Škotijos vadovė N. Sturgeon: „Atėjo laikas mūsų nepriklausomybei“

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-07-01 16:30:00, skaitė 280, komentavo 3

Škotijos vadovė N. Sturgeon: „Atėjo laikas mūsų nepriklausomybei“

Birželio 28 dieną Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon paskelbė, kad antrasis Škotijos nepriklausomybės referendumas bus surengtas 2023 m. spalio 19 d. Vis dėlto balsavimo „už“ nepakaks, kad Škotija atsiskirtų nuo Jungtinės Karalystės (JK).

Kaip N. Sturgeon sakė Holirūdo (Škotijos parlamento) įstatymų leidėjams, Škotijos nepriklausomybės referendumo įstatymo projektas numato kitą spalį surengti referendumą, kuriame škotams bus pateiktas toks pat klausimas, kaip ir per nesėkmingą 2014 m. nepriklausomybės referendumą: „Ar Škotija turėtų būti nepriklausoma šalis?“

„Atėjo laikas diskutuoti ir nuspręsti dėl mūsų šalies ateities“, – pareiškė Sturgeon ir pridūrė, kad ji „neleis Škotijos demokratijai būti Boriso Johnsono ar bet kurio ministro pirmininko kaline“.

Tačiau N. Sturgeon pripažino, kad referendumas bus „konsultacinis“, o tai reiškia, jog balsavimas bus simbolinis, nebent JK parlamentas priimtų įstatymo projektą, kuriuo būtų pripažintas rezultatas.

Londonas taip pat galėtų suteikti Škotijos parlamentui vadinamąjį „30 skirsnio įsakymą“, pagal kurį referendumas taptų teisiškai privalomas. N. Sturgeon paragino JK ministrą pirmininką B. Johnsoną „derėtis dėl tokio įsakymo sąlygų“.

Tačiau B. Johnsonas savo palankumo Škotijos nepriklausomybei neparodė. Dar vienas referendumas, pasak jo, prilygtų „beprasmiškam konstituciniam ginčui“.

2014 m. vykusiame referendume 55 procentai škotų balsavo už pasilikimą JK, 44 procentai norėjo nepriklausomybės. Nors N. Sturgeon atkreipė dėmesį į tai, kad dauguma pernai išrinktų Škotijos įstatymų leidėjų palaiko nepriklausomybę, apklausos rodo, kad parama nepriklausomybei nuolat mažėjo nuo 2014 m.

Naujausios „Ipsos“ ir „YouGov“ apklausos gegužę rodo, kad 46 % škotų nori likti sąjungoje su JK, o 38–45 % nori nepriklausomybės.

Tačiau, nors dauguma britų 2016 m. balsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, visos Škotijos rinkimų apygardos balsavo už pasilikimą Europos tautų šeimoje. Jei Škotija užsitikrins nepriklausomybę, N. Sturgeon pažadėjo grąžinti Škotiją į ES.

Šaltinis