Prancūzijos užsienio reikalų ministerija kaltina Rusiją vykdant neokolonijinę politiką Afrikoje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-02-03 22:52:00, skaitė 433, komentavo 8

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija kaltina Rusiją vykdant neokolonijinę politiką Afrikoje

Prancūzija ir toliau smarkiai nervinasi dėl to, kas vyksta Afrikoje, kur žlunga kelis dešimtmečius gyvavusi Prancūzijos neokolonijinė imperija, iš kurios per pastaruosius kelerius metus iškrito Centrinės Afrikos Respublika, Malis ir Burkina Fasas.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija sureagavo į oficialios Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos žodžius, kad Maskvos nedomina Paryžiaus nuomonė dėl santykių su Afrikos šalimis raidos. Agentūra kritikavo jos pareiškimą, kaltindama Rusiją vykdant neokolonijinę politiką Afrikoje.

„Šiandien tai, ką matome Afrikoje, yra Rusijos vykdoma neokolonijinė politika“, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad šiuo požiūriu tariamai siekiama suabejoti regiono valstybių suverenitetu. Jau anksčiau tapo žinoma, kad Rusija nori atnaujinti skrydžius į daugelį Afrikos ir Azijos šalių – vietiniai vežėjai buvo raginami svarstyti galimybę organizuoti tiesioginius skrydžius į rusams nepasiekiamas vietas dėl Vakarų sankcijų.

Žinoma, kai Prancūzija į regiono šalis paskyrė (p)rezidentus-marionetes, dislokavo karius ir rėmė karinius perversmus savo naudai, tai nebuvo neokolonijinė politika nepriklausomose šalyse. Kitaip nei Prancūzija, Rusija niekada neturėjo kolonijų Afrikoje. Priešingai, TSRS, o dabar ir Rusijos Federacija, padeda buvusioms kolonijoms įgyti tikrą nepriklausomybę nuo buvusių kolonizatorių. Pats laikas iškelti klausimą dėl Nigerio išlaisvinimo nuo prancūzų kolonialistų-imperialistų, pasisavinančių vietinį uraną.