Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 12 10:45

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/12/12/ru... 2022-12-13 13:03:00, skaitė 370, komentavo 1

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 12 12 10:45

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Savaitgalį Kosovo šiaurėje, kur serbai sudaro daugumą, į ES policijos pareigūnus buvo mestos dujinės granatos, o vietos policija apsikeitė ugnimi su nežinomais asmenimis. Kosove taikos palaikymo pajėgas turinti NATO paragino visas šalis vengti provokacijų.

Panašiai pasielgė ir ES įspėjusi, kad netoleruos išpuolių prieš ES policiją ar nusikalstamų veiksmų.

Naujausius neramumus sukėlė šeštadienį suimtas buvęs serbų policijos pareigūnas. Serbija atsisako pripažinti Kosovą kaip nepriklausomą valstybę, kuris atsiskyrė nuo Serbijos po 1998-99 m. karo.

Nors teigiama, kad Serbija dreifuoja tarp ES ir Rusijos, iš tiesų 95 proc. serbų laiko Rusiją tikra sąjungininke ir žavisi V. Putinu.

Putinas ir Serbijos prezidentas A. Vučičius taip pat pasirašė naują susitarimą dėl dujų tiekimo, o valstybės kontroliuojama oro bendrovė „Air Serbia“ padvigubino skrydžių iš Belgrado į Maskvą skaičių, o tai  prieštarauja ES reikalavimams Serbijai, kaip šaliai kandidatei.

Putinui įsiveržus į Ukrainą, Serbijoje buvo surengti keli mitingai, Belgrade atsirado freska, vaizduojanti Putiną su Rusijos ir Serbijos vėliavomis ir žodžiu „brolis“. Serbija – Putino Trojos arklys Europoje, kuris nuolat kels neramumus, Maskvai junginėjant įtampos kėlimo mygtuką.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Oleksijus Makejevas pareiškė, kad iš Berlyno gavo pažadų dėl tolesnio ginklų tiekimo jo šaliai.

„Per tiesiogines derybas buvome patikinti, kad gausime daugiau ginklų ir amunicijos. Kokių, mes kartu paskelbsime tinkamu laiku“, – teigė ambasadorius, ragindamas Berlyną ginklus tiekti greičiau, nes Ukraina negali ilgiau laukti.

Vokiečių pažadais pagaliau galima tikėti.

Osle įteikta Nobelio taikos premija Baltarusijoje įkalintam žmogaus teisių aktyvistui Alesiui Beliackiui. Beliackis jau pusantrų metų kalinamas Baltarusijoje, todėl jam atstovavo žmona Natalija Pinčiuk.

Today, Natalia Pinchuk – #AlesBialiatski’s wife – delivered a message from Ales at the #nobelpeaceprize Ceremony. Ales is currently imprisoned in Belarus and is one of 1400 political prisoners in the country. You can learn more about this in our exhibition opening Monday! pic.twitter.com/k2gGZ9WH1e

— Nobel Peace Center (@NobelPeaceOslo) December 10, 2022

 

Nobelio taikos premijos laureatai iš Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos per apdovanojimų ceremoniją Norvegijoje pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje.

Kai kurie Baltarusijos opozicijos lyderiai mano, kad Beliackis yra vienas realiausių šalies vadovų, kai iš prezidento posto bus pašalintas raugalas Lukašenka.

Beliackio pavardė labai nemaloni vienam mūsų šalies politikui (pavardės sąmoningai neminime), kurio vadovaujama ministerija tuo metu perdavė informaciją Minsko režimui apie disidentą, motyvuojant teisinės pagalbos procedūromis.

R. Šimašius ir Alesis Beliackis | Alkas.lt koliažas

AKIRAČIAI

D. Kuolys. Iki šiol neištirta Alesio Beliackio išdavystės istorija

 2022 10 08

Kokiu nesigaudančiu politiniuose erdvėje ir laike reikia būti, kad išduotum disidentą, taip talkinant režimui Minske?

Rusija didina galingiausių ginklų gamybą, įskaitant ir paremtus naujais fizikos principais, skirtų atremti Kijevo režimą remiančias Vakarų šalis, sapnavo pagiringas Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas.

„Mūsų priešas įsitvirtinęs Europoje, Šiaurės Amerikoje, Japonijoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir daugybėje kitų vietų, kurios prisiekė ištikimybę šiandieniniams naciams. Todėl mes didiname galingiausių naikinimo priemonių gamybą, įskaitant tas, kurios pagrįstos naujais principais“, – po sunkaus alkoholinio delyro atsipeikėjęs telegramo kanale rašinėjo nuokvaka.

Kremliaus trubadūrai nedelsdami išplatino šiuos kliedesius pažymėdami, kad komentaras skirtas Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriui Aleksejui Danilovui, kuris šeštadienį pareiškė, kad Kijevo priešas yra teritorijoje nuo gretimų Donbaso respublikų iki Vladivostoko.

Kremliaus teigimu, Europa keičia priklausomybę nuo dujų iš Rusijos į JAV. Putinui burna dirbantis Peskovas pareiškė, kad Europos noras atsikratyti priklausomybės nuo rusiškų dujų yra „absurdiškas“. Nauja priklausomybė esą ta pati, su „daug mažesniu abipusiškumu“. Suprask, JAV prašo už dujas daugiau, nei rusas.

„Ir dabar, kai europiečiai kasdien praranda milijardus eurų, Vašingtonas tuos milijardus dolerių jau uždirba“, – sakė Peskovas, bet apie tai, kad JAV karo pramonė gautas lėšas panaudoja ginklų, skirtų Ukrainai remti, gamybai ir tiekimui, kažkodėl nutylėjo.

Nuogąstavimai, kad dėl naftos embargo pakils „juodojo aukso“ kaina, nepasitvirtino. Rinkos ramiai atlaikė įtampą. Nors Kremlius visaip žviegė ir grasino, rusiškos naftos kaina nukrito gerokai žemiau įvestos 60 JAV dolerių už barelį ribos.

Teigiama, Rusija turi apie 1,5 mln. „laisvų“ barelių per dieną, bet yra nepajėgi jų nukreipti į Aziją, nes neturi tam būtinų logistinių pajėgumų, o be to, Azijos rinka jau yra perpildyta ir nėra itin suinteresuota nauju pagrindiniu tiekėju.

Tai, kas vyksta, yra labai didelis smūgis Rusijos biudžetui, kuris labai priklauso nuo naftos ir dolerių, todėl artimiausiu metu šaliai gresia rimta socialinė ir ekonominė krizė, mano Vakarų analitikai ir ekspertai.

Mes gi manome, kad socialinė krizė Rusijai gresia tik pagal vakarietišką supratimą. Rusijos piliečiams net tikimybė, kad jie virs trąša Ukrainos laukuose, nekelia didesnio pasipiktinimo.

Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas Kijevo apygardos administracinio teismo vadovui Pavelui Vovkai, kurio paslaugomis naudojosi Viktoras Janukovyčius, Petro Porošenka ir Volodymyras Zelenskis.

Censor.net portalo žurnalistas Jurijus Butusovas teigia, kad tokiu būdu JAV sudavė smūgį korupcijai, kurios ukrainiečiai patys nesugeba įveikti. Jo teigimu, mafijinė grupuotė aktyviai veikė prie visų valdžių, įtakodama strateginius sprendimus.

2013 m. Kijevo apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą, kuriuo remdamasis Janukovyčius pasiuntė „Berkut“ išsklaidyti euromaidaną. Tiek Porošenka, tiek Zelenskis žadėjo susidoroti su korupcija teismuose, tačiau „kišeninė“ sistema, nepaisant korupcijos ir kyšininkavimo skandalų, galimai buvo paranki ne vienam politikui, todėl liko nepaliesta.

Kariauti su okupantais ir vietiniais parazitais yra labai sudėtinga. JAV elgiasi tikrai išmintingai parodydamos, kad stebi ir mato visus procesus Ukrainoje bei imasi priemonių, kad šalies neapraizgytų posovietinės korupcijos siurbėlės.

Rusijos stačiatikių bažnyčia meldžiasi Putinui kaip „aukščiausiajam dievo kariuomenės vadui“. Tokį pat statusą turi ir arkangelas Mykolas. Rusijos stačiatikių bažnyčia parengė maldaknygę su malda fiureriui Vladimirui Putinui, skirtą Ukrainoje kovojantiems Rusijos kariams. Tekste Putinas vadinamas archistratigu – vyriausiuoju Dievo kariuomenės vadu.

Kai žmogus su šuns smegenimis užsimano tapti šventuoju, bejėgiai ir patys geriausi pasaulio veterinarai.

Rusijos Ortodoksų bažnyčia atvirai remia kruviną Rusijos karą prieš Ukrainą ir Vakarus. FSB religijos departamento kapitonas – patriarchas Kirilas tikintiesiems teigia, kad mirtis Ukrainos kare „nuplauna“ visas rusų nuodėmes.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Ukrainos gynybos ministras Oleksejus Reznikovas pareiškė, kad šalies karinės pajėgos tęs puolamąsias operacijas ir žiemą. Šiuo metu kariuomenės judėjimą stabdo pereinamasis metų laikas, tačiau sušalus ir sukietėjus žemės paviršiui, sunkioji technika vėl galės judėti į priekį.

Kremliaus genštabo strategams jau suka vidurius, todėl ruošiamasi vadinamajai dienai D Kryme. Krymo paplūdimiuose rausiami grioviai, rengiami betoniniai įtvirtinimai.

Ištisas griovių tinklas smėlyje prie įėjimo į jūrą išraizgytas netoli Čornomorsko kaimo, esančio už 200 km nuo Odesos. Vietinių gyventojų teigimu, griovius saugo vietos „policininkai“. Rusiškieji okupantai tokiu būdu tikisi užkirsti kelią ukrainiečių desanto išsilaipinimui.

Neseniai internete pasirodė Rusijos įtvirtinimų Kryme palydovinės nuotraukos, kuriose matosi, kad rusai ir toliau knisa griovius prie Čongaro kontrolės posto, šiaurės vakarinėje Krymo dalyje ir netoli Armiansko.

Visa tai rodo, kad rusai fronte nesitiki jokių permainų savo naudai ir visomis jėgomis ruošiasi ginti okupuotą pusiasalį.

Rusijos Juodosios jūros laivyno vaidmuo kare sumažėjo iki 70 proc., nes jis nebegali atlikti savo funkcijų. Ukrainos ginkluotosios pajėgos nuo plataus masto invazijos pradžios sunaikino 16 Rusijos laivų, o nuo gruodžio 11 d. ryto Juodojoje jūroje neliko nė vieno Rusijos raketų „Kalibr“ nešėjo.

Iš viso Juodojoje jūroje budi 8 priešo laivai. Azovo jūroje rusai turi du laivus; Viduržemio jūroje – devynis laivus, įskaitant penkis „Kalibr“ sparnuotųjų raketų nešėjus, kurių bendra salvė yra 76 raketos.

Odesos uostas po naujausios Rusijos atakos neveikia, grūdų eksportas sustabdytas. Įdomu, ką vienas kitam melavo Putinas ir Erdoganas, kalbėdami apie grūdų koridorių?

Vakarų žiniasklaida stebisi dėl itin įnirtingų mūšių ir rusų pastangų, užimti Bachmuto miestą, kuris yra palyginti strategiškai nereikšmingas. Mieste nebeliko sveikų namų, tačiau driskiai į jį veržiasi, šturmuodami vis naujomis ir naujomis bangomis.

Paaiškiname. Rusijos ordų tikslas nėra užimti teritorijas, naudotis jų infrastruktūra, vystyti ekonomiką. Barbarų tikslas – išžudyti užgrobtų teritorijų gyventojus, sugriauti jų miestus, o prisiplėštą turtą parsigabenti namo.

Bachmutas Ukrainos! | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Bachmutas Ukrainos! | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Taip, kaip maskoliai tą darė 1665-aisiais užgrobę Vilnių, kurį plėšė ir degino 17 dienų, o gyventojus masiškai žudė. Aukso, baldų ir kitų rakandų driskiai prisiplėšė tiek daug, kad liudininkų teigimu, kai pirmas vežimas įriedėjo į Maskvą, paskutinis paliko sugriautus Vilniaus vartus.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė okupantų atakas Lugansko bei Donecko srityse.

Rusų teroristai sudavė 2 raketinius smūgius Donecko srities Konstantinovkos miesto civilinei infrastruktūrai, 11 oro smūgių Ukrainos karių pozicijoms palei susidūrimo liniją ir įvykdė daugiau kaip 60 apšaudymų artilerija į Chersono miesto civilinę infrastruktūrą.

Driskiai ruošiasi Lugansko srities gynybai, naudodami civilius gyventojus kaip gyvąjį skydą. Laikinai okupuotoje Troicės gyvenvietėje okupantai prie gyvenamųjų namų, kuriuose gyvena civiliai gyventojai, išdėstė karinę techniką ir įrengė ugnies pozicijas.

Per praėjusią parą Ukrainos karo aviacija sudavė 14 smūgių okupantų personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms bei priešlėktuvinėms raketinių kompleksų pozicijoms.

Ukrainos raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė 9 driskių kontrolės punktams, 17 personalo koncentracijos vietų, artilerijos židinio zonai ir 2 okupantų amunicijos sandėliams.

Marodieriai iš „Wagner“ puslankiu supa Bachmuto griuvėsius. Ukrainos gynėjai nepasiduoda, geležinę valią rodo 36-oji jūrų pėstininkų brigada, gynusi Mariupolį.

Komentaras

Vakarai pergyvena, kad bandymas išlaisvinti Krymą gali išprovokuoti Putiną panaudoti branduolinius ginklus. Šįkart nerimo bangas skleidžia leidinys „The Washington Post“, paskelbęs esą Vakarai remia Ukrainą baimindamiesi, kad Ukrainos „įsiveržimas į Krymą gali paskatinti V. Putiną imtis drastiškų veiksmų“, galbūt, net panaudoti branduolinį ginklą.

Esą Putinas yra ne kartą teigęs, kad Krymas – raudonoji linija, kurios peržengimo jis netoleruos.

Leidinys pažymi, kad dar visai neseniai Ukrainos noras susigrąžinti Krymą atrodė iš piršto laužta fantazija, tačiau Ukrainos pergalės mūšio lauke rodo, kad tai yra realybė, kuri yra „tikėtina, galbūt, pavojinga“.

Vakarai nesitikėjo, kad Ukraina atsilaikys prieš Kremliaus ordas, Vakarai nesitikėjo, kad atsilaikys Kijevas, Vakarai nesitikėjo, kad ukrainiečiai sutriuškins „antrą armiją pasaulyje“ ir išvys lauk iš pusės po invazijos okupuotų teritorijų.

Kyla natūralus klausimas – ko Vakarai tikėjosi? Rusijos pergalės?

Kada baigsis tas vimdantis infantilus ir „pragmatiškas“ vakarietiškas požiūris, kad viskas kažkaip išsispręs ir audra praeis mūsų neužkabinusi?

Nuotrauka: liepsnoja dar vienas prekybos centras Maskvoje, ugnis apėmusi 11 tūkstančių kvadratinių metrų plotą.

 

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 12 12 / 10:45

Politinis strateginis lygmuo

Savaitgalį…

Posted by Aurimas Navys on Monday, December 12, 2022

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų).

Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T., Sauliui G. ir Lietuvos aludarių gildijai.

2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis. Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624