Eurosojuzo sąskaitos už elektrą-apskaičiuota, kad kitais metais šoktels 2 trilijonais - tai sudaro 12 proc. jų BVP

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://theconservativetreehou... 2022-09-08 08:10:00, skaitė 256, komentavo 8

Eurosojuzo sąskaitos už elektrą-apskaičiuota, kad kitais metais šoktels 2 trilijonais - tai sudaro 12 proc. jų BVP

Tai, kas prognozuojama Europoje, tiesiog stulbina, tiesiog stulbina

Kontekstas - Remiantis oficialiais Pasaulio banko duomenimis, 2021 m. bendras Europos Sąjungos bendrasis vidaus produktas (BVP) buvo šiek tiek didesnis nei 17 trilijonų JAV dolerių. Tai paskutinis apskaičiuotas rodiklis.  Bendra Europos Sąjungos BVP vertė sudaro maždaug 12,78 proc. pasaulio ekonomikos.

Pasak "Goldman Sachs" analitikų, dėl dabartinės energetikos krizės Europoje elektros energijos kainos didėja beveik kasdien.  Remiantis šiais duomenimis apskaičiuota, kad per ateinančius metus ES namų ūkiai už elektrą papildomai sumokės 2 trilijonus JAV dolerių. JAV dolerių, palyginti su jų BVP, ir toks energijos išlaidų mastas sunaikintų 12 proc. visos ES ekonomikos perkamosios galios.  Jei ši analizė teisinga, europiečiai pirks tik maistą ir energiją, nieko daugiau. Jei pagalvotumėte, ką tai reiškia, pamatytumėte, kad tai yra visiško Vakarų Europos ekonominio žlugimo riba.

Tai, kas aprašyta pirmiau, yra tai, apie ką mes užsiminėme, kai apibūdinome "energetikos ekonomikos" poveikį {Go Deep}.  Kai iš ekonomikos variklio išsiurbiama 12 % perkamosios galios vien tam, kad būtų išlaikytas dabartinis energijos vartojimas, pradeda žlugti visa kita. Taip pat nepamirškite, kad kalbame tik apie tiesioginį 2 trilijonų JAV dolerių elektros energijos išlaidų poveikį.  Tolimesnės pasekmės yra daug didesnės, nes viskas, kas kuriama, gaminama ar gaminama, įskaitant maistą, priklauso nuo elektros energijos, o tai dar labiau padidins galutinę visų šių produktų gamybos kainą.

Žala yra beveik neįsivaizduojamo masto.

[Fortune] - Europos namų ūkiai turėtų pasiruošti brangiai žiemai dėl gilėjančios žemyno energetikos krizės, dėl kurios greičiausiai padidės sąskaitos už elektrą ir šildymą.

Energijos įperkamumas Europoje artėja prie "lūžio taško", kuris kitais metais gali pasiekti aukščiausią tašką, o bendros išlaidos sąskaitoms visame žemyne padidės 2 trilijonais eurų (2 trilijonais JAV dolerių), sekmadienį paskelbtame pranešime teigė "Goldman Sachs" tyrimų grupė, vadovaujama Alberto Gandolfi ir Mafaldos Pombeiro.

Daugelis Europos namų ūkių jau dabar jaučia nuolat gilėjančios energetikos krizės padarinius, kuriuos sukėlė Rusijos gamtinių dujų gamintojai, šiemet po Vakarų sankcijų su pertraukomis sustabdę svarbiausio dujotiekio "Nord Stream" tiekimą.

Kai kurių restoranų ir kavinių sąskaitos už energiją šiemet jau išaugo daugiau nei tris kartus, tačiau, iškilus grėsmei, kad gamtinių dujų tiekimas iš Rusijos gali dar labiau sutrikti, nes tęsiasi specialioji operacija Ukrainoje, analitikai įspėja, kad artėjančios Europos problemos gali prilygti kai kurioms didžiausioms istorijoje energetikos krizėms.

"Rinka ir toliau nepakankamai įvertina krizės gylį, mastą ir struktūrinius padarinius", - rašė Goldman Sachs analitikai. "Manome, kad jos bus dar gilesnės nei 1970-ųjų naftos krizė". (Skaityti daugiau)

Ekonominis užkratas neapsiribos vien Europa.

Poveikis socialinei struktūrai taip pat yra beveik neišmatuojamo masto. Pavyzdys: Kas atsitiks su migracijos modeliais, kai ekonominiai migrantai dabar laikomi grėsme ribotiems ištekliams? Nors JAV nėra tokio pat energetinės nevilties lygio, tai, ką aptarinėjome praėjusią savaitę, yra pavyzdys problemos, su kuria galime susidurti ir mes. Tarkime, esate vidutinis JAV pagrindinės gatvės namų ūkis, kurio pajamos siekia apie 100 000 JAV dolerių per metus, ir dabar dėl Džo Baideno (Joe Biden) naujosios nacionalinės energetikos politikos, vadinamos "Žaliuoju naujuoju kursu", elektros energijos tarifai padidės nuo 300 iki 500 JAV dolerių.  Tai yra 200 dolerių daugiau per mėnesį per šį pradinį ekonominį ir (arba) energetinį "perėjimo" momentą.

Šie papildomi 200 JAV dolerių per mėnesį sudaro 2400 JAV dolerių per metus. Šie 2400 dolerių per metus yra statinė ekonominė veikla.  Tai reiškia, kad nieko papildomai nesukurta ir nieko papildomai nesukurta.  Užfiksuoti 2400 JAV dolerių yra tiesiog jau egzistuojančių išlaidų kainos padidėjimas. Paimkite šias išlaidas ir išplėskite jas į savo 100 draugų ir šeimos namų ūkių bendruomenę.  Dabar 2400 dolerių tampa 240 000 dolerių išlaidomis, kurios nieko nesukuria.  Iš bendruomenės ekonomikos pašalinama 240 000 dolerių.  Už 240 000 USD nebegalima įsigyti kitų prekių ar paslaugų šioje 100 namų ūkių bendruomenėje.

100 namų ūkių bendruomenės ekonominė perkamoji galia sumažėja 240 000 dolerių per metus. Šias išlaidas perkelkite į 10 000 namų ūkių apygardą.  Dabar apskrities ekonominė veikla sumažėja 24 milijonais dolerių.  Šioje 10 000 namų ūkių apygardoje ekonominių sandorių vertė sumažėjo 24 mln. dolerių.  JAV dolerių. 10 000 namų ūkių (maždaug 25 000 gyventojų) apygardoje buvo prarasta 24 mln. dolerių, skirtų maistui restoranuose, prekėms ir paslaugoms pirkti ar kitoms išlaidoms.

Dabar išplėskite šias išlaidas į didesnę, vidutinio dydžio apskritį, kurioje gyvena 50 000 namų ūkių.  Vidutinio dydžio apygardoje namų ūkių ekonominė veikla neteko 120 mln. dolerių vien tam, kad būtų išlaikytas elektros energijos tarifų status quo.  Nieko papildomo nesukurta. Prarasta 120 mln. dolerių.  Veikla 50 000 namų ūkių apskrityje sumažėjo 120 mln. dolerių.

Jei šias išlaidas padidintume iki 100 000 namų ūkių turinčios didelės apskrities, prarastas ekonominis aktyvumas siektų 240 mln. dolerių. Išplėtus šias išlaidas iki mažos valstijos, kurioje yra 1 mln. namų ūkių (2,5 mln. gyventojų), prarandama 2,4 mlrd. dolerių ekonominės veiklos.

Jei šias išlaidas padidintume iki 5 mln. namų ūkių (maždaug 12 mln. gyventojų), ekonominės išlaidos siektų 12 mlrd. dolerių dėl prarastos ekonominės veiklos, nesusijusios su elektros energijos vartojimo status quo išlaikymo išlaidomis.   Ši valstija praranda 12 mlrd. dolerių prekių ir paslaugų pirkimo išlaidų vien dėl to, kad išlaikytų dabartinį energijos vartojimą.

Šie pavyzdžiai susiję tik su namų ūkio išlaidomis.  Be minėtų namų ūkių išlaidų, dar prisideda bendruomenės, apygardos ir valstijos verslo išlaidos biurams, prekybos centrams, parduotuvėms ir pan.

Tuo tarpu bendruomenės, apskrities ir valstijos bendrasis vidaus produktas (BVP) išlieka nepakitęs, nes BVP apskaičiuojamas pagal bendrą prekių ir paslaugų vertę doleriais. Statiškas BVP atrodo dirbtinis.  Realiai Main Street gatvėje prarandama 12 mlrd. dolerių ekonominės veiklos, tačiau elektros energijos kaina arba padidėjusi vertė paslepia kritimą, atsiradusį dėl neįsigytų prekių ir paslaugų.

Perkama ir suvartojama mažiau prekių ir paslaugų.  Tačiau statistiškai išpūsta elektros energijos kaina sukuria iliuziją, kad ekonomika yra status quo.

Dabar išplėskite šią perspektyvą į nacionalinį lygmenį ir pamatysite dabartinę mūsų ekonomikos būklę.

Visa tai daroma teisinantis "klimato kaita".

Anksčiau būčiau pasakęs, kad tokio lygio ekonominis poveikis Europoje sukeltų visišką sukilimą prieš vyriausybę.  Tačiau turint omenyje neseniai įvykdytus COVID blokavimus ir vyriausybės kontrolės mechanizmus, taip pat įvertinus piliečių prisitaikymą prie šių vyriausybės įpareigojimų, dabar labiau tikėtina, kad Europos piliečiai paprasčiausiai nusilenks valdančiosios institucijos energijos kontrolės mechanizmams.

Atrodo, tarsi COVID reikalavimų laikymasis būtų buvęs išbandymas...