Kita stotelė: privalomi skiepai nuo gripo

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://unherd.com/thepost/nex... 2022-09-05 00:15:00, skaitė 405, komentavo 7

Kita stotelė: privalomi skiepai nuo gripo

Tokie koledžai kaip Berklio perėjo nuo "Covid" prie naujų sveikatos taisyklių

Pandemijos pradžioje saujelė įžvalgių kritikų perspėjo, kad jei amerikiečiai sutiks su kaukėmis, vakcinų pasais ir kitais apribojimais kovojant su tariamai precedento neturinčia Covid-19 grėsme, jie neturės galimybių ateityje pasipriešinti pastangoms atimti iš jų pagrindines teises vardan "visuomenės sveikatos". 

Galų gale, Kovid-19 poveikio mažinimo priemonių pateisinimas - esą jūs neturite teisės priimti asmeninių sprendimų, kai šie sprendimai gali turėti įtakos kitiems - neturi jokio ribojančio principo. Nėra jokios apriorinės priežasties, kodėl jais nebūtų galima pagrįsti baudžiamuosius mokesčius piliečiams, kurie nesilanko sporto salėje (ir taip apkrauna sveikatos apsaugos sistemas), arba karantiną gripu sergantiems žmonėms (kurie gali kelti pavojų imuniteto sutrikimų turintiems žmonėms). Kaip praėjusį rugpjūtį rašė eseistė Helen Andrews: 

Kai amerikiečiai priprato nuskaityti QR kodą kaskart eidami į pastatą, nėra jokio būdo sustabdyti šią trajektoriją konkrečiame pageidaujamame taške. Matėme, kaip lengvai sprendimus priimančius asmenis užvaldo labiausiai pamišę "Covid hawks". Tos pačios jėgos, dėl kurių ką tik Oregone, nepaisant visų mokslinių įrodymų, buvo įvestas lauko kaukės įpareigojimas, bus pasitelktos bet kokiam vakcinos pasui. Tai bus nesibaigiantis ratas.
- Helen Andrews

Kaukėti studentai Berklyje

Šiuo metu dauguma Jungtinių Valstijų jurisdikcijų atšaukė pernai debiutavusius vakcinų pasus, nors nežinia, ką jos gali padaryti, kai vėliau šiais metais bus pradėta taikyti nauja BA.5 banga. Joks įstatymas nedraudžia grįžti prie pasų, infrastruktūra jau sukurta, o piliečiai parodė, kad yra pasirengę jų laikytis. 

Tačiau, jei norime įrodyti, kad gripas veikia, galime pažvelgti į Amerikos koledžų miestelius, kai kuriuose iš jų pradėta skiepyti nuo gripo, o tai buvo pradėta daryti praėjusiais metais, kai didžioji šalies dalis dėmesį skyrė kitiems dalykams. 

Pirmadienį autorė Jennifer Sey socialiniame tinkle "Twitter" pastebėjo, kad ateinančiais mokslo metais Kalifornijos universitete Berklyje visiems, kurie nėra pasiskiepiję nuo gripo, taikomas reikalavimas užsidėti kaukę. Pagal 2021 m. spalio mėn. priimtą Kalifornijos universiteto prezidento Maiklo Drake'o įsakymą visi Kalifornijos universiteto sistemos studentai, dėstytojai ir darbuotojai, t. y. apie 500 000 žmonių, privalo arba pasiskiepyti nuo gripo, arba laikytis "papildomų nefarmacinių intervencijų", pavyzdžiui, kaukės ir "įprastinių tyrimų". 

Kalifornijos universiteto sistema nėra vienintelė. Johnso Hopkinso universitetas reikalauja, kad visi studentai ir darbuotojai būtų skiepijami nuo gripo. Kornelio ir Barnardo koledžai reikalavo skiepytis nuo gripo praėjusiais metais, nors Kornelio koledže, atrodo, šio reikalavimo ateinančiam semestrui buvo atsisakyta (Kornelio koledžas buvo novatoriškas, nes įpareigojo skiepytis nuo gripo tik baltaodžius studentus). Tuo metu šie įpareigojimai buvo įteisinti, nes "gripo simptomus turintys studentai galėjo supainioti jį su Covid-19 ir perpildyti tyrimų vietas". Tačiau šiandien, kai gripo plitimas nedidelis, o dauguma studentų yra paskiepyti trimis ar net keturiais skiepais, niekam neturėtų kelti nuostabos, šie įpareigojimai daugeliu atvejų lieka galioti. 

Galbūt verta pasiskiepyti nuo gripo, nors vakcinos veiksmingumas kiekvienais metais labai skiriasi, o praėjusiais metais jis siekė 16 proc. Tačiau iki 2021 m. nė viena Amerikos vyriausybė, universitetas ar darbdavys, išskyrus itin siauras sritis, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros pramonę, nesugalvojo reikalauti visuotinio skiepijimo nuo gripo ar priversti neskiepytus asmenis dėvėti veido apdangalus. Ir ne veltui: dar visai neseniai tokie reikalavimai būtų buvę laikomi netoleruotinu laisvės pažeidimu, jau nekalbant apie labai simbolišką baimės, neurozės ir konformizmo palaikymą. Iš tiesų, tuo metu ekspertai paprastai perspėdavo, kad kaukės yra neveiksmingos.

Tačiau praeitis - jau kita šalis. Šiandien giliausiuose mėlynuosiuose Amerikos anklavuose autoritarinius eksperimentus visuomenės sveikatos srityje riboja tik biurokratinės vaizduotės stoka ir išlaidos, susijusios su reikalavimų laikymosi užtikrinimu. Kadangi pirmieji apribojimai pasirodė esą visai ne riba, antrieji turės didėti, kad mechanizmas kada nors sustotų.