Antanina Strumilienė: Jau pusė Lietuvos žino, kad "Gustuko picerija" taps valdžios maitintoju

Autorius: Antanina Strumilienė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-10-02 18:44:00, skaitė 377, komentavo 7

Antanina Strumilienė: Jau pusė Lietuvos žino, kad

Jau pusė Lietuvos žino, kad "Gustuko picerija" taps valdžios maitintoju - panašu, kad šiauliečiai ateis teikti maitinimo paslaugas Seimui ir įsikurs Gedimino prospekte.

Suprasdamas, kad plačiai Lietuvoje žinoma "Gustuko picerija"su tradicine išgarsėjusia virtuve gali neįtikti inovatyviems ir progresyviems seimūnams, Gustukas nusprendė pasitempti ir planuoja valgiaraščio pasikeitimus.

Vietoje tradicinių "durniukų" - siūlys "ANŪKĖLIUS". Vietoje ešerio filė su ryžiais - "VĖGĖLĖS SUKTUKĄ" su bulvių skiltelėmis. Vietoje populiariausio deserto "Gustuko ledų" - seimūnams pateiks varškės desertą "APKALTA". Vietoje obuolių kompoto - Seimo nariams siūlys paskanauti atnaujintos receptūros kisieliaus "SUSTIPRINANČIOJI".

Bet tai dar be pabaiga.

Tautiečiai, išgirdę, kad "Gustuko picerija" ruošiasi maitinti Seimą, puolė dalinti patarimus. Algimantas R. nebūtų Algimantas, jeigu ko nors originalaus nesugalvotų. Jis sveikina "Gustuko piceriją" su nuostabiu ėjimu partijoje su šachmatų didmeistre ir klausia, koks bus Čmilytės ėjimas?

"Siūlau meniu papildyti šešiaspalviais biodrebučiais su natūraliu biomajonezu, nepamiršti Vytauto Didžiojo kupros kepsnio su pikantišku "G" taško padažu, štriudelio "La Grinievichius" su šviežiai supjaustytomis maršistų sultimis, hibridinio deserto "Suvalgyk vatniką" iš LRT tyrimų makaronų, sumaišytų su konservuotomis neužmirštuolių ir ekologiškų vabzdžių salotomis. Gėrimų meniu reiktų papildyti kokteiliu "Kruvinoji Rasa": 50 proc. ekologiško spirito "Greta Tumberg" ir 50 proc. faktinio vadovo poetinių lašų."

Jeigu kas nors sumanytų nutapyti naujosios Seimo valgyklos vaizdą, turėtų žinoti, kiek svers karšti ir šalti patiekalai, kokios bus staltiesės ant stalų - o jos turės būti vaivorykštės spalvos, su kregždučių vaizdais kraštuose, padavėjai privalės apsirengti dvispalvėmis uniformomis, turės išsiaiškinti, ką mėgsta Anūkas ir anūkija, kuo galėtų nustebinti "Kubos mafiją", iš trijų patiekalų variantų jų didenybėms turės būti atrinktas galutinis.

"Gustuko picerija" turės įsigilinti ir į tai, ką iki to laiko Seimo restorane ponai jau valgė. Patiekalai jokiu būdu negalės kartotis, neturės būti kur nors matyti. Gustukas turės kurti patiekalus pagal naują, niekur negirdėtą receptūrą - po tris šaltus ir tris karštus kiekvienam valgančiam ponui. Gustukas turės įsigilinti ir išstudijuoti ne tik Seimo restorano istoriją, bet ir tai, kas pagal "talibų" protokolą maistui tinka, kas - ne. Čia ne kokia karališkoji vakarienė, kad karalienė atvažiavo, pavakarieniavo ir išvažiavo. "Gustuko picerija" tokiu ritmu turės suktis kasdien.

Turės išsiaiškinti, ką kiekvienas seimūnas mėgsta. Kas šokoladinį Žemaitaičio kremą su braškėmis, kas keptą Syso baltojo šokolado padažą. Gustukas turės išsiaiškinti, ar Verygai tikrai patinka mėgautis braškėmis iš Naisių braškyno. Po degustacijų ir aptarimų, tikriausiai, bus prieita išvados, kad Seimo medžiotojams tiks stirnienos išpjovos kepsnys. Kadangi stirnos mėsoje būna vos vienas kilogramas išpjovos, o seimūnų 141 - teks pasukti galvą, kur užsakyti šitiek stirnienos.

Šaltajam patiekalui seimūnams turėtų tikti per karalienės Elžbietos II vakarienę išbandyta ančių kepenėlių parfe su trumpais. Šis patiekalas - istorinis. Kadangi daugelio seimūnų intelektas "žemiau plintuso" - jie bus priversti pasigilinti į kulinarijos paveldo istoriją. Ančių kepenėlės buvo žinomos dar prieš 400 metų. Kadangi jau leidžiama Seime prekiauti alkoholiu, "portveinas" ant E. Gentvilo stalo turės atkeliauti iš tos šalies, kur tokį dar gamina - penkių litrų bambalyje, kurį tik ką Seimas įteisino.

Seimūnus turės aptarnauti 141 barmenas, kurie nešios maistą, nurinkinės indus, pilstys gėrimus, virs, diriguos patiekalų išnešimui. Pats "Gustuko picerijos" savininkas Mantas kasdien sėdės automobilyje prie Seimo vartų ir bus pasiruošęs skubiai spręsti bet kokią problemą, jei tokia iškiltų. Teks pasirūpinti ir dar dviem automobiliais su vairuotojais.\

Reiks pasiūti visiems picerijos darbuotojams naujus drabužius. Padavėjams - šešiaspalvius švarkus su dvispalvėm sagom. Barmenai turės būti su baltom pirštinėm ir specialiais rankšluostukais su Šimonytės atvaizdu. "Vipiniai" padavėjai, aptarnaudami kiekvieną seimūną ar Seimo svečią, turės vilkėti smokingus, baltus marškinius, pasirišę "varlytes", turės avėti specialius batus, kurių padai negirgžda.

Turės būti ir restorano "dirigentai", kurie rūpinsis, kada ir kam pietų metu galima į salę įeiti. Virėjams taip pat teks pasiūti naujus drabužius. Teks naudoti indus, pasirinktus pagal valdančiosios daugumos spalvą, gilumą ir formą.

Indus teks gaminti Liuksemburgo kaulinio porceliano gamykloje. Sidabro įrankius reiks atsivežti iš Talino juvelyrikos fabriko, o krištolines taures - iš Baltarusijos gamyklos "Neman", nes ten gaminami indai yra ypač kokybiški. Iš Liuksemburgo atsivežas lėkštes reiks dekoruoti porceliano gamykloje. Ant kiekvienos lėkštės reiks uždėti šilkografinę kiekvieno seimūno portreto dekolę ir prideginti 750 laipsnių temperatūroje. Ant kiekvienos lėkštės taip pat turės būti užrašyta "Daugiau jėgos Lietuvai".

Turės būti paauksuoti visų lėkščių kraštai. Ant kiekvienos lėkštės apačios turės būti užrašyta "Pagaminta "Gustuko picerijos" užsakymu." Stalus pietų metu bus privalu uždengti natūralios medvilnės staltiesėmis. Be to, stalus teks "paminkštinti", o tam reiks specialių paklotų. Juk prie stalo sėdės E. Gentvilas, iki "visiško užsimiršimo." Stalus reiks papuošti šešių spalvų bekvapių gėlių puokštėmis.

Reiks pasirūpinti ir vaistinėlėmis. Neduok Dieve, jei koks seimūnas ateitų pagiriotas. Ar žiūrint į jų "išsikalinėjimus" bloga pasidarytų kokiam picerijos darbuotojui ir prireiktų pagalbos. Prieš kiekvienus pietus turės vykti seimūnų aptarnavimo repeticija. Su visomis detalėmis. Taip, kaip prieš karalienės vizitą. Laikykis, "Gustuko picerija", kad tik užtektų kantrybės ir sveikatos. O jei virtuvėje pasitaikytų klaidų, atminkite, kad kiekvieną klaidą galima uždengti majonezu.

Ir, dirbdami Seime, nepamirškite, kad pasaulį drebina trys dalykai. Vienas jų - kai tautos tarnas staiga tampa šeimininku. Žmogus turi mylėti, ką valgo. Arba reikia mylėti žmogų, kuris gamina maistą. Maisto gaminimas yra meilės aktas. O meilės aktas seimūnams - dabar aktualiausia. Jiems svarbiausia - kaip pasirinkti "nepriklausomą sekso tiekėją". Nedavalgę seimūnai prisigalvoja visokiausių nesąmonių.

Žmogus negali gerai mąstyti, gerai mylėti, gerai dirbti, gerai išsimiegoti, jeigu nėra gerai pavalgęs.

Štai kokia našta užgrius Tavo pečius, Gustuk. Laikykis, Mantai.