Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 28 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/28/ru... 2022-11-29 18:18:00, skaitė 330, komentavo 1

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 28 11:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Putinui burna dirbantis Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad bandoma išardyti Rusijos vadovaujamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos aljansą, kurio narė yra Armėnija.

Ši žinutė pradėta transliuoti išsyk po to, kai Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas suabejojo šešių Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos valstybių narių veiksmingumu. Armėnija rugsėjo mėnesį paprašė organizacijos pagalbos, tačiau gavo tik pažadą atsiųsti stebėtojus.

Organizacija, tai yra Rusija, kariauja su Ukraina, todėl apie pagalbą Armėnijai lieka tik pasvajoti. Pastaruoju metu regione aktyviai ėmė reikštis JAV, siekdama sureguliuoti Azerbaidžano ir Armėnijos konfliktą dėl Kalnų Karabacho.

Ukrainos valstybinės branduolinės energetikos įmonės vadovas Petro Kotinas pareiškė matantis ženklų, kad Rusija gali palikti užimtą Zaporožės atominę elektrinę ir perduoti ją valdyti Tarptautinei atominės energijos agentūrai.

Labai tuo abejojame. Kremlius – gilias teroristines tradicijas turintis tarptautinis nusikaltėlių sindikatas, todėl mažai tikėtina, kad recidyvistai savo valia atsisakytų pagrindinio teroro įrankio.

Belgijos ministras pirmininkas Aleksandras De Kro (Alexander De Croo) antrą kartą lankydamasis Ukrainoje negalėjo atsistebėti rusų žiaurumu. „Tylus. Sukrėstas. Supykęs“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Belgijos vyriausybės vadovas.

„Bučos siaubas suka mano skrandį. Kaip žmonės gali būti tokie žiaurūs?“ Po premjero vizito Belgija pažadėjo Ukrainai suteikti papildomos paramos už maždaug 37,4 mln. eurų.

Kiekvienas, ypač Džo Baidenas, turėtų apsilankyti Kijeve, Bučoje, Irpenėje, Chersone ir pamatyti masinių žudynių vietas, pasėdėti slėptuvėse, virš galvos lekiant ir šalia krentant raketoms. Tokia patirtis radikaliai pakeičia daugumos politikų nuostata Rusijos atžvilgiu.

JAV respublikonai žada ir toliau remti Ukrainą pagal abiejų partijų paramos principą. Ši partija reiškia paramą tolimojo nuotolio raketų siuntimui į Ukrainą.

Labai gerai. Pats metas smogti į karinę Rusijos infrastruktūrą Maskvos regione.

Vokietijos kancleris Olafas Šolcas ir toliau demonstruoja pabudusią kovinę dvasią. „Atsižvelgiant į Vokietijos paramą užpultai Ukrainai, darosi vis aiškiau, kad Rusija ne tik neturėtų laimėti šio karo, bet ir jo nelaimės“, – teigia kancleris. Šolcas pažadėjo remti Ukrainą tiek, kiek reikės, kas reiškia, jog galingiausia Europos ekonomika įjungia visus mechanizmus Ukrainos pergalei.

Šolcas priminė, kad susitikimo su Kinijos vadovu Si Dzinpingu metu nuskambėjo griežtas perspėjimas nenaudoti branduolinių ginklų Ukrainos kare.

Baltarusijos soste sėdinti Kremliaus marionetė Lukašenka vakar pareiškė, kad Kijevas daro „klaidą“, keldamas išankstines sąlygas deryboms su Rusija. Esą Ukraina turi pradėti derybas be jokių išankstinių sąlygų.

„Ukrainiečių, prezidento Volodymyro Zelenskio klaida ta, kad jis pažeidžia klasikinius derybų proceso principus. Ypač kalbantis su milžiniška Rusija. Na, negalima iš anksto kelti sąlygų“, – sakė Lukašenka interviu teroristinės Rusijos valstybinei televizijai.

Galima būtų į tai nekreipti dėmesio, tačiau mes atkreipsime, nes artėja terminas „savaitė plius“. Kaip žinote, Ukraina patiria masines raketų atakas maždaug kas savaitę. Maskvos pasiūlymas Kijevui sėsti prie derybų stalo, pasinaudojant raudonąja Minsko dinozauro burna, yra ultimatumas.

Viliamės, kad Ukrainos oro gynyba veiks nepriekaištingai.

Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Maskva gali pašalinti Lukašenką iš Minsko diktatoriaus posto kaip neklusnų Rusijos tarną.

Mes labai tuo abejojame. Šios antys skirtos naivuolių likučiams Vakaruose, kurie tiki, kad Lukašenka vykdo savarankišką politiką.

Operacinis lygmuo

Ukrainos Vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas pareiškė, kad rusai „maniakiškai trokšta įstumti Ukrainą į tamsą ir nėra jokio pagrindo manyti, kad jie sustos“.

Ukrainiečių laukia sunkūs laikai, tačiau žmonės pasiruošę tokiems išpuoliams. Šiuo metu 524 Ukrainos gyvenvietės 7 regionuose visiškai arba iš dalies neturi elektros energijos. Po teroristinės Rusijos smūgių apgadinta apie 32 000 civilinių objektų ir daugiau kaip 700 ypatingos svarbos infrastruktūros objektų.

Pranešama, kad rusų okupantai perkelia karius į frontą iš Baltarusijos teritorijos. Perkeliama ir karinė technika, kad būtų užpildyti nuostolių patyrę daliniai. Kremlius bet kokia kaina siekia kūnais užkimšti fronto liniją, kad Ukrainos kariuomenė negalėtų judėti pirmyn, kol teritorijos nebus išvalytos nuo driskių lavonų.

Taktinis lygmuo

Okupantai perdislokuoja karius, siekdami aprūpinti nuostolių patyrusius dalinius. Stiprinamos gynybinės linijos, laukiant Ukrainos kariuomenės persikėlimo per Dnieprą.

Per pastarąją parą Ukrainos kariai atrėmė okupantų puolimus Donecko srityje.

Rusijos teroristai surengė 4 raketų atakas prieš civilinius objektus Rozumovkoje, Zaporožės srityje, ir Musijevkoje, Dnepro srityje, taip pat surengė daugiau kaip 50 smūgių iš salvinių raketų paleidimo sistemų.

Lymano kryptyje priešas sutelkia pagrindines pastangas puolamosioms operacijoms vykdyti.

Krivoi Rogo ir Chersono kryptimis okupantai rausia gynybos pozicijas. Vyksta nenutrūkstamas Ukrainos kariuomenės ir gyvenviečių dešiniajame Dniepro upės krante bei Chersono mieste artilerinis apšaudymas.

Rusų teroristai, siekdami diskredituoti Ukrainos kariuomenę, apšaudo tankiai gyvenamas vietoves, skelbdami, jog tai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atakos.

Per parą Ukrainos gynybos pajėgų raketiniai ir artilerijos padaliniai smogė 4 personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos rajonams, taip pat vienam svarbiam priešo kariniam objektui.

Komentaras

Beveik 2 000 Rusijos mamų pasirašė ir internete paskelbė antikarinę peticiją dėl devynis mėnesius vykstančios „specialiosios karinės operacijos“, kuri neša destrukciją, sielvartą, kraują ir ašaras.

Rusijos motinos siekia „gyventi taikoje ir santarvėje, auginti savo vaikus po taikiu dangumi ir nebijoti dėl jų ateities.“ Reiškiamas susirūpinimas dėl to, kad „mobilizuotųjų šeimos turėjo savarankiškai parūpinti ekipuotę savo vyrams, kurie bus siunčiami mirti, viską pirkdamos savo lėšomis, net neperšaunamas liemenes. Kas pasirūpins šeimomis, netekusiomis maitintojų?“, retoriškai klausia teroristinės valstybės pilietės.

Atsakome: jomis pasirūpins Putinas.

Ar jums, mieli mūsų skaitytojai, nekeista, kad Rusijos motinos pergyvena dėl neperšaunamų liemenių? Cinizmo viršūnė. Tikra motina privalo savo vaiką auginti taip, kad jis neitų žudyti ir prievartauti vaikų į kaimyninę šalį.

Tikra motina turi savo sūnui neleisti dalyvauti kare, o ne sielvartauti, kad iš Ukrainos bus pargabenti jos vaiko kūno likučiai. Kodėl tūkstančiai rusų verčiau renkasi eiti žudyti ukrainiečių ir patys žūti kare, nei „sėda“ trims metams kalėjime? Kolektyvinės bejėgystės ir skerdžiamo gyvulio sindromas.

„Mes esame prieš tai, kad mūsų sūnūs, broliai, vyrai, tėvai dalyvautų šiame procese“, – rašoma peticijoje. Tai nedalyvaukite. Sėdėkite namie. Kalėjime. Nežudykite.

Nuotrauka: stop kadras iš okupuoto Mariupolio.

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624