Nausėda aptarė naują instrumentą karo pabėgėlių iš Ukrainos poreikiams finansuoti

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/nauseda-a... 2022-06-16 21:13:00, skaitė 217, komentavo 5

Nausėda aptarė naują instrumentą karo pabėgėlių iš Ukrainos poreikiams finansuoti

Nuotr. prezidentas.lt

Gerovės valstybės kūrėjas Gitanas Nausėda birželio 15 d. susitiko su už Sanglaudos politiką ir reformas atsakinga Europos Komisijos nare Elisa Ferreira.

Šalies vadovas su eurokomisare aptarė pasikeitusios saugumo padėties neigiamą poveikį ekonominei situacijai Europoje ir Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos lėšomis finansuojamiems projektams, taip pat – būtinybę naujiems finansiniams instrumentams karo pabėgėlių poreikiams finansuoti.

Pokalbyje su komisare Lietuvos vadovas teigė, kad sutrikusios tiekimo grandinės, išaugusios energijos kainos, infliacija turi tiesioginę įtaką ES šalių ekonomikoms ir sukuria papildomas kliūtis ES lėšomis finansuojamų projektų įgyvendinimui.

Pasak G. Nausėdos, neigiamas pasekmes ypač jaučia didelės vertės transporto srities projektai.

Šalies vadovo teigimu, „būtina užtikrinti, kad Sanglaudos politikos įgyvendinimas prisidėtų prie žaliosios ir skaitmeninės ekonomikos transformacijos“.

„Atsižvelgiant į neigiamas demografines tendencijas būtina pradėti galvoti ir apie demografinius iššūkius, investicijas į žmones, ypač vaikus ir jaunimą, pagyvenusių asmenų įtraukimą į ekonomines veiklas“, - atskleidė G. Nausėda.

Šalies vadovas su eurokomisare aptarė poreikį sukurti naują instrumentą karo pabėgėlių iš Ukrainos poreikiams finansuoti.

Pasak šalies vadovo, galėtų būti pasitelktas 2016 m. ES Turkijai skirtas finansinės pagalbos pabėgėlių priėmimui sukurtas modelis.

Lietuvos vadovas pokalbyje su komisare dar kartą įgarsino Lietuvos siūlymą naudoti Rusijos įšaldytus finansinius aktyvus Ukrainai atstatyti.