Beata Pietkiewicz: Manau, kad opozicija reaguoja per vėlai

Autorius: Beata Pietkiewicz Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-06-16 21:55:00, skaitė 246, komentavo 8

Beata Pietkiewicz: Manau, kad opozicija reaguoja per vėlai

Eina 8-oji Seimo opozicijos posėdžių, komitetų, komisijų boikoto diena. Taip vadinami valdantieji niršta ir kaltina opoziciją, kad jų reikalavimai sunkiai įgyvendinami. Seimo pirmininkės laiške seniūnams pabrėžtas tik vieno prašymo pavertimas realybe – pirmininkės pavaduotojų sugrąžinimas į posėdžių pirmininkavimo darbotvarkę. Mažoka, bet vis dar tikimąsi konstruktyvaus dialogo. Tik ką vadinti šiandien dialogu? Siūlymų kamuoliukų permetinėjimą? Politinį šantažą ir manipuliacijas?

Ko nori opozicija? Visų pirmą kylančių socialinių ir ekonominių šalies problemų savalaikio sprendimo. Kaip ant mielių augančios kuro, maisto, nekilnojamo turto, statybinių medžiagų, paslaugų ir kt. kainos , „chaosas elektros rinkoje“ nustumia ir nustums dar labiau mūsų gyventojus į skurdo glėbį. Kažkam tai nemotais. Mat per kelias dienas surinkti 5 mln Bayraktarui byloja ką kitą.... Opozicija taip pat reikalauja padėti į stalčių visuomenę kiršinsiančius įstatymo projektus – dėl Civilinių sąjungų bei narkotikų dekriminalizavimo (kaip tik vakar pasklido žinia apie nekokią situaciją dėl padidėjusio narkotikų vartojimo). Dar lieka pagarbos parlamentarizmui ir opozicijai klausimas. Bet tokių vertybių tikriausiai koalicijos sąraše nėra. 

Kol kas dialogas nenutrūko. Dialogo grupė dirba teikdama savo siūlymus ir reikalavimus valdantiesiems, žadėdama taip pat pateikti antiinfliacinį paketą, kuris, kaip numanau, bus valdančiųjų švelniai tariant ignoruotas. Jei tose pasiūlymuose būtų valdantiesiems parankūs siūlymai, jie jau seniai būtų nugvelbę visas geras idėjas ir pristatę kaip savas.

Kitoks mano matymas ir dėl opozicijos. Esu laisva daryti savo išvadas ir dėstyti savo mintis. Manau, kad opozicija reaguoja per vėlai. Pusantrų metų Lietuvos žmonės beldėsi į opozicijos duris su prašymu veikti, ginti žmogaus teises, Konstituciją ir demokratiją. Kiek tada Seimo narių buvo su žmonėmis? Kaip sako premjerė, atsakydama į visus beveik klausimus: „Jus puikiai žinote“... Daugelis neišdrįso... Tad ir tas boikotas, mano manymu, tarnauja ne mums, mielieji. Kitaip Jus budėtumėte jau prie Seimo kaip prieš metus...

Tai, mano manymu, dūmų uždanga, po kuria vyksta kiti dalykai. Ar tai bus koalicija su „Vardan Lietuvos“ frakcija? Ar tai bus valstiečių formuojama nauja koalicija? Ar toms frakcijoms pavyks susitarti neišardant opozicijos trapios vienybės? Kiek tai tarnaus piliečiams? Kuo tai viskas baigsis? Ar pajusime palengvėjimą, ar eilinį nusivylimą? Užduodu sau tuos ir dar begalę klausimų, nes juk sukėlėme didelę vilties bangą piliečiams. Kad tik ta banga mūsų nepaskandintų, nes „oligarchinės demokratijos“ čiuptuvai taip lengvai valdžios nepaleis, o permainų reikia. Nedelsiant. Gana jau slėptis po pandemijos ir karo grėsmėms, nes faktu tapo ne tik infliacija, bet ir valstybės valdymo krizė. 

Pabaigsiu su humoro gaidele. Kadaise Kubilius pasakė: „Pasiekėm dugną. Dabar kasam“. Šiandien pasiekus dugną net kasti nebeleis – „žalioji ekonomika“.