L. Kalėdienė. Negi Lietuvos mokiniai kvailesni už Ukrainos?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/02/09/l-... 2023-02-10 18:47:00, skaitė 359, komentavo 2

L. Kalėdienė. Negi Lietuvos mokiniai kvailesni už Ukrainos?

Vasario 9 d. Seime vykusioje spaudos konferencijoje, skirtoje aštuntosioms Lietuvių kalbos dienoms pristatyti, ukrainietis jaunuolis pasiteiravo dėl galimybės mokytis lietuviškai aukštosiose Lietuvos mokyklose.

Aleksandras, prisistatęs Tarptautinės ukrainiečių mokyklos Lietuvoje prezidentu, gražia lietuvių kalba pasakė, kad dabar šioje mokykloje mokosi 1200 mokinių – apie 800 Vilniuje ir apie 500 Klaipėdoje. Vien tik Vilniuje paskutinėje 11-oje klasėje dabar mokosi 160 žmonių. 

Mokyklą baigiančiųjų vardu jis norėjo pasiteirauti, kaip jiems reikėtų bendradarbiauti su Lietuvos universitetais, kadangi jie pageidauja toliau mokytis lietuviškai arba, esant reikalui, ir angliškai.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas atsakė, kad šiuos dalykus reglamentuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Jis įspėjo, kad neišlaikiusius reikiamu lygiu lietuvių kalbos egzamino ukrainiečius aukštosios mokyklos gali priimti kaip užsieniečius, kurių, beje, Lietuvos aukštosiose mokyklose mokosi vis daugiau ir kurie nuo šių metų yra skatinami finansiškai.

Pasak jo, tereikia kreiptis į konkrečius universitetus ir teirautis asmeniškai, ar yra galimybė studijuoti pagal pageidaujamą programą. Nėra svarbu, ar lietuviškai, ar angliškai – kad tik priimtų. Po šių žodžių Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas kažin ko ėmė juoktis…

Norėtųsi pakomentuoti šį epizodą. Per keletą mėnesių ukrainiečiai taip sugeba išmokti lietuviškai, kad visai pagrįstai svarsto galimybę studijuoti aukštosiose mokyklose lietuviškai.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko atsakyme nėra nė kruopelytės nuostabos dėl tokių sparčių pasiekimų mokantis lietuvių kalbos.

Tai kodėl tada Lietuvos švietimas netvarkomas tokia linkme, kad irgi nekeltų klausimų dėl valstybinės lietuvių kalbos mokėjimo lygio nelietuviškose mokyklose?!

Kodėl vis dar daroma nuolaidų vertinant nelietuviškų mokyklų moksleivių baigiamųjų ir valstybinių lietuvių kalbos ir literatūros egzaminų atsakymus?

Kodėl pirmininkui neatrodo taip savaime suprantama, kad visi Lietuvos mokyklų abiturientai be išlygų turi mokėti valstybinę kalbą?

Negi Lietuvos mokiniai kvailesni už Ukrainos?

Autorė yra humanitarinių mokslų daktarė, sociolingvistė, profesorė, Nacionalinio susivienijimo tarybos narė