Putinas mestelėjo „sankciją“: – Plaukite nachui! Rusai užblokavo šiaurinį jūros kelią!

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-08-02 01:22:00, skaitė 617, komentavo 12

Putinas mestelėjo „sankciją“: – Plaukite nachui! Rusai užblokavo šiaurinį jūros kelią!

"– O dabar eikite nachui, – maždaug tokia yra V. Putino išsireiškimo, kuris buvo pasiustas užsienio šalims, mintis. – Dabar plaukti šiaurės jūrų keliu galės „ne visi“, o tik tie, kam mes leisime".

Neprieteliai į šį sąrašą nebus įtraukti. Šiaurės jūros kelias (ŠJK) – tai vandens kelias tarp Ramiojo ir Atlanto vandenynų rytiniame pusrutulyje. Jis eina per šias jūras: - Karos, Laptevų, Rytų Sibiro, Čiukotkos. Ilgis nuo Karos vartų iki Providenija įlankos yra maždaug 5650 km. Iš Sankt Peterburgo į Vladivostoką nuplaukti per ŠJK sudaro 14 000 km (dvigubai daugiau per Suecą).

Pervežimuose dalyvauja Arktikos ir didžiųjų Sibiro upių uostai. Yra gabenama mediena, kuras, mineralai, maistas ir įvairi įrangą.

Tarptautiniams laivybai ŠRT buvo atidarytas dar 1991 metais. Tačiau iš pradžių kelias buvo neįdomus dėl nuolat ten esančio  ledo. Ir tik po poros dešimtmečių, kada dėl atšilimo ledai pradėjo trauktis, atsirado praktinis suinteresuotumas.

2009 metais įvyko pirmieji du komerciniai reisai (per Suecą – vyksta 18 000 per metus). 2011 metais buvo jau net 34! Na ir prasidėjo. Pernai krovinių srautas siekė 35 mln. tonų. Šiemet norima jį priauginti iki keturiasdešimties, o planuose – šimtų šimtai milijonų. Šis kelias pagal daugumą kriterijų yra patogesnis nei per Suecą. Ir piratų šiaurėje taip pat nėra.

Apribojimai ne draugams

Iki šiol ŠJK užsienio laivams buvo laisvas. Civiliai laivai paprastai vykdavo be problemų, o ne civiliai turėjo perspėti prieš 45 dienas, imti locmaną ir dar ką nors. Tarp kitko, ameriai (pindosai) nuolat reikalavo, kad ŠJK būtų bendras visiems ir su tomis pačiomis teisėmis.

O rakto nuo buto kur sudėti pinigai ar nereikia? 

Tačiau, kaip sakoma, atėjo laikas „mėtyti akmenis“. Rusija nusprendė, kad užteks padėti "visokiems-tokiems". Gynybos ministerijos siūlymu, palaikant Užsienio reikalų ir Susisiekimo ministerijoms, Rusijos lyderis pasirašė potvarkį, apribojantį „svetimų“ krovinių gabenimą ŠJK.

Nuo šiol Rusija ima į savo rankas 100% ŠJK kontrolę. Svetimų  teisės visiškai niveliuojamos. Kaip pas turkus Bosfore – visiška valdžia.

Anksčiau svetimi tik PRANEŠDAVO apie savo norą plaukti ŠJK. O dabar turės paprašyti leidimo. Yra detalių:

a) Prašymas turės būti pateiktas ne vėliau kaip 90 dienų iki pradžios;

b) užsukti į uostus ir karines jūrų bazes negalima;

c) vienu metu plaukti ŠJK leidžiama tik VIENAM svetimam laivui. Galima ir daugiau, bet tam reikia specialaus laeidimo iš  Centro.

- Bingo! Štai kur šuva pakastas. Nė kiek neabejotina, kad kiniečiams tokie spec. leidimai bus išduodami nors ir kaip metinis abonementas. O štai biurgeriams: - Atleiskite, bet jūs čia ne vieni. Varykite per Suecą.

Povandeniniai laivai taip pat gali plaukti (jei bus leista), bet tik vandens paviršiumi ir su savo vėliava.

Štai tokie va reikalai. Jau pasigirdo raudojimai, pritariant patrydaliojimams, iš "neprietelių". Nors teoriškai Rusija nepažeidžia jūrų teisės. Jų akvatorija – daro ką nori. Tačiau ten, "vertybių irštvose", jau triukšmauja, kad tai - nedraugiškumo apraiška.

Va čia yra vakaroidai teisūs. Visais 200%.

Jie nėra rusams jokie draugai!