American Thinker: Ukrainos ir „Islamo valstybės“ aljansas

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/12/amer... 2015-12-01 23:31:57, skaitė 2790, komentavo 0

American Thinker: Ukrainos ir „Islamo valstybės“ aljansas

paveikslėlis
Reuters fotografija

Dar metų pradžioje žiniasklaida pradėjo pasakoti apie grupuotės „Islamo valstybė“ ryšius su Ukraina – pavyzdžiui apie tai, kaip IV pogrindininkai Stambule prisijungė prie „kitų ILIV narių“, kovojančių už autonomijos nuo Kijevo šalininkais Ukrainos rytuose, rašo American Thinker. Kaži, ar daugelis vakaruose žino, kad „Islamo valstybė“ kovoja Ukrainos nacionalistų pusėje, priešingu atveju visuomenės nuomonė palinktų į Rusijos pusę, mano straipsnio autorius.

„Jau geriau Ukraina būtų Rusijos marionetė, nei eiliniu besikuriančio kalifato nariu. Bet kokie argumentai, kad ILIV padeda Ukrainos nacionalistams kovoje su Rusijos remiamais separatistais iš geros širdies ir kad ILIV po pergalės susikraus daiktus ir išvyks iš Ukrainos, nekelia jokio pasitikėjimo“, – tvirtina leidinys.

O jeigu „prorusiškieji separatistai“ pralaimės, Ukraina gali pakliūti – bent iš dalies – į „Islamo valstybės“  įtakos zoną ir šie ims kontroliuoti šalį, kuri ribojasi iš karto su keliais NATO nariais. „Galbūt, Vakari Ukrainoje pastatė ne už tuos? Gal mums reikėjo palaikyti Rusiją?“

O islamistai gali atvykti į Ukrainą ir už 15 tūkstančių dolerių nusipirkti pasą su nauju vardu. Ukrainiečiai lengvai gauna vizas į kaimyninę Lenkiją, kur gali laisvai dirbti statybose ar restoranuose, „užpildydami tuštumą darbo vietose, kurią paliko milijonai lenkų, išvykę uždarbiauti į Jungtinę Karalystę ir Vokietiją“. Daugelis jau rašė, jog tai – „skylė Vakarų saugume“, per kurią radikalai patyliukais pralenda į Europą, beveik nepastebėti Vakarų MIP, teigia American Thinker.

Tuo metu, kai Ukrainoje jau kariauja keletas islamistų batalionų, susidedančių iš čečėnų islamistų ir „Islamo valstybės“ šalininkų frakcijų, JAV sprendžia ginklų tiekimo į Ukrainą klausimą. Jei šie ginklai atiteks „liūdnai pagarsėjusiai savo korupcija“ Ukrainos armijai, tai jie gali pakliūti į islamistų batalionų rankas. Visiškai neseniai pasirodė pranešimas, jog ginklai, tame tarpe ir nešiojami zenitinių raketų kompleksai FN-6, kuriuos turėjo Ukrainos kariai, „stebuklingu būdu“ atsidūrė ILIV kovotojų rankose: „juos kontrabandiniais kanalais per Turkiją ruošėsi siųsti grupei kovotojų Sirijoje“.

Todėl dabar Vakarams tenka spręsti klausimą, kokios valdžios Ukrainoje jie norėtų – „Islamo valstybės“ ar Rusijos. Atsakymas, aišku – pastarųjų, mano straipsnio autorius. Geriausia būtų „pašalinti Turkijos „Islamo valstybę“ iš NATO, leisti Rusijai pasiimti Ukrainą ir tuomet pakviesti į NATO Rusiją“, teigia American Thinker.

parengė: Darius Dimbelis

americanthinker.com