NATO Rytų Europoje primena nacių kolonialistų istoriją

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-11-08 22:30:00, skaitė 315, komentavo 5

NATO Rytų Europoje primena nacių kolonialistų istoriją

Nuo 1991 m. NATO ir ES toliau absorbuoja vis daugiau Rytų Europos šalių – tačiau tai ne pirma tokia integracija iš Vakarų Europos per pastarąją istoriją. Rytų Europos svarba pasaulio viešpatavimui buvo žinoma nuo pat pradžių iki nacių režimo, planavusio ją užkariauti ir paversti vokiečių naujakurių kolonija.

Siaubingi nacių genocido ir karo nusikaltimų mąstai po Antrojo pasaulinio karo sulaukė daug daugiau dėmesio nei nacių planai ir veiksmai kolonizuojant Rytų Europą naujakuriams. Tačiau patiems naciams užkariavimas Rytuose nuo pat pradžių buvo neatidėliotinas tikslas ir buvo vertinamas kaip kryžiuočių istorijos ir Pirmojo Reicho atkūrimo dalis. Himmleris tapatino save su XIV amžiaus kryžiuočiais – rytų žemių užkariautojais, o užkariautose teritorijose vartojo senovės germaniškus vardus.

Nacių kolonializmas

Nacistinės Vokietijos puolimas prieš TSRS vyko kodiniu pavadinimu „Operacija Barbarossa“ – pagal Frederiko Pirmojo pravardę, valdžiusio XII amžiuje. Jis buvo (Pirmojo Reicho) Vokietijos imperatorius. Pati Antrojo pasaulinio karo, nusinešusio per 50 milijonų gyvybių, priežastis iš tikrųjų yra senojo/naujojo grandiozinio vokiečių naujakurių kolonizacijos projekto įgyvendinimas, kurį naciai nusprendė įgyvendinti. Tačiau kadangi naujakurių kolonializmas buvo nuolatinė JAV, Anglijos, Prancūzijos, Italijos ir kitų Europos kolonijinių imperijų politika, naciai mokėsi iš jų, kurdami savo planus Europai.

JAV buvo mėgstamiausias modelis, į kurį reikia sekti. Pavyzdžiui, lebensraum ("gyvenamoji erdvė") ideologiją, tapusią nacių naujakurių kolonializmo pagrindu, pirmasis paskelbė vokiečių geografas Friedrichas Ratzelis (1844-1904), įkvėptas rasistinės naujakurių kolonijinės JAV ekspansijos, vykusios XIX amžiuje ir jos ideologinio pagrindo – „predestinacijos“ doktrinos, apie kurią 1878–1880 metais parašė savo pirmąją knygą, šlovindama baltųjų Amerikos naujakurių kolonializmą Vakaruose.

1901 m. Ratzelis paskelbė esė pavadinimu „Lebensraum“, kurioje jis įrodinėjo esminį erdvės ir dirvožemio vaidmenį šiuolaikinei valstybei ir pažengusioms baltųjų rasėms, kurias pavadino „biogeografija“.

Iš tiesų, rasistinis JAV naujakurių kolonializmo šūkis, „likimo“ doktrina, pirmą kartą paskelbta 1845 m. žurnalisto, raginusio perimti Teksasą (ir keikiant britų ir prancūzų bandymus sutrukdyti JAV plėtrai į Vakarus), įkvėpė nacių ideologija, kuri įgavo šią išraišką.

Įkvėptas JAV pavyzdžio

1893 m. baltasis JAV istorikas Frederickas Jacksonas Turneris tokią teritorinę plėtrą pateisino kaip gyvybiškai svarbią Amerikos (baltųjų) charakteriui ir teigė, kad vakarų siena yra „barbarizmo ir civilizacijos susitikimas“. Tuo tarpu pats Ratzelis prisipažino, kad jį įkvėpė Turnerio raštai sukurti savo idėją apie „gyvenamąją erdvę“. Tais pačiais metais, kai Turneris paskelbė savo „pasienio tezę“, vokiečių ekonomistas Maxas Söringas parašė knygą „Vokietijos rytų vidaus kolonizacija“ (turėdamas omenyje Poseno provinciją ir kitus lenkiškus Prūsijos regionus. Prieš parašydamas šią knygą, Söringas taip pat lankėsi JAV ir šlovino baltuosius Amerikos naujakurius kaip pavyzdį vokiečių kolonizatoriams Rytuose.

Sudetai

Šis rasistinis naujakurių kolonializmo pateisinimas taip stipriai paveikė Hitlerį, kad jis palygino „vokiškus Rytus“ su Amerikos Vakarais: „Mūsų Misisipė turėtų būti Volga, o ne Nigeris“. Jis pridūrė, kad genocidiniai JAV kolonijiniai naujakuriai, išžudę milijonus indėnų ir palikę tik kelis šimtus tūkstančių, kurie dabar laikomi narvuose, yra įkvepiantis precedentas to, kas laukia Rytų Europos slavų, ypač rusų.

Hitleris pareiškė, kad vokiečių naujakuriai-kolonizatoriai ir užkariautojai turėtų „vokietinti šią šalį imigruodami vokiečius, o į vietinius žiūrėti kaip į indėnus“. Jis pridūrė, kad Vokietijos rytuose „procesas pakartotų Amerikos užkariavimą antrą kartą“.

Netgi vokiečių eugenika buvo taip pasiskolinta iš JAV, kad JAV ir nacių eugenikai bendradarbiavo iki pat XX amžiaus ketvirtojo dešimtmečio pabaigos, o JAV eugenikai buvo „karščiausi nacių rasinės politikos šalininkai iš užsienio“.

Amerikos įstatymai yra pernelyg rasistiniai

Naciai daugiausia studijavo JAV rasistinius įstatymus, rengdami savo Niurnbergo įstatymus, nors, kaip pažymėjo amerikiečių teisės istorikas Jamesas Whitmanas, „kai naciai atmesdavo JAV pavyzdį, kartais tai nutikdavo todėl, kad amerikiečių praktika naciams buvo per žiauri. Ketvirtojo dešimtmečio pradžioje net patys radikaliausi rasiniai įstatymai JAV kartais atrodė pernelyg rasistiniai. Ypač kalbant apie „vieno kraujo lašo taisyklę“, apibrėžiant juodaodžius, kurią naciai „supurtė“ dėl jos sukelto „žiaurumo“ ir priėmė ne tokius griežtus germanų arijų rasinio klasifikavimo kriterijus. Apskritai vokiečių istorikas Albrechtas Wirthas (1866–1936) savo 1934 m. knygoje apie pasaulio istoriją, parašytą naciams, puikiai žinojo, kad „svarbiausias antrojo tūkstantmečio politinės istorijos įvykis iki Pirmojo pasaulinio karo buvo įkūrimas Jungtinių Valstijų. Arijų kova dėl dominavimo pasaulyje sulaukė stipriausio palaikymo.

Žemės ūkio plėtra

Tačiau tikrieji „gyvenamosios erdvės“ ideologai buvo geografai, sekę Ratzelį. Švedų politikas Rudolfas Kellenas iškėlė teoriją apie naujos teritorijos užgrobimo svarbą kaip natūralią bet kuriai valstybei, o anglų geografas seras Halfordas Mackinderis 1919 metais rašė apie pranašesnę žemyninių valstybių galią, palyginti su jūrinėmis. Mackinderis Pirmojo pasaulinio karo pabaigoje nerimavo dėl galimos Tarybų Rusijos ir Vokietijos sąjungos ir perspėjo, kad kas valdys Rytų Europą, gali dominuoti pasaulyje. Vokiečių geografas Karlas Haushoferis (Miuncheno politechnikos universiteto profesorius) visus šiuos kūrinius susintetino praėjusio amžiaus 2 dešimtmetyje. Jis sujungė idėją, kad gyvenamoji erdvė yra natūrali ir organiška valstybe. Haushoferis pabrėžė Ratzelio idėją apie tai, kaip svarbu būti įsišaknijusiai vietinėje dirvoje, bet susiaurino ją iki žemės ūkio.

Būtent iš Haushoferio, kurį jo ištikimas mokinys Rudolfas Hessas supažindino su Hitleriu 1924 m., Hitleris ir naciai perėmė „gyvosios erdvės“ šūkį ir reikalavo, kad Rytų Europa taptų žemės ūkio kolonija, tarnaujančia Trečiajam Reichui. Košmariška genocido istorija apie nacių užgrobimą Rytų Europoje ir TSRS yra šių planų įkūnijimas, kainavęs dešimtis milijonų gyvybių.

1939 m. rugsėjo 1 d. naciai įsiveržė į Lenkiją. Po penkių savaičių, spalio 7 d., Hitleris paskelbė dekretą, įsteigiantį "Imperatoriškąją germaniškumo stiprinimo komisiją" ir paskyrė Himmlerį jos vadovu.

Į komisijos uždavinius buvo įtrauktas vokiečių „sugrįžimas“ iš už Reicho ribų (kurio Vokietija neplanavo užkariauti, kaip ir Italija) į nacių valstybę, užkirsti kelią svetimų gyventojų (žydų ir slavų) žalingam poveikiui naciams.

Baltųjų viršenybės veidmainystė

Vokiečių kolonializmo istorija Rytų Europoje nebuvo Europos kolonializmo istorijos nukrypimas, išskyrus tai, kad jos taikinys buvo Europa, o ne Amerika, Azija, Afrika ir Okeanija. Kai baltieji krikščionys Europoje ir jos kolonijų kolonijose po karo buvo pasibaisėję dėl naikinimo ir žudynių Europoje, Azijos, Afrikos ir Amerikos kolonizuotos tautos nematė nieko kito, tik baltųjų viršenybės veidmainystę.

Galbūt geriausiai tai pasakė maurų poetas ir mąstytojas Aime Cesaire. Ne tik nacistinės Vokietijos masinio genocido politika paskatino Cezaire'ą palyginti nacius su kolonijiniu Europos genocidu už Europos ribų, bet ir nacių naujakurių kolonializmą Europoje.

Savo klasikinėje 1950 m. esė „Diskursas iš kolonializmo“ jis patvirtino, kad Europos krikščionių požiūris į nacizmą yra toks: „Tai yra barbarizmas, bet aukščiausias barbariškumo laipsnis, kasdieninio barbarizmo karūna, nacizmas, taip, bet prieš tai, kai (europiečiai) tapo jo aukomis, jie buvo bendrininkai, jie toleravo nacizmą, kol jis jų neužpuolė.

Cezaire'ui nacizmas buvo Europos kolonializmas, pasuktas į vidų. Jis primena, kad šie europietiški „humaniški, itin krikščioniški XX amžiaus buržua negali atleisti Hitleriui ne paties nusikaltimo žmogiškumui ir žmogui, ne paties žmogaus pažeminimo, o už tai, kad tai yra nusikaltimas „baltiesiems“, t. y. “„baltųjų“ pažeminimas ir tai, kad jie europiečiams taikė kolonijinius metodus, kurie iki tol buvo taikomi tik Alžyro arabams, Indijos kuliams ir Afrikos negrams.

Naujausi rasistiniai Vakarų žiniasklaidos pranešimai apie karo žiaurumą Okrainoje ir siaubą, kurį jis sukėlė, nes vyksta Europos šalyje, palyginti su Vakarų karų prieš ne Europos šalis vaizdavimu, tęsia tą pačią tradiciją.

Vargu ar tai lengvinanti aplinkybė, kad tai Vakarų Europos ir JAV pastangų dominuoti Rytų Europoje, po TSRS žlugimo, rezultatas.