Arminas Mockevičius: Narkomanai prispaudę konservatorius priims narkotikų legalizavimą

Autorius: Arminas Mockevičius Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-11-24 17:44:00, skaitė 180, komentavo 5

Arminas Mockevičius: Narkomanai prispaudę konservatorius priims narkotikų legalizavimą

Valstybėje susidariusi situacija, kai vakarėlis įsismarkavo ir visi pamiršo šokius, o prasidėjo tiesioginė pjankė ir bendravimo lygis maždaug toks – „jei mane gerbi, gerk su manim“, arba dar geriau, „sušniok tą šniūrą bus z...“.

Aukštesnės jėgos (o gal žemesnės) leidžia kiekvienam žmogui prieiti savo liepto galą. Kartais netgi pradėjusiam vartoti narkotikus iš tiesų pradeda sektis geriau, bet dažniausiai jam tik taip atrodo. Tuo metu jau yra paruoštas nusileidimo takas žemyn. Deja, apsvaigęs nuo narkotikų nori tik kilti į dangų ir nesugeba pamatyti to tako žemyn, o pradeda blaivėti tik besileidžiant.

Kas įvyko pastarosiomis dienomis - tai būtent to leidimosi metu vienai moteriai policija ištiesė pagalbos ranką – pasiūlė sustoti, bet „draugeliai“ nusprendė pasišakoti prieš policiją ir savo draugę atsiimti, nes juk jei ji išsiblaivys, jie praras bendramintę, kai kas praras klientę ir pan. Dar daugiau – „draugeliai“ sugalvojo pasinaudoti moterimi ir prastumti savo idėją – legaliai „niuchintis“. Idėja kaip ir nieko, jei žiūrėsime iš jų asmeninio intereso – greičiau pasieks dugną ir prisikels naujam gyvenimui arba užsilenks. Visgi situacija nėra tokia paprasta, nes gyvename sąveikaudami. 

Dirbau narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės srityje daugiau nei 7 metus. Dalyvavau daugiau nei 20 konferencijų narkotikų kontrolės, narkotikų prevencijos, narkomanų gydymo ir reabilitacijos temomis. Girdėjau ir skaičiau šimtus istorijų apie narkotikų vartotojus, kurie sugebėjo prisikelti naujam gyvenimui. Taip prisikelti. Daugelis savo sprendimą nevartoti vadina nauju gimimu. 

Įdomiausia yra tai, kad visų istorijos panašios – visi pradeda vartoti norėdami pasilinksminti, daugelis iš jų būna gana sėkmingi asmenys, užimantys svarbias pareigas, turintys verslus. Deja, atsibunda visi panašiai – kai kokioj nors landynėj, jiems yra pasiūloma pagalba ir jie ją priima. Deja, kai pasikalbi su tokiais žmonėmis, jie papasakoja, kad jų sėkmės istoriją lydi 10 mirčių, o kiekvienas narkomanas įtraukia bent 10 kitų.

Dar daugiau. Kelis metus dirbau lygtinio paleidimo komisijoje – ten teko akis į akį susidurti su kalinčiais asmenimis, kurie prašo išeiti į laisvę lygtinai. Liūdniausia statistika yra ta, kad didžioji dalis yra priklausomų asmenų, kurie net ir kalėjime gaudavo nuobaudas už tai, kad vartoja narkotikus. Kai man pasakoja mistines istorijas apie tai, kad žmogus buvo pasodintas dėl to, kad pirmą karą pavartojo, tai jie arba meluoja, arba išima iš konteksto. Tiesa, kad didžioji dalis ten sėdinčių sėdi dėl to, kad vartoja, bet būna nuteisti už tai, kad pavartoję kažką primuša, užmuša, papjauna, nušauna, apiplėšia, pavagia ir pan. 

Tiesa, yra atskira grupė – narkotikų prekeiviai, tie žmonės dažniausiai patys nevartoja, tačiau į narkotikų pardavimą žiūri kaip į verslą. Galbūt juos galima ir pateikti kaip pavyzdį, nes jų kalėjimas tiesiogiai susijęs su narkotikų vartojimu ir pardavimu – tokiems žmonėms ir paruoštas šis įstatymas – mažesnė atsakomybė už narkotikų pardavimą. Tai yra, jie išvengtų kalėjimo grėsmės, nes sėdėti kalėjime ne pats maloniausias dalykas. Tie žmonės net ir kalėjime nepasikeičia, jie ten baigia „aukštąją mokyklą“ ir papildomai užsidirba parūpindami narkotikų sėdintiems, kad narkomanai neišliptų iš duobės. Tokie žmonės yra didžiausi kenkėjai, nes jie įtraukia lengvatikius ir neleidžia jiems išlipti. 

Visgi kodėl svarbu atsilaikyti ir neleisti laisvai prekiauti narkotikais ir palikti tik simbolinę atsakomybę? Mes gyvename bendrai visuomenėje. Neįmanoma atskirti narkomanų nuo blaivių žmonių, todėl kiekvienas papildomas narkomanas kelia didelę grėsmę visai visuomenei ir kiekvienam iš mūsų bei mūsų vaikų. Turiu ir asmeninės patirties: vienas narkomanas pražudė mano klasiokę, kai jai buvo 16, kitas draugas numirė būdamas 20 nuo narkotikų, viena pažįstama buvo išprievartauta, kai jai į gėrimą pripylė narkotikų. Tai baisios istorijos, bet yra ir paprastesnių – išdaužtas automobilio langas ir dingę daiktai ir pan. Tai irgi dažniausiai narkomanų darbas. Ar tikrai norime dar daugiau to mūsų valstybėje? 

Tikiuosi, kad konservatoriams laisviečių pliauska priimant biudžetą leis „atsičiuchinti“ ir susiprasti, kad jie jau per girti priiminėti kažkokius sprendimus ir po biudžeto priėmimo padaryti pertrauką – nueiti į bažnyčią, pasimelsti, atgailauti už nuodėmes, pabūti vienumoje, pareflektuoti ir susiprasti, kas jie tokie yra ir grįžus po naujų metų viską pradėti iš naujo ir nustoti klausyti įtakingiausio stalo girtuoklio, kuris sugeba įtraukti visus į savo girtavimus. O jei dabar nesustos, tada taps laisviečių pastumdėliais, kurie praras bet kokią pagarbą net ir tų pačių laisviečių tarpe. Iš šitos situacijos išloš nebent liberalai, kurie šioje koalicijoje, mano nuomone, atlieka perkeltine prasme „narkodylerio“ vaidmenį, nes jiems rūpi tik pinigai ir jie tvarkosi savo reikaliukus po visa dūmų uždanga.