Kada baigsis specialioji operacija Okrainoje?

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-07-17 13:47:00, skaitė 754, komentavo 20

Kada baigsis specialioji operacija Okrainoje?

Sėkmingas Rusijos karių veržimasis į priekį ir visiškas didelių strateginių pergalių nebuvimas Okrainos ginkluotosiose pajėgose nekelia abejonių – specialioji operacija baigsis Rusijos pergale. Klausimas tik kada.

Ar įmanoma išankstinė Okrainos ginkluotųjų pajėgų kapituliacija? Kad netektų dėl jau akivaizdaus rezultato tapsėti per visą Okrainą iki paties Lvovo.

Spėlioti iš kavos tirščių - užsiėmimas beprasmis. Pažvelkime geriau į faktus, skaičius ir logiką. O pradėkime nuo analizės, su kuo išvis Rusija kariauja.

Didžioji dalis Okrainos karinės technikos jau yra sunaikinta, ją remontavusios ar naują gaminusios įmonės "atkalibruotos" - raketomis "Kalibr". Okrainos ekonomika iš dalies nustojo funkcionuoti. Okrainos BVP kritimas pagal metų rezultatus yra laukiamas 35-40% ribose – tai itin rimtas skaičius. Rusija jau seniai būtų laimėjus, jei ne vakarų pagalba Okrainai.

Be gerai veikiančios ekonomikos ir ginkluotės tiekimo jokia šalis nėra pajėgi vykdyti pilno masto karinius veiksmus. Dabar Okrainos ekonomika praktiškai yra visiškai finansuojama iš išorės, ginkluotė tiekiami iš vakarų partnerių. Vadinasi Rusija kariauja ne su Okraina, o jau su vakarais. Kiek dabar išsilaikys  Okraina priklauso nuo vakarų politikų valios – kiek ilgai jie jai teiks pagalbą.

Visai neseniai tai oficialiai pripažino klouno Zelios patarėjas ekonomikos klausimais Olegas Ustenko. Štai ką jis pasakė:

"Mes bandysime išgyventi bet kokiu atveju, tačiau be sąjungininkų finansinės paramos tai bus ne tik sunku, bet ir praktiškai neįmanoma. Artimiausiais mėnesiais turėtume gauti po 9 milijardus dolerių per mėnesį vietoj 5 milijardų.

Jei vakarai nustos finansuoti ir tiekti ginkluotę, Okrainos laukia defoltas – kariškiams ir gydytojams neturės iš ko mokėti atlyginimų, jie neturės ginklų ir sviedinių patrankoms karo veiksmų tęsimui. Tada nebus ir degalų, kad atvežti žmones ir amuniciją į fronto iki linijos.’’

Okraina jau nebeturi savo gamyklų, gaminančių ginkluotę – jos yra "sukalibruotos" raketomis “Kalibr”. Pinigų taip pat nėra, jau iki karinės operacijos Okraina gyveno skolon, o dabar prie išlaidų dar prisideda sugadinto būsto remontas, avarinis būstas karo veiksmų aukoms ir minimalios bazinės pajamos tiems kas neteko darbo. O darbo neteko milijonai chocholų.

Išlaidos tik išaugo, o biudžeto pajamos, atvirkščiai, sumažėjo. Dėl prarastos prieigos prie Juodosios jūros uostų, per kuriuos Okraina eksportavo grūdus ir juoduosius metalus, o tai buvo Okrainos biudžeto pagrindas. Todėl pati Okraina jau seniai pralaimėjo.

Dabar visą šią situaciją reikia pažvelgti iš vakarų pozicijos – kiek jie yra pasirengę toliau finansuoti ir tiekti ginkluotų  Okrainai. Šie tiekimai nepakeis operacijos eigos, tačiau jie pristabdo Kijevo režimo krachą. Operacijos užbaigimo laikas priklauso nuo Vakarų sprendimo, kiek ilgai jie yra pasirengę ginklais ir pinigais remti Kijevo režimą.

Bet kokių vakarų karų prasmė - pelno gavimas

Vakaruose gyvens užkietėję kapitalistai, iki pat kaulų smegenų. Jie niekada šiaip sau neišleidžia savo pinigų. Bet kokios išlaidos ir bet koks karas yra sąlygojama noru gauti dar daugiau pinigų. Vakarų investicijos į konfliktą Okrainoje ginklais ir pinigais yra paremtos išimtinai tik tuo, kad dar daugiau padidinti tas investicijas.

Vakarų tikslas buvo susilpninti Rusiją kare ir pribaigti ją sankcijomis. Tada, pagal vakarų planą, Rusijoje turėjo prasidėti politinė krizė su valdžios pasikeitimu į labiau lojalesnę vakarams - kuri vėl būtų pradėjusi pardavinėti išteklius už kapeikas. Prisiminkite, jei kas jau pamiršo, dujos Europoje dar 2021 metais, prieš specialiąją operaciją, pabrango 5-7 kartus.

„Bloomberg“ paskaičiavimais, Rusija dėl rekordiškai aukštų energijos kainų 2022 metais iš energijos eksporto uždirbs 285 mlrd. dolarų, sumažėjus tiekimui keliasdešimčia procentų.  Ir tai nepaisant sankcijų ir bandymų – iš dalies sėkmingų – apriboti Rusijos pajamas. Jei ne sankcijos, Rusija būtų uždirbusi dar daugiau.

Naudą vakarams nesunku paskaičiuoti. Užteks paviršutiniško žvilgsnio į pajamas iš Rusijos išteklių pardavimo. Jeigu iš Rusijos pasisektu gauti didelių nuolaidų ar net valdžios pasikeitimo joje, nauda vakarams kasmet galėtų būti skaičiuojama šimtais milijardų dolerių.

Tai buvo verta to, kad investuoti į Okrainą. Pagal „Ukraine Support Tracker“ duomenimis, nuo vasario 24 iki birželio 7 dienos vakarai jau suteikė jai 75 mlrd. dolarų pagalbos. Tiksliau sukišo į užpakalį.

Investicijos neatsipirko. Kokia prasmė investuoti toliau? Ir jau nebeatsipirks. Todėl, kad sankcijų nepalaikė pagrindinės šalys, nuo kurių daug kas priklausė – Indija ir Kinija. Rusija į ten nukreipė dalį savo eksporto. O Europa taip ir nenustojo pirkti rusiškų dujų, nes negalėjo atrasti pakankamo kiekio pas alternatyvius tiekėjus.

Vakarų politikams nėra būdingas azartas. Okraina nėra lošimo automatas, į kurį galima be galo mesti monetas, tikintis, kad iškris "džekpotas". Jie puikiai mato, kad sankcijos nedavė norimo rezultato. Ir todėl toliau mėtyti pinigus Okrainai yra beprasmiška. Tai neša nuostolius be jokių perspektyvų. O jie nėra žaidėjai. Jie - kapitalistai.

Iš apačios juos jau pradeda spausti aplinkybės – auga piliečių nepasitenkinimas, o ginklų atsargos sandėliuose baigiasi. Atsargoms papildyti prireiks kelerių metų. Vakarų politikai net jei ir būtų labai azartiški, jiems savo azartą reikėtų paremti ginkluote, o jos atsargos yra beveik išsekusios.

O rudenį USA rinkimai į kongresą. Rekordinės infliacijos fone, kokios USA nebuvo nuo 1981 metų, Baidenui reikės kažkaip pagerinti amerikiečių gyvenimą. Ir paskubėti, jei nori, kad demokratai laimėtų šiuos rinkimus.

Yra tik vienas būdas. Jei Baidenas visą tą laiką kainų kilimą vadino „Putinišku“, tai amerikiečiai iš Baideno laukia tik vieno – finansavimo Okrainai sumažinimo ir ginkluotės tiekimo nutraukimo.

O kadangi USA yra pagrindinė „didžiajame septynete“, tai į jas orientuosis ir likusios G7 šalys. Jei Baidenas sumažins pagalbą, juo paseks ir likusieji politikai, kuriems kitu atveju taip pat nusišviečia atsistatydinimas. Borisas Džonsonas jau padėjo Ukrainai tiek, kad reikėjo atsistatydinti. Po jo jau ir  Italijos ministras pirmininkas Dragi norėjo atsistatydinti. Pas Makroną ir Šolcą taip pat pavojinga situacija. Jiems visiems reikia kažkokio pozityvo.

Pozityvu vakarų piliečiams galėjo tapti dosnios nuolaidos iš sutriuškintos mūšio lauke ir sunaikintos sankcijomis Rusijos. Tačiau taip neatsitiko. Ir jau akivaizdu, kad taip neatsitiks. Rusijos Federacijos biudžetas perteklinis, fronte ji eina į priekį, turi pardavimų rinkas tarp draugiškų šalių, kurios nepalaikė vakarų sankcijų, o patys vakarai, nors tai ir duria, bet ir toliau perka rusiškus energetinius išteklius.

Todėl vakarų politikams, vadovaujantis atmetimo metodu ir banalia logika, vis dar lieka pozityvas – konflikto užbaigimo, išlaidų Okrainai mažinimo ir susitarimų su Rusija abipusiai naudingomis sąlygomis, kurios kažkaip sumažintų kainas vakarų šalių gyventojams, pavidalu.

Kokie yra pirmieji artėjančios specialiosios operacijos pabaigos ženklai?

Vienu iš tokių ženklų  yra štai ši naujiena:

Dėl rimtų problemų ekonomikoje JevroSojūzas pagalbai Okrainai skirs tik vieną milijardą eurų vietoj planuotų devynių, rašo „Bloomberg“.

Stambi pagalba Okrainai, kurią JevroSojūzas pažadėjo gegužę, panašu, nustumiama į antrą planą, nes blokas susiduria su rimtų ekonominių problemų perspektyva, - rašoma publikacijoje.

Toks staigus finansavimo Okrainai sumažinimas reiškia jos greitą krachą ir mūšio lauke. Didžioji dalis pinigų buvo skiriama kariuomenei finansuoti.

Atsižvelgiant į finansinės paramos sumažėjimą, ginkluotės atsargų išeikvojimą, nepasitenkinimą pragyvenimo lygio vakarų šalyse kritimu ir į rudenį įvyksiančius rinkimus USA, aktyvaus specialiosios operacijos etapo užbaigimo galima tikėtis arčiau rudens, tai rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais.

Tačiau toliau bus tęsiamas kitas operacijos išlaisvintose teritorijose etapas – vietovės išminavimas, tvarkos ir saugumo įvedimas, vietos verslo rėmimas, referendumai ir integracija į Rusiją, įstatyminės bazės perkėlimas į rusišką ir t.t..

Šis etapas užtruks daugiau laiko, biurokratija – ilgas ir nuobodus procesas. Užtat taikus. Svarbiausia, kad žmonės nustotų žūti. Ir todėl vakarai turi užfiksuoti savo nuostolius ir susitaikyti su tuo, kad visa ši idėja žlugo. Tada nereikės eiti pat Lvovo, ir iki rudens viskas baigsis. O sprendžiant iš JevroSojūzo naujienų, viskas juda link to.

Žinoma, vakaruose niekas nenusiramins. Ir toliau galvos, kaip įveikti ar pergudrauti Rusiją su jos ištekliais, kurių vakarams dabar taip trūksta, buvusiomis, žemomis ir prieinamomis kainomis. Bet tai bus jau kažkokie kitokie bandymai. Statymai ant Okrainos jiems nepasiteisino.