Azerbaidžanas mini Juodojo sausio įvykius

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/01/20/az... 2023-01-21 22:53:00, skaitė 391, komentavo 4

Azerbaidžanas mini Juodojo sausio įvykius

Praėjo trisdešimt treji metai nuo 1990 m. sausio 20 d. įvykių, kurie įėjo į Azerbaidžano istoriją kaip Juodojo sausio tragedija. Žiaurus teroro aktas, kurį tą dieną įvykdė buvusios sovietinės valstybės karinė mašina prieš Azerbaidžano žmones, visada išliks kaip juodasis puslapis šiuolaikinio pasaulio istorijoje ir kaip vienas iš baisiausių nusikaltimų žmoniškumui.

1990 m. sausio 20 d. dešimtys tūkstančių sovietų karių, įskaitant specialiąsias pajėgas, įsiveržė į sostinę Baku žiauriai, bet bergždžiai bandydami nuslopinti augantį nepriklausomybės judėjimą ir užkirsti kelią sovietų režimo žlugimui Azerbaidžane.

Taip pat siekdami nubausti žmones, kurie susibūrė gatvėse išreikšti savo valią už nacionalinį išsivadavimą ir teritorinį šalies vientisumą.

Į Baku įžengė didelis sovietų armijos kontingentas. Tankai ir šarvuočiai naikino visk savo kelyje. Kulkos žmones pasiekė ir autobusuose ar namuose. Net greitosios pagalbos automobiliai, vežę sužeistuosius, buvo padegti.

Per šiuos įvykius 131 žmogus žuvo, apie 700 buvo sužeisti, daugiau nei 800 neteisėtai suimti. Kiekvienais metais, sausio 20 d., tūkstančiai žmonių apsilanko šiose vietose, prisimindami Azerbaidžano sūnus ir dukteris, paaukojusius savo gyvybes už Tėvynės laisvę ir suverenitetą.