lietuvos išstojimas iš TSRS bus peržiūrėtas: Vilnius pažeidė taisykles

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-06-11 03:27:00, skaitė 947, komentavo 46

Lietuvos išstojimas iš TSRS bus peržiūrėtas: Vilnius pažeidė taisykles

Deputatas Jevgenijus Fiodorovas paaiškino, kodėl siūlo Valstybės Dūmai atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą.

Valstybės Dūmos deputatas nuo “Vieningosios Rusijos” partijos Jevgenijus Fiodorovas pateikė įstatymo projektą dėl TSRS Valstybinės Tarybos 1991 metų rugsėjo 6 dienos nutarimo dėl Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo panaikinimo. P. Fiodorovas mano, kad nutarimas buvo neteisėtas ir priimtas pažeidžiant tarybinės konstitucijos straipsnius. „KP“ ("Komsomolskaja pravda"; "Komjaunimo tiesa"- tai dabartinis "Lietuvos rytas") susisiekė su deputatu ir paprašė atsakyti į klausimus.

– Kodėl būtent Lietuva, o ne kitos buvusios tarybinės Pribaltikos šalių respublikos, pavyzdžiui?

– Reikalas ne tik tame, kad tuo metu Lietuvoje nebuvo surengtas atitinkamas referendumas. TSRS galiojo išstojimo iš Sąjungos procedūra. Tada ir Vilniuje, ir Maskvoje ši procedūra buvo pažeista. Lietuva mums (Rusijai) yra prioritetas. Tai labiau svarbesnė teritorija nei likusios. Tai praėjimas į Kaliningrado sritį. Be to jie nuosekliai vykdo pačią agresyviausią antirusišką politiką. Jie metų metais laiko žmones kalėjime dėl politinių motyvų. Lietuvoje, beje, jie supranta savo teisinį pažeidžiamumą dėl nepriklausomybės pripažinimo prieš 31 metus. Čia teisininkai turi kalbėtis su advokatais.

– Koks TSRS įstatymas buvo pažeistas Lietuvos atveju?

- Visų pirma 1990 metų balandžio 3 dienos įstatymas Nr. 1409-1 „Dėl sąjunginės respublikos išstojimo iš TSRS klausimų sprendimo tvarkos“. Ten, pavyzdžiui, buvo numatytas referendumas – lietuviai jo nesurengė. Pereinamasis laikotarpis buvo būtinas sprendžiant ginčytinus klausimus – apsiėjo be jo. Jie turėjo įstatyminę teisę išstoti - bet nuėjo kitu keliu. Gorbačiovinės Valstybinės tarybos sprendimu – čia ir dabar.

Valstybės Dūmos deputatas Jevgenijus Fiodorovas pristatė įstatymo projektą dėl TSRS Valstybinės Tarybos nutarimo dėl Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo panaikinimo.

– Valstybinė taryba neturėjo teisės į tokį sprendimą?

- Neturėjo. Ir aš siūlau panaikinti tą Valstybinės tarybos sprendimą teisme.

- Kodėl dabar?

– mes esame TSRS teisių perėmėjai. Mes turime teisę atšaukti reikšmingus mums Tarybų Sąjungos sprendimus, čia ir dabar. Tai leis mums derybose su NATO – o Vladimiras Putinas paskelbė, kad tokios derybos įvyks – kalbant apie grįžimą į 1997 metų pozicijas, argumentuotai pasiūlyti Lietuvos pasitraukimą iš NATO teisiniais pagrindais.

– O lietuviai sakys, kad prieš 82 metus jie buvo neteisėtai įtraukti į TSRS.

– Jie gali sakyti ką tik nori, tačiau yra tarptautinė teisė. Tai, kas vyko prieš Antrąjį pasaulinį karą, šiandien jau nebėra svarbu. Tai pripažįsta ir USA. reikšminga yra tai, kas buvo sukurta 1945 metais ir iškart po to. Lietuvos teritorija buvo Tarybų Sąjungos dalis kaip sąjunginė respublika. Kaip Katalonija buvo Ispanijos dalis, o Kurdistanas didesne dalimi buvo Turkijos dalis. Ar pasaulio bendruomenei kyla klausimų dėl pastarųjų dviejų atvejų?

– Na... pas visus skirtingai. Kada projekto peržiūros pradžia?

– Mano įstatymo projekto pateikimas – tai ne procedūros pabaiga, o tik pradžia. Yra visa eilė konfliktų, kuriuos turėjome ir tebeturime buvusios TSRS teritorijoje, jų dešimtys, ir visa tai yra neteisėtų 1991 metų sprendimų ir įvykių pasekmė. Norint ištraukti konflikto šaknį - reikia grįžti į jo pradžią. Yra problema – ją reikia išspresti teisinėmis priemonėmis.

– Jei projektas dėl Lietuvos taps įstatymu, kas bus toliau – Estija ir Latvija?

– Jeigu jos nesureguliuos santykių su Rusijos Federacija, tai remiantis šiuo precedentu, to negalima atmesti. Mes sprendžiame savo saugumo klausimą. Lietuvos klausimas yra pirmaeilis.

– Įstatymo projekto priėmimo terminai?

– Tai gali būti susiję derybų su NATO terminais ir jų eiga. Ir, galimai-galbūt, su procesais kaimyninėse teritorijose. Mes siūlome teisinius argumentus, nustatančius Rusijos Federacijos poziciją. Ar tai bus per rudens sesija, ar kitais metais - dabar sunku pasakyti.

P.S. “Ledai pajudėjo, ponai prisiekusieji tarėjai” -  kaip mėgo sakyti vienas “Aukso veršio” herojus. Atrodo, kad daug metų trukęs atkaklus šaikos beldimas į duris ar meškos olą pagaliau buvo išgirstas. Gali būti, kad tik dabar, po metų, pradeda aiškėti tai, apie ką pernai vasara Ženevoje šnekėjosi Putinas ir Baidenas. Jei sprendimas išvalyti Okrainą nuo fašizmo karinės operacijos metu buvo Rusijos vadovybės sprendimas, tai, kad išvalyti NATO narį reikalingas koks nors formalus teisinis pretekstas, kuris tiktu abiems pusėms. O kad Rusijos Dūma priims tokį įstatymą abejoti net nereikia. Lietuva neteisėtai išstojo iš TSRS, neteisėti Gorbačio Valstybinės tarybos sprendimai, o gal dar kitais metais bus pareikšta, kad ir Baidenas neteisėtai tapo prezidentu, arba USA, ar jos tuometinė vadovybė, suklydo pripažindamos Lietuvą ir Pribaltiką ir t.t..  Ir kad kiekvienas sekantis Putino pasiūlymas būna blogesnis nei buvo prieš tai, tas taip pat yra gerai žinoma visiems. Tai derybose su NATO Putinas ir pateiks dar blogesni ultimatumą-pasiūlymą nei tas kuris kuris buvo pateiktas pernai gruodį. Ir štai čia taip labai mėgiama šaikos pakalikų skanduotė - Čemodan-Vokzal-Pindostan - tampa jei ne jų gyvenimo kredo, tai bent jau instrukcija artimiausiam laikui. 

P.P.S. Kai tik Nausėda buvo paskirtas Lietuvos prezidentu, aš iškart pasakiau, kad tai yra paskutinis Lietuvos prezidentas. Neilgai liko laukti, kad įsitikinti klydau ar ne.

LDiena.lt Trumpas video komentaras apie Rusijos pasiruošimą antilietuviškos chuntos valymui:

https://youtu.be/-2E0iLPNLN8