Pasaulinės dolerių hegemonijos pabaiga: JAV virtimas Veimaro Vokietija

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.zerohedge.com/econ... 2022-11-12 10:24:00, skaitė 315, komentavo 2

Pasaulinės dolerių hegemonijos pabaiga: JAV virtimas Veimaro Vokietija

Autorius Patrick Barron per Miseso institutą,

Neseniai paskelbtame straipsnyje aiškinau, kaip JAV ilgainiui piktnaudžiavo savo atsakomybe kontroliuoti dolerių - pagrindinės pasaulio rezervinės valiutos, kuria atsiskaitoma už tarptautinę prekybą tarp valstybių - pasiūlą. Dėl šio pareigų nevykdymo tikėtina, kad bus priimta nauja rezervinė valiuta, pagrįsta prekėmis ir kontroliuojama ne vienos valstybės, o jos narių, kurie visi rūpinasi, kad valiuta nebūtų išpūsta.

Tęskime analogiją su žmogumi, gavusiu "stebuklingą čekių knygelę", kuri leidžia jam išrašyti tiek čekių tiek pinigų, kiek jis nori. Šių čekių gavėjai galėtų juos perduoti kitiems tik įprastomis prekybos sąlygomis. Laikui bėgant stebuklingosios čekių knygelės savininkas tampa vis neatsakingesnis. Jis finansuoja įvairias gerovės ir karo iniciatyvas.

Natūralu, kad dolerių atsargos išauga iki taikiems mainams visiškai nereikalingo lygio. Kainos ima kilti vis sparčiau ir sparčiau. Tada reformų konsorciumas suburia komandą, kuri pasiūlo alternatyvią valiutą. Kodėl, galima paklausti, tai tokia problema doleriui ir dolerio naudotojams?

Veimaro Respublika: Pasiūlos ir paklausos pamoka

Sėkminga alternatyvi rezervinė valiuta sumažintų dolerių paklausą. Sumažėjus dolerių paklausai, jų kaina turi mažėti tol, kol nesumažės jų pasiūla. (Dolerio "kainos" sumažėjimas yra tik kitas būdas pasakyti, kad mažėja jo perkamoji galia, t. y. reikia daugiau dolerių toms pačioms prekėms ir paslaugoms pirkti.) Neatsakingai naudodamiesi stebuklingąja čekių knygele, jūs įsipareigojote finansuoti nemokamas išmokas, tokias kaip socialinė apsauga, Medicare ir karinis pramoninis kompleksas, kuris yra didžiausias. Politiškai gali būti beveik neįmanoma sumažinti bet kurią iš šių trijų išlaidų kategorijų tiek, kad būtų sustabdytas dolerio perkamosios galios mažėjimas.

Pasaulis visa tai jau matė anksčiau, ir ne tik mažiau išsivysčiusiose šalyse, pavyzdžiui, Zimbabvėje. JAV atsidurs tokiuose pat spąstuose, kokius patyrė Vokietijos Veimaro Respublika po Pirmojo pasaulinio karo. Reichsbankas, Vokietijos centrinis bankas, spausdino papirosų markes, kad nuramintų įtakingus Vokietijos rinkėjus. Kai Reichsbankas spausdino daugiau pinigų, papirosų perkamoji galia mažėjo. Čia ir slypi spąstai. Kylančios kainos paskatino įtakingus rinkėjus reikalauti didinti darbo užmokestį ir išmokas. Pramonės darbuotojų profsąjungos, valstybės tarnautojai, socialinės paramos gavėjai, senatvės pensininkai, kurių santaupos buvo mažinamos, - visi reikalavo daugiau pinigų. Streikai ir smurtas tapo visuotiniu reiškiniu. Taigi Reichsbankas atspausdino daugiau pinigų... o tai, žinoma, tik padidino kainas ir sukėlė dar vieną mokėjimų didinimo etapą... o tai sukėlė dar didesnes kainas, kol papirosai tapo vertingesni kaip tapetai nei pinigai.

Kodėl Veimaro Respublikos vyriausybė toliau didino mokėjimus, o Reichsbankas toliau spausdino papirosus? Buvo pateikta daug sudėtingų atsakymų, pavyzdžiui, kad vyriausybė ir Reichsbankas sąmoningai naikino papirosus, siekdami sužlugdyti Versalio sutarties finansines sąlygas, pagal kurias pralaimėjusi Vokietija turėjo sumokėti reparacijas sąjungininkėms. Tačiau paprasčiausias atsakymas yra toks, kad ir vieni, ir kiti manė, jog nėra kito pasirinkimo, kaip tik didinti mokėjimus ir spausdinti pinigus krizės metu. Buvo manoma, kad per trumpą laiką reikia nuraminti galingus rinkėjus.

Tačiau trumpalaikė taktika tik pablogino padėtį. Nebuvo nei politinės valios, nei ekonominio supratimo, kad reikia nutraukti pernelyg dideles išlaidas ir valiutos nuvertėjimą bei ištverti dėl to sukeltą skausmą.

JAV ir JK: Politinės valios ir ekonominio supratimo stoka

Bijau, kad šiandien yra tas pats. Tiesą sakant, dėl, atrodytų, neigiamų pasekmių nebuvimo (visa tai ilguoju laikotarpiu) ir pinigų spausdinimo privalumų trumpuoju laikotarpiu JAV iždas ir Federalinis rezervų bankas, susidūrę su bet kokiomis ekonominėmis problemomis, net ir pačiomis didesnėmis kainomis, imasi skubiai didinti pinigų pasiūlą ir mažinti palūkanų normas. Pavyzdžiui, užtenka pažvelgti į Didžiąją Britaniją. Dėl energijos trūkumo joje pakilo kainos. Vyriausybės atsakas buvo pažadas išmokėti išmokas namų ūkiams! Tai tiesa. Jokio pažado panaikinti kliūtis didesnei energijos gamybai... tik pažadas padidinti vyriausybės deficitą, o tam reikia daugiau pinigų spausdinimo! Kaip sakoma, to neišgalvosi.

Tačiau vienas dalykas yra tikras. Tai, ką gali padaryti Didžioji Britanija, gali ir padarys JAV. Hiperinfliacija yra reali galimybė. Prisiminkite, kad Veimaro respublikos Vokietijos Reichsbankas iš tikrųjų turėjo spausdinti fizinius pinigus. JAV Federaliniam rezervų bankui tereikia paspausti kelis kompiuterio mygtukus. Kylant kainoms, galingos grupės reikalauja daugiau pinigų. Policija, gaisrininkai, kelių darbininkai ir t. t. reikalauja, kad jų gyvenimo būdas nesumažėtų. Kadangi vyriausybė leidžia svetimus pinigus, ji tenkina šiuos reikalavimus.

Grįžkime prie Didžiosios Britanijos pavyzdžio. Svaro vertė valiutų rinkose smarkiai krito, o tai sukėlė rimtų pasekmių. Anglijos bankas buvo priverstas pakelti palūkanų normas, ir dabar valstybės skola tapo neįperkama. Taigi Bankas, kaip vyriausybės tarnas, pritaikė vienintelę jam žinomą politiškai leistiną priemonę: jo kompiuterių pinigų spausdintuvas priverstinai įjungtas pertekliniu režimu, kad tik neatsiliktų.

Kas vyksta ant žemės

Iš kur vyriausybė gauna pinigų? Valstijų ir vietos valdžios institucijos gauna pinigų iš valstijų ir vietos mokesčių. Taigi nelaisvi nekilnojamojo turto savininkai gauna didesnes mokesčių sąskaitas, kad galėtų sumokėti už valstybinių mokyklų mokytojų, policijos ir kt. išlaikymą. Socialinės apsaugos gavėjams, žinoma, turi būti mokamos kompensacijos, todėl didinami darbo užmokesčio mokesčiai, o tai slopina verslą. Amerikos produktai tampa mažiau konkurencingi nacionalinėje ir pasaulinėje rinkoje.

Kainų spiralė toliau naikina viską, kas pasitaiko jos kelyje, kol doleris praranda bet kokią perkamąją galią, o visuomenė nugrimzta į chaosą. Ir nė vienas politikas iš tūkstančio nesupranta, kas atsitiko, o jei ir supranta, neturi politinės valios ką nors daryti, t. y. mažinti valstybės išlaidas, likviduoti FED ir susieti dolerį su mūsų vis dar didelėmis aukso atsargomis. Tai galima padaryti.