Naujieji Vilniuje – su muzika ir lazeriais

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/12/30/na... 2022-12-31 04:45:00, skaitė 382, komentavo 1

Naujieji Vilniuje – su muzika ir lazeriais

Jau ketvirtąjį kartą Vilnius kviečia Naujuosius metus pasitikti prie Katedros varpinės bokšto, kurį nuo 22 val. papuoš moderni šviesos ir vaizdo projekcija. Vidurnaktį aikštė aplink Varpinę nušvis dar ryškiau – jubiliejinių 2023-iųjų proga susirinkusių lauks muzikos ir lazerių šou.

„Pradedame įspūdingus, jubiliejui pašvęstus Vilniaus metus, kurie mums dar kartą primins, kokiame nepaprastame mieste gyvename, ir kokį kuriame toliau, kad po kelių šimtų metų mūsų ainiai savo šventes švęstų su tuo pačiu pasididžiavimo jausmu“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Kalėdos sostinėje“ programos tradicija tapęs reginys ant Varpinės pirmą kartą surengtas 2018 m., o pastaruosius keletą metų jis vis tobulintas ir tapo tvaria bei šiuolaikiška alternatyva fejerverkams.

Draugiški aplinkai sprendimai

Pasak Vilniaus kultūros centro direktoriaus Pauliaus Jurgučio, šventei kurti pasirinkti aplinkai draugiškesni sprendimai – šou ir trunka ilgiau, ir turi platesnį spektrą vizualiųjų efektų. Naudojant muzikos ir šiuolaikinių technologijų sinergiją, kasmet sukuriamas išskirtinis ir įsimintinas reginys.

Likus porai valandų iki Naujųjų, Varpinės bokštas keis savo formą, tekstūras, atkartos Vilniaus Kalėdų puošybos elementus. Projekcijos vaizdai žiūrovus kvies keliauti per metų laikus, skirtingus istorinius laikotarpius ir pasitikti 700-ąjį Vilniaus gimtadienį.

„Paryžius turi tradiciją Naujuosius pasitikti prie Triumfo arkos, kur vyksta žadą atimantis garso ir šviesų šou. Skirtingai nei 50 m aukščio statinys Prancūzijos sostinėje, vienas iš Vilniaus simbolių – 57 m aukščio Katedros varpinės bokštas – turi siauros ir lenktos formos fasadą. Darbas su tokio tipo projekciniu plotu reikalauja įgūdžių, žinių, nestandartinių sprendimų, tinkamai pritaikytų tūrinio vaizdo, virtualiosios tikrovės ir animacijos technologijų. Kasmet gauname iššūkį sukurti kažką naujo ir unikalaus“, – pasakoja instaliacijos kūrėjas Linartas Urniežis, įmonės „Video Architects“ vadovas.

Miestui jau ne vienerius metus atsisakius fejerverkų, gruodžio 31-ąją Katedros aikštėje kviečiama paisyti savo ir aplinkinių saugumo – taip pat nesinešti pavojų žmonių sveikatai ir gyvūnų gerovei keliančių priemonių, nenaudoti petardų ir kitų sprogstamųjų medžiagų.

Gruodžio 31 d. Kalėdinis miestelis veiks nuo 12 iki 20 val., o sausio 1 d. – nuo 11 iki 21 val. Naujųjų metų šventinis reginys ant Varpinės vilniečius ir miesto svečius džiugins nuo 22 val. iki pat sausio 1 d. 1 val.

Sausio 1-ąją nuo 1 val. iki 7 val. ryto Vilniaus Varpinę simboliškai nušvies Trispalvė – Lietuvos vėliavos dienos proga.

Į Katedros aikštę prie Varpinės viešuoju transportu bus galima atvykti nemokamai: gruodžio 31 d. nuo 20 val. iki sausio 1 d. 4 val. kelionės nieko nekainuos. Tai miesto savivaldybės dovana vilniečiams ir miesto svečiams. Naujųjų išvakarėse taip pat keisis ir kai kurių maršrutų trasos. Informaciją apie tvarkaraščius, maršrutų pokyčius artėjant šventėms JUDU rekomenduoja sekti judu.lt, programėlėse „m.Ticket“, Trafi“, ir www.stops.

Nuo gruodžio 31 d. 23 val. iki 2023 m. sausio 1 d. 1 val. nakties bus draudžiamas transporto priemonių eismas (įskaitant ir viešąjį transportą) T. Vrublevskio, Šventaragio, Barboros Radvilaitės gatvėmis.