E. Muskas susiginčijo su V. Zelenskiu dėl Rusijos ir Ukrainos „taikos plano“

Autorius: Živilė Aleškaitienė (AFP) Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-10-05 22:37:00, skaitė 255, komentavo 3

E. Muskas susiginčijo su V. Zelenskiu dėl Rusijos ir Ukrainos „taikos plano“

JAV milijardierius Elonas Muskas pirmadienį įsitraukė į ginčą socialinėje žiniasklaidoje su Ukrainos pareigūnais, įskaitant prezidentą Volodymyrą Zelenskį, dėl savo idėjų, kaip nutraukti Rusijos invaziją.

E. Muskas sukėlė ginčą tviteryje, pasiūlęs taikos susitarimą, pagal kurį Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose, prižiūrint Jungtinėms Tautoms, būtų iš naujo surengti aneksijos referendumai, pripažintas Rusijos suverenitetas Krymo pusiasalyje ir Ukrainai suteiktas neutralus statusas.

Bendrovių „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas sukūrė apklausą, kad daugiau nei 107 mln. jo sekėjų galėtų balsuoti dėl šios idėjos.

V. Zelenskis tviteryje atsakė savo apklausa, kurioje klausė: „Kuris Elonas Muskas jums labiau patinka?“, su atsakymų variantais „Tas, kuris palaiko Ukrainą“ ir „Tas, kuris palaiko Rusiją“.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnikas atsakė tiesiai šviesiai: „Mano labai diplomatiškas atsakas (Muskui) – dingti iš akių“.

Ukrainos prezidento padėjėjas Michaylas Podoliakas pasiūlė „geresnį taikos planą“, pagal kurį Ukraina atsiimtų savo teritorijas, įskaitant Krymą, Rusija būtų demilitarizuota ir denuklearizuota, o „karo nusikaltėliai“ stotų prieš tarptautinį tribunolą.

Vėliau E. Muskas sakė, kad Maskva gali paskelbti visuotinę mobilizaciją ir sukelti „visuotinį karą“, kuriame „žūtys abiejose pusėse būtų katastrofiškos“, nes Rusijos gyventojų skaičius yra daug didesnis.

„Ukrainos pergalė visuotiniame kare mažai tikėtina. Jei jums rūpi Ukrainos žmonės, siekite taikos“, – rašė jis tviteryje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, įsakęs vykdyti dalinę mobilizaciją savo pajėgoms sustiprinti ir pagrasinęs panaudoti branduolinį ginklą, paragino Ukrainą nutraukti karo veiksmus ir derėtis.

V. Zelenskis yra sakęs, kad niekada nesiderės su Rusija, kol V. Putinas bus jos vadovas.