Olandai sunerimo dėl kanapių – lietuviai žengia į priešingą pusę

Autorius: Paulius Garkauskas Šaltinis: http://www.delfi.lt/sveikata/s... 2015-11-28 22:54:45, skaitė 4883, komentavo 1

Olandai sunerimo dėl kanapių – lietuviai žengia į priešingą pusę

„Tai buvo labai naivi mintis“, - teigia mokslininkas psichiatras Martienas Kooymanas apie kanapių produktų legalizavimą Olandijoje.

Pats būdamas olandas mokslininkas sako, kad jo gimtoje šalyje jau ieškoma būdų, kaip pažaboti prekybą kanapėmis, tuo tarpu specialistai iš Lietuvos pastebi, kad mūsų šalis eina į priešingą pusę - Baltijos šalių tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, psichiatras Aurelijus Veryga sako, kad iš esmės kanapės Lietuvoje jau dekriminalizuotos.

Penktadienį Kaune surengta konferencija „Kanapės – iššūkis moderniai visuomenei“, kurios metu savo patirtimi ir pastebėjimais dalijosi specialistai iš Lietuvos ir užsienio.

Madingas atributas

M. Kooymanas pastebėjo, kad anksčiau didesnis dėmesys buvo skiriamas alkoholiui. Tuo tarpu kanapės liko pamirštos.

„Kanapės tapo įprastu reiškiniu ir visi pamiršo apie pavojų. Tuomet didesnį pavojų kėlė alkoholis, o kanapės atsidūrė antrame plane“, - sako specialistas.

Pamažu kanapės tapo vos ne hipių judėjimo madingu simboliu.

„Tuomet Nyderlanduose atrodė šaunus dalykas rūkyti kanapes. Atrodė, kad galima naudoti kanapes visiškai neatsižvelgiant į medicinines savybes. Menininkai kalbėjo, kad tarkime tapyti paveikslus yra geriau, kai parūkai kanapių“, - sako M. Kooymanas

Beje, mokslininkas neslepia, kad kanapių poveikį išbandė ir pats asmeniškai.

„Tampi labai jautrus spalvoms, garsams. Atsiranda psichodeliniai, šalutiniai veiksniai – labai išryškėjo mėlyna spalva. Aš nesugebėjau judėti pakankamai greitai, aš sunkiai radau savo kambarį viešbutyje. Mano kambarys buvo dešimtas, tačiau vienas skaičius nukrito nuo durų ir aš negalėjau surasti savo kambario. Dėl kanapių aš negalėjau suprasti, kad vienas skaičius nukrito ir nesugebėjau suvokti, kad tai mano kambarys“, - savo prisiminimais dalijosi M. Kooymanas

Kanapės – sunkus narkotikas

Specialistas pastebi, kad nemaža dalis žmonių pabando parūkyti vadinamosios žolės, tačiau greitai to atsisako. Tačiau būna ir kitokių atvejų.

„Tai egzotiškas, bet kvailas patyrimas. Kartą pabandžiusių žmonių nemažai, tačiau yra žmonių, kurie patenka į liūną. Anksčiau manėme, kad kanapės nesukelia priklausomybės, žmonės tampa linksmi, plepa, vėliau neprisimena apie ką. Diskutuoja, kaip tuomet atrodo, apie labai reikšmingus dalykus, tačiau vėliau paaiškėja, kad jie yra beverčiai“, - sako M. Kooymanas.


Palyginamoji narkotinių medžiagų žala: mėlyna spalva - vartotojui, raudona - aplinkiniams
(britų medikų tyrimo duomenimis)

Psichiatras kategoriškai nesutinka, kad kanapės turėtų būti priskiriamos lengvųjų narkotikų grupei.

„Manėme, kad alkoholis ir heroinas yra daug pavojingesnis ir net nenorėjome grupuoti į tą pačią grupę, kaip kanapes. Atrodė, kad kanapės nekelia didelių problemų. Žmonės netampa agresyvūs, nesikabinėja prie kitų, tai kam drausti? Jei žmogus nori tokiu būdu save žaloti – prašau. Tačiau patirtis parodė, kad viskas yra ne taip paprasta“, - pasakoja M. Kooymanas.

Specialistas pasakoja, kad jei Olandijoje žmogus tris kartus sučiumpamas nusikaltimo metu apsvaigęs nuo kanapių, jam skiriamas priverstinis dvejų metų gydymas. Tačiau M. Kooymanas pripažino, kad tai nėra veiksminga taktika, nes ir po gydymo žmonės linkę grįžti prie kanapių.

„Rimti narotikai pakeičia organizmo procesus. Kanapės buvo vertinamas, kaip lengvas narkotikas nesukeliantis priklausomybės. Buvo priimti įstatymai leidžiantys auginti kanapes savo reikmėms, o draudžiami buvo tik sunkūs narkotikai. Rinka buvo suskaldyta į sunkius ir lengvus narkotikus. Heroinas, amfetaminas buvo priskirti sunkiems narkotikams, kanapės – lengviems“, - sako M. Kooymanas. Specialisto manymu, tai buvo didelė klaida.

Narkotikų turizmas

1976 metais kanapės Nyderlanduose buvo legalizuotos, bet kas galėjo su savimi turėti ne daugiau nei 5 g kanapių, kiekvienas galėjo auginti ne daugiau nei po 5 kanapes savo reikmėms. 1980 metais Amsterdame pradėjo kurtis vadinamosios „Coffe Shop”, kur visi norintys gali be kliūčių įsigyti kanapių produktų.

„Tai buvo labai naivi mintis. Kanapės tapo Olandijos kultūros dalimi, o šiose parduotuvėse kanapes pirkdavo 87 proc. rūkančių kanapes“, - pasakoja M. Kooymanas.

Psichiatras sako, kad iš esmės rinka tapo nekontroliuojama. Be to atsirado toks reiškinys, kaip narkotikų turizmas. Skaičiuojama, kad 2011 metais 35 proc. turistų atvykusių į Olandiją pirko kanapes.

„Pamatėme, kad kavinėse 70-80 proc. lankytojų sudaro užsieniečiai. Supratome, kad atsirado mūsų netinkamos kontrolės padariniai. Atsirado ištisas tinklas augintojų ir prekeivių, prasidėjo ekonominiai nusikaltimai, mokesčių nemokėjimas. Be to nustatyta, kad didesnė šviesa padeda užauginti daugiau narkotinės medžiagos turinčias kanapes. Prasidėjo elektros vagystės. Dabar esame didžiausias kanapių eksportuotojas į kitas Europos šalis“, - neslepia M. Kooymanas.

Skaičiuojama, kad dabartiniais laikais, lyginant su 1970-aisiais, narkotinės medžiagos THC kiekis kanapėse padidėjo 15 proc.

Tuo pačiu kanapės tapo ir didžiuliu verslu.

„Per metus pelnas iš kanapių produktų Nyderlanduose yra 3 milijardai eurų.Tai yra verslas. Mūsų narkotikų kontrolės politika tapo visiškai neveiksni“, - sako M. Kooymanas.

Ratas apsisuko

M. Kooymano duomenimis, dabar Olandijoje kanapių produktus nuolat vartoja 8 proc. 15-64 metų žmonių. Toks pats rodiklis fiksuojamas Didžiojoje Karalystėje, tačiau didžiausias vartojimas pastebimas JAV – 12,6 proc. Teigiama, kad paauglių tarpe rodikliai gali būti bent kelis kartus didesni.

Dar vienas nerimą keliantis rodiklis – prieš keliolika metų pastebėta, kad kanapių vartojimas mažėja. Pastaraisiais metais vėl fiksuojami augantys skaičiai. Iš Baltijos šalių pagal kanapių paplitimą pirmauja estai.

„Lyginant su kitomis šalimis Lietuva yra vidutiniokė. Lietuva nepriskiriama prie didelio paplitimo šalių, kaip, tarkime, Estija“, - sako M. Kooymanas.

Ėmė registruoti klientus

Specialistai pastebi, kad ilgalaikis kanapių vartojimas sukelia priklausomybę, nutraukus vartojimą atsiranda nemiga, psichologinės problemos.

M. Kooymanas pasakoja, kad pastaruoju metu Olandija ėmėsi aktyvių veiksmų kovai su kanapėmis, Dabart kiekvieno miesto valdžia gali pasirinkti ar drausti pirkti kanapes užsieniečiams. Be to, nuspręsta registruoti visus perkančius kanapes kavinėse.

„Kavinės sulaukia mažiau klientų, nes žmonės turi būti registruojami. Dalis žmonių nenorėjo atsidurti šiame sąraše. Uždarėme dalį parduotuvių, kurios yra šalia mokyklų“, - sako M. Kooymanas.

Teigiama, kad net 75 proc. klientų atsisakė registruotis.


"Nekalta žolytė" - tai tik dar vienas milijardinis narkotikų verslas

Mažina intelektą

Tyrimai rodo, kad gausus kanapių vartojimas gali turėti įtakos vyrų ir moterų vaisingumui ir vaisiaus vystymuisi. Ilgalaikis kanapių vartojimas jauniems žmonėms sukelia sutrikimus, kurie mažina IQ, sukelia atminties, koordinacijos ir motyvacijos problemas, kelis kartus padidina psichozės atsiradimo galimybę.

Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 600 žmonių, kurie daugiau nei 3 kartus per savaitę vartojo kanapes. Po trejų metų 40 proc. tyrimo dalyvių jau buvo priklausomi nuo narkotikų.

„Šie žmonės turėjo kur kas daugiau problemų namuose, nei buvo prieš tai. Žinoma, kad priprasti prie kanapių turi būti daugiau problemų. Yra marokietiška patarlė, kad nuo kanapių tampi priklausomas gerokai anksčiau, nei surūkai pirmą pypkę“, - sako M. Kooymanas.

Iššūkis Lietuvai

Nors Lietuva kol kas nepriskiriama itin didelės rizikos grupei, tačiau specialistai jau skambina pavojaus varpais.

„Kanapių vartotojai šiandien man yra didžiausias iššūkis“, - neslepia A. Veryga.

„Tai negali būti vertinamas kaip lengvas narkotikas. Tikrai nėra jokių salygų, kad jos būtų išskirtinės nei kiti narkotikai“, - antrina M. Kooymanas.

A. Veryga pastebi, kad Lietuvoje šiuo metu iš esmės nėra jokios prevencinės kanapių programos. Be to, žmones esą klaidina teiginiai, kad kanapės gali būti naudojamos medicininiais tikslais.

„Mes apskritai nelabai ką darėme su narkotikais. Tai apsiribojo prekeivių gaudymu ir prevencinėmis (kabutėse) priemonėmis. Dėl medicininių tikslų bandoma sąmoningai klaidinti žmones. Labai dažnai žmonės nelabai supranta, apie ką kalbama. Jei kanapės gali būti naudojamos gydymui – tai ir naudokime gydymui. Naudojamas ir morfinas, tačiau jis nėra pardavinėjamas“, - sako A. Veryga.

Be to profesorius pastebėjo, kad Lietuvoje kanapės vis labiau toleruojamos, o už jų vartojimą numatytos švelnios bausmės

De facto mes jau esame dekriminalizavę kanapes, nes už tai gresia tik administracinė atsakomybė“, - sako A. Veryga.

Specialistas taip kategoriškai pasisako prieš kanapių legalizavimą Lietuvoje.

„Legalizavus auga tiek vartotojų skaičius, tiek priklausomų žmonių skaičius“, - sako A. Veryga.