Švedija: mokytojai vilki neperšaunamas liemenes, o banditai kalba prancūziškai. 2 d.

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-01-11 17:52:00, skaitė 274, komentavo 3

Švedija: mokytojai vilki neperšaunamas liemenes, o banditai kalba prancūziškai. 2 d.

Lena Johansson yra Siodertalės "Inovitas" mokyklos direktorė. Dešinėje - "AcadeMedia Innovitas" mokyklos vadovė Caroline Hedvall, kuri po naujausių šaudynių mokykloje susitiko su mokyklos direktoriumi, kad peržiūrėtų saugumo procedūras.

Pradžia.

Švedijos mokytojų sąjungos duomenimis, kas antras mokytojas yra patyręs fizinį smurtą iš mokinių, o septyni iš dešimties - kai mokiniai buvo agresyvūs ar grasino, rašo Nina Svanberg "Expressen".

Žemiau pateikiu šio straipsnio sutrumpiną vertimą.

Paskutinis mirtinas šaudymas įvyko vos už kelių šimtų metrų nuo mokyklos. Esame Siodertalėje. Ši žmogžudystė yra šešiasdešimtoji šiais metais visoje Švedijoje. Tai nauja realybė mokiniams ir mokytojams, kurie vis dažniau susiduria su šaunamaisiais ginklais.

- Tėvai į susitikimus ateina vilkėdami apsaugines liemenes, - sako mokytoja, ilgą laiką dirbusi Jervos mieste, kuri, kaip ir Siodertalė, smarkiai nukentėjo nuo žmogžudysčių šalia mokyklų.

"Šešiasdešimtmetė Gunvor visą savo profesinį gyvenimą dirbo mokytoja Jervos mieste, todėl priprato prie smurto ir grėsmės kupinos darbo aplinkos. Pasak jos, jai ir jos kolegoms kasdien tenka girdėti, kaip ją vadina "kurva", sako: "Aš išdulkinsiu tavo motiną" ir yra žiaurių muštynių liudininkai.

Mokykloje mokiniai sako, kad esu purvina. Sakydami "nešvarus", jie turi omenyje, kad esu baltoji ir krikščionė.

"Galvojau apie neperšaunamą liemenę. Kiti jas jau turi. Jų turi net ir tėvai, kai ateina pasikalbėti apie pažymius. Nieko nuostabaus, jie į mokyklą ateina tik atsitiktinai", - sako ji.

"Mokiniai sako, kad esu purvina. Jie reiškia, kad esu baltaodė ir krikščionė", - sako ji. - "Kai kurie tiesiog šaukia: "Nelieskite manęs, esate purvini".

Grasinimai mokytojams

Švedijos mokytojų sąjungos duomenimis, kas antras mokytojas yra patyręs mokinių fizinį smurtą, o septyni iš dešimties mokytojų yra patyrę mokinių agresiją ar grasinimus.

Mokytoja sako, kad mokiniai atėjo pas ją į namus po to, kai ji klasėje papriekaištavo mokiniui. "Girdėjau, kaip jie bando patekti į vidų".

- Porą kartų jis pradėjo mane persekioti po to, kai dirbau naktinėje pamainoje. Man tai nelabai rūpi, bet jis sakė: "Saugokitės" ir panašiai.

- Girdėjau, kaip jie bando patekti pro duris. Tada buvo apie 53 tekstinės žinutės, kuriose buvo sakoma, kad būčiau atsargi, taip pat buvo mano nuotraukų. Jie siuntė man repo dainų žodžius.

- Darbe nebijau, bet tai nemalonu. Atlyginimai yra labai dideli ir tai padeda. Jie neprivers manęs persikelti, aš ir taip esu nelaiminga.

Ji sako, kad darbuotojai jaučia rezignaciją ir kalbasi apie tai, ko reikia saugotis. kurie turi pavojingų šeimos narių arba patys yra aktyvūs.

"Gunvor" sako, kad niekada nevažiuotų į darbą viešuoju transportu.

Kerstin Aronsson yra mokyklos slaugytoja ir jau daugiau kaip 30 metų dirba Rinkeby mokykloje Jervos rajone.

Ji tvirtina, kad dalis jos darbo yra susidurti su vaikų "varlėmis, šokinėjančiomis iš burnos".

- O varlėse gali būti dalykų, kurie gali būti suvokiami kaip grėsmingi. Dirbame su vaikais. Jų smegenys dar neišsivysčiusios ir kartais jiems trūksta impulsų kontrolės. Jie gali išsipasakoti, bet geriausia tai daryti nedarant didelio poveikio.

Paklausta, „ar darbe gali jaustis nesaugiai?“ ji atsako:

- Ne. Žinoma, gali pasitaikyti situacijų, kai, pavyzdžiui, įėjimo koridoriuje būna žmonių, kurie nepriklauso mūsų mokyklai, bet tada gana veiksminga tiesiog paklausti, ką jie ten daro, ir, jei neturi reikalų, gali išeiti.

Södertälje: septynios žmogžudystės - 100 000 gyventojų.

Jau kelerius metus Järva yra dėmesio centre dėl susišaudymų ir gaujų konfliktų. Tačiau pastaruoju metu Siodertalėje per trumpą laiką įvyko kelios šaudynės ir keršto žmogžudystės. Septynios žmogžudystės 100 000 gyventojų turinčiame mieste.

Policijos vertinimu, tiek Järva, tiek Södertälje laikomos ypač pažeidžiamomis vietovėmis. Per pastaruosius trejus metus Švedijoje netoli pradinių mokyklų įvyko daugiau kaip 700 šaudynių.

Situacija kelia nerimą. Baisu, kad vaikams tenka augti tokioje baimėje, - sako mokyklos direktorė Lena Johansson.

Mokyklos kiemo vaizdas ir žmogžudystės vieta

Gimnazistai žaidžia asfaltuotame kieme per pirmąjį tikrą žiemos šaltį.

Iš mokytojos Lenos Johansson lango ji mato vaikus ir daugiabutį namą, kuriame įvykdyta naujausia žmogžudystė Siodertalėje.

Prie daugiabučio vartų nušautas 25 metų jaunuolis yra susijęs su viena iš mirtino gaujų konflikto pusių. Trys sulaikyti vyrai, įtariami nužudymu, yra iš varžovų pusės.

Po šaudymo vienas iš tėvų paskambino ir paprašė, kad mokyklą saugotų policija. Tačiau mes pasitikime policija, kad ji teisingai įvertins situaciją", - sako Lena Johansson.

Lena Johansson yra Siodertalės "Inovitas" mokyklos direktorė. Dešinėje - "AcadeMedia Innovitas" mokyklos vadovė Caroline Hedvall, kuri po naujausių šaudynių mokykloje susitiko su mokyklos direktoriumi, kad peržiūrėtų saugumo procedūras.

Jervos mokytoja papasakojo apie tėvų apsaugines liemenes - nuotrauką iš dalies patvirtino "Innovitas" mokyklos direktorė Caroline Hedvall:

- Girdėjau, kad vieną kartą globėjai galėjo apsisaugoti apsauginėmis liemenėmis. Ji pabrėžia, kad Siodertalėje esančioje "Innovitas" mokykloje to nėra.

Neretai mokytojams per diskusijas apie ugdymą reikia būti poromis, kad jaustųsi saugiau. Kartais mokytojui gali tekti duoti neigiamą patarimą apie mokinio mokymąsi mokykloje tėvams, kurie yra nusikaltėliai.

Eismas prie mokyklos

Jau beveik trečia valanda. Ilgoje automobilių eilėje prie mokyklos, kurioje reikia pasiimti vaikus, visi tėvai bijo to paties: kad jų vaiką per gaujų muštynes užmuš paklydusi kulka.

Todėl jie laukia su įjungtais varikliais, kad galėtų parvežti savo vaikus namo, nors jie lengvai galėjo grįžti pėsčiomis.

https://www.expressen.se/nyheter/skolans-nya-vardag-mord-bakom-hornet-/