1943 m. lapkričio 28 d. prasidėjo Teherano konferencija

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-11-28 22:45:00, skaitė 226, komentavo 2

1943 m. lapkričio 28 d. prasidėjo Teherano konferencija

1943 m. lapkričio 28 d. prasidėjo Teherano konferencija, trijų valstybių- TSRS, JAV ir Didžiosios Britanijos vadovų susitikimas.

Pagrindiniai konferencijoje aptarti klausimai – antrojo fronto Europoje atidarymas, pokario pasaulio tvarka, Lenkijos sienos, tarptautinės saugumo organizacijos sukūrimas po karo, Persijos (Irano) likimas ir Vokietijos ateitis.

Visų pirma apie Vokietijos ateitį.

Franklinas Ruzveltas norėjo padalyti Vokietiją į 5 valstybes: Hanoverio Respubliką, Heseno Respubliką, Bavarijos Respubliką, Saksonijos Respubliką ir Prūsijos Respubliką.

Winstonas Churchillis taip pat pasisakė už Vokietijos suskaidymą, pabrėždamas būtinybę nuo Vokietijos atskirti Bavariją, Badeną ir Viurtembergą. Churchillis pasiūlė šias teritorijas kartu su Austrija ir Vengrija įtraukti į atskirą Dunojaus konfederaciją.

Stalinas priešinosi Vokietijos padalijimui. TSRS vado žodis iš 1942 02 23 įsakymo Nr.55, kuriuo I.Stalinas pasveikino kariškius ir partizanus su Raudonosios armijos 24-mečiu. Įsakyme yra šie žodžiai: „Kartais užsienio spaudoje kalbama, kad Raudonoji armija siekia sunaikinti vokiečių tautą ir sunaikinti Vokietijos valstybę. Tai, žinoma, yra kvaila nesąmonė ir kvailas Raudonosios armijos šmeižtas. Raudonoji armija neturi ir negali turėti tokių idiotiškų tikslų. Raudonosios armijos tikslas – išvaryti iš mūsų šalies vokiečių okupantus ir išlaisvinti tarybinę žemę nuo vokiečių fašistų įsibrovėlių. Labai tikėtina, kad karas dėl tarybinės žemės išlaisvinimo, prives prie Hitlerio klikos išstūmimo arba sunaikinimo. Mes sveikintume tokį rezultatą. Tačiau būtų juokinga Hitlerio kliką tapatinti su vokiečių tauta, su Vokietijos valstybe. Istorijos patirtis sako, kad Hitleriai ateina ir išeina, bet vokiečių tauta, bet Vokietijos valstybė išlieka.

Pridursiu nuo savęs: Chabekai, Šolcai, Zelenskiai ir Baidenai ateina ir išeina.

Tačiau jėgų pusiausvyros Europoje ir pasaulyje klausimas išlieka.