Energijos trūkumas ir infliacija grasina pilietiniais neramumais Europoje

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://oilprice.com/Energy/En... 2022-09-03 09:59:00, skaitė 576, komentavo 16

Energijos trūkumas ir infliacija grasina pilietiniais neramumais Europoje

  • Rizikos konsultacijų bendrovės "Verisk Maplecroft" duomenimis, dėl didėjančios infliacijos ir energijos kainų pasaulyje didėja precedento neturintis pilietinių neramumų skaičius.
  • Europoje net kai kurios turtingiausios šalys, įskaitant Nyderlandus ir Vokietiją, susiduria su itin didele protestų rizika.
  • Nors turtingos vyriausybės gali laimėti daugiau laiko, atrodo, kad blogiausia šios krizės dalis dar priešakyje.

Vokietija ir Norvegija, dvi turtingiausios Europos valstybės, yra vienos iš tų, kuriose kasdienis gyvenimas sutriko ir kai kuriose šalyse gali sukelti pilietinius neramumus. Taip teigia rizikos konsultacijų bendrovė "Verisk Maplecroft", kurios naujoje pilietinių neramumų indekso ataskaitoje atskleista, kad daugiau nei 50 proc. iš 198 į indeksą įtrauktų šalių per pastarąjį ketvirtį padaugėjo pilietinių neramumų.

"Pasaulis susiduria su precedento neturinčiu pilietinių neramumų augimu, nes visų pakraipų vyriausybės kovoja su infliacijos poveikiu pagrindinių maisto produktų ir energijos kainoms", - sakė vyriausiasis analitikas Torbjornas Soldvedtas (Torbjorn Soldvedt).

"Septynerių metų duomenys rodo, kad per pastarąjį ketvirtį pilietinių neramumų rizika padidėjo daugiau šalių nei bet kada nuo indekso paskelbimo", - pažymėjo jis.

Jei to nepakanka, T. Soldvedtas teigė, kad blogiausia dar priešakyje.

"Daugiau kaip 80 proc. pasaulio šalių infliacija viršija 6 proc., todėl socialinė ir ekonominė rizika pasiekia kritinį lygį. Beveik pusė visų į CUI įtrauktų šalių dabar priskiriamos didelės arba ekstremalios rizikos kategorijai, o per ateinančius šešis mėnesius tikimasi, kad daugelyje valstybių padėtis dar labiau pablogės."

Tarp šalių, kuriose protestų rizika yra itin didelė, tikriausiai nenuostabu, kad tarp jų yra Vokietija, Ukraina, Nyderlandai, Šveicarija, Bosnija ir Hercegovina. Europą smarkiai sukrėtė energetikos krizė, kuri prasidėjo praėjusiais metais dėl mažos energijos gavybos ir mažo dujų kiekio saugyklose, šiemet dar labiau paaštrėjo Rusijai pradejus specialiaja operacija, o ES į tai atsakė sankcijomis, ir netrukus dar labiau paaštrės, nes sankcijos toliau taikomos, o šiandien G7 turi aptarti Rusijos naftos tiekimo kainų apribojimą.

Remiantis "Verisk Maplecroft" ataskaita, turtingos vyriausybės, kurios gali "išleisti savo lėšas iš krizės", turi gerus šansus išgyventi neramumus. Tos, kurioms trūksta lėšų sumokėti, kad apsaugotų piliečius nuo pernelyg didelių energijos kainų, gali galiausiai sumokėti savo padėtimi.