Suaugusiųjų pasveikinimas nešantis nusivylimą

Autorius: Alvydas Veberis Šaltinis: https://www.facebook.com/photo... 2016-01-01 15:43:28, skaitė 2308, komentavo 0

Suaugusiųjų pasveikinimas nešantis nusivylimą

Naujųjų metų sutikimo proga, - pasakoja vienas iš fondo globotinių Mantas,- kaimynai iš savo gyvenamų patalpų susitinka kieme. Jie vieni kitiems linki laimės, sveikatos, pasisekimo, glėbiasčiuojasi...

Mantas, kuriam dar tik penkiolika metų papasakojo, kad su draugu nepilnamečiu Edminu taip pat lauke stebėjo fejerverkus, nuo jų sklindantį dūmų smoką ir kaimynų klegesį, kurie rankose laikė taures ir pilstė šampaną. Netrukus jie ragino nepilnamečius irgi išgerti po taurę. Pradžioje įkalbinėjo Manto draugą Edminą, bet globotinis jį žvilgsniu ir galvos mostu, kad alkoholio nevartotų.

Apspitę, tarsi musės iš visų pusių, kaimynai ir Edvino tėvai ragino ir sakė: "kad kas čia tokio, išgerk sūnau". Edvinas, padedant globotiniui Mantui, atsilaikė nuo suaugusiųjų įkalbinėjimų. Susirinkusi kompanija, matydama, kad Edvinui neįsiūlys, perėjo su šampano taure prie Manto. Šis ne tik jokio alkoholio nenaudoja, bet nerūko ir ypatingai priešiškai nusiteikęs bet kokiai neigiamai priklausomybei. Nesenai priėmė pilnavertį krikštą.

Mantas kantriai stebėjo suaugusių antpuolį, o neiškentęs jų raginimų įpykęs sušuko: "Girdit, ką jūs darot? Ar suaugę žmonės turėtų įkalbinėti savo vaikus ar atkalbinėti naudoti alkoholį? Kaip jums ne gėda, taip agresyviai siūlyti!?"

Staiga visi atsitokėjo ir pripažino, kad iš tikro elgiasi vaikų atžvilgiu netaktiškai. Susigėdę, bandė save pateisinti ir pridūrė, kad vaikai to nedarytų slaptai, nors patys viešai ragina. 

Grįžęs į namus apie tai Mantas papasakojo savo mamai, kuri šiuo metu gyvena užsienyje. Ji irgi nusistebėjo savo sūnaus tokiu elgesiu ir tarė: "Tai ką, tu ir per Naujus Metus net taurės šampano neišgėrei? Juk tai būtina tokios šventės proga."

Mantas nuliūdęs nieko motinai nepriekaištavo, nes atsiminė atvejį, kai jam buvo tik dešimt metų. Ji tada ragino sūnų išgerti taurę ir būtina tai padaryti, kad jubiliatę lydėtų sėkmė. Bet sėkmė iki šiol jos nelydi. Gyvena išsiskyrusi, viena, o sūnui retai randa laiko net pasikalbėti internetu, nekalbant, kad jį augina nuo mažens seneliai. Jai visiškai nerūpi ar sūnus apsirengęs ir turi ką valgyti.