Maištas europedų “Titanike”

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-11-26 19:17:00, skaitė 380, komentavo 9

Maištas europedų “Titanike”

Europai galu galu jau pradeda dašusti, kad pindosai ją veda kursu tiesiai į ledkalnį. Pas kai kuriuos JevroSojūzo šalių politikus dar yra užsivolioje šiek tiek suvereniteto ir todėl jie nusprendė jį apreikšti. Kad pamėginti išgelbėti situaciją, o šitai apsireiškė pravalu derybose dėl naftos kainų lubų.

Neseniai įvykę įvykiai visiškai patvirtina ankstesnius spėjimus, kad Britanijai išstojus iš JevroSojūzo, pindosų interesus jame įgyvendina iš amerikonų rankos šeriamos Lenkija ir Pribaltika, kurios JevroSojūzo lygmenyje stumia pindosams naudingas politines iniciatyvas.

Juk būtent lenkai, Pindostanui paliepus, kadaise pasiūlė JevoSojūzui atsisakyti ilgalaikių dujų tiekimo sutarčių. 2020 metais, kada dujos rinkoje kainavo tik 140 dolarų už tūkstantį kubinių metrų, daugeliui tai atrodė kaip visai nebloga idėja kuriai ir buvo pritarta. Tačiau po to įvyko tai, kas pasirodė esant tik durneliams suplanuoti pindosų spąstai.

Dabar amerikonai JevroSojūzui parduoda savo SGD kosminėmis kainomis ir skaičiuoja sau neįtikėtinus pelnus. Tuo metu „Gazprom“ su europedais labai ypatingai ir nesiginčijo, nors padorumo dėlei perspėjo juos apie galimas tokio idiotiško sprendimo pasekmes. Tačiau europedai nenorėjo išgirsti ką sako Rusija, numojo į tai, ir še jums - ekonominę ir energetinę  krizę.

Šį kartą Lenkija putodamasi reikalauja, kad rusiškos naftos kainų lubos būtų 30 dolarų už barelį. Kitos JevroSojūzo šalys nori nustatyti 65–70 dolarų lubas. Tačiau rusiška nafta ir taip yra prekiaujama apie 65-70 dolarų, tai yra kitų JevroSojūzo šalių pasiūlymas atrodo kaip „lubos popieriuje“ ir panašu į JevroSojūzo maištą prieš USA.

Europedai puikiai suvokia, kad jei jie nustatys Rusijai nepalankias lubas, ji paprasčiausiai atsisakys tiekti naftą, juolab kad Rusijos valdžia apie tai jau pasakė tiesiai ir šviesiai. Kai kurios JevroSojūzo šalys neturi išėjimo prie jūros, todėl negali tikėtis naftos tiekimo jūra iš kitų šalių ir yra priklausomos nuo rusiškos naftos tiekimo vamzdžiais.

JevroSojūze taip pat yra šalių, kurios turi tanklaivių laivynus ir užsidirba iš rusiškos naftos gabenimo. Tai Graikija, Kipras, Malta ir net Vengrija, kurioje išvystyta laivyba Dunojaus upe, kuri įteka į Juodąją jūrą. Tiekimo iš Rusijos nutraukimas yra smūgis jų ekonomikoms ir vienam iš svarbiausių pajamų šaltinių, kad ir kur šitie tanklaiviai begabentų rusišką naftą, nors ir į Indiją ar Kiniją.

Galų gale verta dar kartą prisiminti, kad daugelis Europos naftos perdirbimo gamyklų yra pastatytos būtent rusiškai naftai perdirbti, ir jei bus dirbama su kitomis naftos rūšimis, tai šiose gamyklose paprasčiausiai prasidės gaisrai. Ne dėl padegimų, dėl netinkamos žaliavos. 

Kainų lubų idėja yra pražūtinga Europai ir turės labai panašias pasekmes, kaip ir "Nord Streams" dujotiekių sunaikinimas, nes ir šiuo atveju taip pat gali nukentėti europietiška infrastruktūra ir bus smogta per daugelio nuo rusiškos naftos priklausomų Europos šalių ekonomikas.

Apskritai, jei peržiūrėti situaciją kažkur nuo pavasarį, tai iš pradžių europedai-politikai labai žvaliai įvedinėjo sankcijas Rusijai. Tačiau kiekvienas naujas paketas buvo teikiamas vis sunkiau. Ir rusiškos naftos uždraudimo stadijoje kaip tik buvo įvesti įvairūs atidėjimai ir išimtys, kurios baigiasi gruodžio pradžioje, ir todėl daugelis pradėjo muistytis ir bėgioti.

Kai kurie politikai pradėjo atvirai ir su nepasitenkinimu kalbėti apie USA veiksmus Europos atžvilgiu. Vienas iš pirmųjų buvo Makronas, kuris subambėjo, kad SGD iš pindostano kaina neatrodo labai jau draugiška. O šiandien žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad E. Makronas pasiuntė signalą USA, kad Europa atsikvošėjo ir stojo ginti savo interesus. Šiuo signalu tapo Makrono susitikimas su europietiško verslo atstovais, kuriame jis pabandė sulaikyti juos nuo persikėlimo į USA.

Prancūzija su savo branduoliniais ginklais ir branduoline triada gali sau leisti drąsesnius veiksmus ir pasisakimus nei kitos šalys. Tačiau tai nereiškia, kad JevroSojūze prancūzai yra vieninteliai kurie taip galvoja. Aukščiau išvardytos šalys taip pat turi savų pretenzijų. Vengrija jas irgi išreiškia daugiau ar mažiau atvirai, o likusieji tiesiog bijo, tačiau nemažai kas iš JevroSojūzo taip pat yra nepatenkinti Fašingtono politika.

Prancūzai vieni negali atsispirti prieš pindosus. Nes prarasdami savo įtaką Afrikoje su jos urano kasyklomis, jie tampa vis labiau tampa priklausomi nuo urano tiekimo iš pindosų kontroliuojamų šalių. Pavyzdžiui, iš Kanados ir Australijos. O Prancūzijos energetika 70%  laikosi ant atominių elektrinių. Ir uranas – tai Makrono Achilo kulnas, už kurio kol kas dar laiko Baidenas ir kontroliuoja Prancūzijos elgesį.

Tačiau europietiškos šalys vis dėl to priešinasi pindosams, bandydamos tai padaryti kartu, JevroSojūzo lygmeniu. Kartu yra daugiau šansų. Apie ką ir kalba JevroSojūzo derybų dėl naftos lubų rezultatas. Sprendžiant iš to, kad sprendimas nebuvo priimtas, tai yra savotiškos maištas laive. Be to, tai gali baigtis USA spaudimo susilpnėjimu.

Jei pindosai "perspaus" JevroSojūzą, tai pasekmių gali atsirasti ir pačiam pindostanui. Atsakydama į tai, OPEC+ gali dar labiau sumažinti naftos gavybą, kas trenks per USA ekonomiką, o Rusija gali nutraukti sodrinto urano tiekimą pindosams, dėl ko vienu metu gali prasidėti tiek elektros tiekimo pertrūkiai, tiek problemos su rezerviniais pajėgumais, tai yra su generatoriais, kurie dirba varomi tik dyzelinio kuro. Tai yra, tokio pindosų spaudimo rezultatu gali būti elektros energijos tiekimo nutraukimas pačiame pindostane.

Kol dar vyksta kova tarp JevroSojūzo ir USA interesų ir sprendimas dar nėra nepriimtas, Europa panikuodama supirkinėja didelius rusiškos naftos kiekius, o tai tik į naudą Rusijai, didinamas rusiškų kompanijų pelnas ir tuo pačiu galimybė Rusijos biudžetui lengviau subalansuoti išlaidas specialiai karinei operacijai, kovojant su fašizmu Okrainoje.

JevroSojūzo susiskaldymas ir didėjantys nesutarimai tarp jo ir USA taip pat yra naudingi Rusijai. "Kolektyviniai vakarai" byra tiesiog mums akyse. Vakaroidai, net ir būdami vieningi kaip iki šiol, jie taip ir nesugebėjo pasiekti ekonominio ir politinio Rusijos pralaimėjimo, o dabar jau šansai sparčiai artinasi prie nulio. "Žiniasklaida" jau net drįsta parašyti, kad JevroSojūzas išvis ketina paskelbti prekybos karą USA, reaguodamas į pindosų vykdomą europietiškų gamyklų perviliojimą pas save. Tik Makroną šiuo klausimu nuvilia Šolcas.

Prancūzija ir Vokietija kol kas negali išpirduliuoti vieningo atsako į pindostano veiksmus kaip tik dėl Šolco neryžtingumo, ukropitekų praminto liverna dešra. Pasirodo, kad nesutarimai taip pat auga ir tarp prancūzų ir vokiečių, apie kuriuos jau senokai užsimenama. Tai yra labai gerai, kad vakaroidų viduje prasidėjo vidiniai viens kito ėdimai ir razborkės. Kuo mažiau vienybės tarp jų, tuo paprasčiau ir lengviau bus jų priešininkams. Atskirai jau niekas negalės pridaryti problemų Rusijai, net ir USA, kurioms vienu metu tenka grumtis su Rusija, Kinija, Iranu, Šiaurės Korėja, Saudo Arabija ir beveik visa Lotynų Amerika, kurioje jau kyla nepasitenkinimo pindostanu banga.