Dėl sukelto streiko raginama atleisti iš darbo direktorių

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/12/12/de... 2022-12-13 16:28:00, skaitė 408, komentavo 5

Dėl sukelto streiko raginama atleisti iš darbo direktorių

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė | lps.lt nuotr.

Gruodžio 12 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė nusiuntė visiems Vilniaus tarybos nariams raštą, kuriame ragina atleisti iš darbo UAB „Vilniaus viešasis transportas“ generalinį direktorių Darių Aleknavičių ir šios įmonės valdybą už tai, kad savo neatsakingais veiksmais ir niekinančiu požiūriu į savo darbuotojus ir europinį socialinį dialogą sukėlė Vilniaus viešojo transporto vairuotojų streiką.

Šiame rašte rašoma, kad 2022 lapkričio 14 d. UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vadovybė vienašališkai, nepaaiškinusi priežasčių, neišnaudojus visų mediacijos galimybių, prieš terminą nutraukė derybas dėl kolektyvinės sutarties ir ketinimų protokolą, taip šiurkščiai pažeidė jame nustatytas nutraukimo sąlygas ir šalių prisiimtus įsipareigojimus, sulaužė šalių sutartas streiko sustabdymo sąlygas ir žinodama, kad tokiu atveju besideranti profesinė sąjunga įgyja teisę streikuoti, 2022 m gruodžio 5 d. sukėlė Vilniuje streiką.

Pasak profesinės sąjungos pirmininkės, šie neatsakingi UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vadovybės veiksmai sutrikdė eismą Vilniaus gatvėse, sukūrė transporto „kamščius“, o daugybė vilniečių turi anksčiau keltis, kad išvyktų į darbą, šalti autobusų stotelėse ir grūstis perpildytuose autobusuose.

„Tai atskleidžia arba visišką UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vadovybės ir asmeniškai direktoriaus Dariaus Aleknavičiaus nekompetenciją, arba galimai siekį sukelti šios įmonės bankrotą, norint ją privatizuoti už mažą kainą ar perduoti jos teikiamas transporto paslaugas privatiems vežėjams.

UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vadovybė, nepaisant profesinės sąjungos prieštaravimų, ketina pabloginti darbuotojų darbo ir apmokėjimo sąlygas, vienašališkai įvedant neskaidrią darbo apmokėjimo tvarką, pagrįstą taškų sistema, kuri sudarytų sąlygas vadovų piktnaudžiavimams kiekvieną mėnesį kiekvienam vairuotojui nustatyti skirtingus atlyginimus, vadovaujantis savo subjektyviais vertinimais arba reikalavimais, kuriuos įgyvendinti dėl darbo specifikos bus neįmanoma.

Todėl kyla pagrįsta grėsmė, kad vairuotojų, kurių dabar trūksta visose Lietuvos transporto įmonėse, atlyginimai įvedus šią darbo užmokesčio mokėjimo tvarką nebus stabilūs, sumažės ir priklausys nuo vadovų simpatijų ar antipatijų, taip paskatinant dar daugiau vairuotojų išeiti iš darbo, o vilniečius pasmerkiant važiuoti perpildytuose autobusuose ir ilgai laukti stotelėse,”- teigia Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė K. Krupavičienė. 

Pasak K. Krupavičienės UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vadovybės bandymai pakeisti šioje įmonėje įprastą socialinį dialogą teismų procesais  yra naudingas tik privatiems teisininkams, kurių tikslas yra ne įmonėje kylančių problemų sprendimas, o kuo ilgesnis bylinėjimas iš to uždirbant kuo daugiau pinigų, kurie yra surenkami iš vilniečių mokesčių.

Anot jos, didelę gėdą ir žalą tarptautiniam Lietuvos Europos Sąjungos narės įvaizdžiui daro Vilniaus miesto savivaldybės, kuri yra UAB „Vilniaus viešasis transportas“ akcijų savininkė, mero Remigijaus Šimašiaus nenoras susitikti su Europos transporto profesinės sąjungos generaline sekretore Livia Sper, kuri atvyksta į Lietuvą ir paprašė Vilniaus mero gruodžio 13 d. 12.00-14.30 val. susitikti ir aptarti Vilniaus viešojo transporto darbuotojų klausimus. Kvietimas susitikti buvo išsiųstas 2022 m. lapkričio 18 d. el. paštu Vilniaus miesto merui R. Šimašiui, tačiau jokio atsakymo nesulaukta.

„Tokius UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vadovų veiksmus mes vertiname kaip puolimą prieš visas Lietuvos profesines sąjungas, šiurkštų europinio socialinio dialogo laužymą, darantį gėdą Lietuvai kaip Europos Sąjungos narei, didelę nepagarbą Vilniaus gyventojams ir svečiams, sukeliant rimtus sunkumus jiems ir pačios Lietuvos sostinės sklandžiam darbui,”- pareiškė K.Krupavičienė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė paragino Vilniaus miesto tarybą imtis skubių veiksmų (citata iš rašto Vilniaus tarybos nariams):

– užkirsti kelią susidariusiai situacijai Vilniaus miesto viešojo transporto sistemoje, kai nėra užtikrinamos kokybiškos viešojo transporto paslaugos, keleiviai priversti patirti didelių nepatogumų, šalti viešojo transporto stotelėse nesulaukdami transporto, o Vilniaus viešojo transporto darbuotojai, siekdami normalių darbo sąlygų, yra priversti streikuoti; 

– tarpininkauti, kad derybos būtų užbaigtos kuo greičiau, taip užkertant kelią ilgam derybų procesui, kuris naudingas tik privatiems teisininkams, apmokamiems iš vilniečių mokesčių mokėtojų pinigų; 

– kreiptis į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių dėl susitikimo su Europos transporto profesinės sąjungos generaline sekretore Livia Sper, kuri atvyksta į Lietuvą ir prašė susitikimo gruodžio 13 d. 12.00-14.30 val., kurio metu aptarti Vilniaus viešojo transporto darbuotojų klausimus; 

– priimti š. m. gruodžio 7 d. Vilniaus miesto tarybos rezoliuciją dėl streiko UAB „Vilniaus viešasis transportas“ ir susidariusios situacijos sprendimo tam, kad sklandų viešojo transporto paslaugų tiekimą Vilniuje sutrikdę ir savo veiksmais sukėlę streiką UAB „Vilniaus viešasis transportas“ generalinis direktorius Darius Aleknavičius ir šios įmonės valdyba būtų atšaukti iš einamų pareigų paskiriant į jų vietas naujus asmenis, kurie gerbtų europinį socialinį dialogą ir šios įmonės darbuotojus.

Parengta pagal Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pranešimą