V. Zelenskis vienija Europą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/02/09/v-... 2023-02-10 18:33:00, skaitė 352, komentavo 4

V. Zelenskis vienija Europą

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vakar netikėtai apsilankė Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje.

Jungtinės Karalystės parlamente jis ragino skirti naikintuvus kovai su Rusijos užpuolikais, o vėliau išskrido į Paryžių vakarieniauti su Prancūzijos ir Vokietijos vadovais Eliziejaus rūmuose.

Šiandien V. Zelenskis prisijungs prie ES vadovų Briuselyje vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime, kurį Vokietijos kancleris Olafas Šolcas apibūdino kaip „Europos solidarumo ir bendrumo signalą“.

Ukraina ruošiasi numatomam Rusijos puolimui ir kuria planus, kaip susigrąžinti driskių okupuotas žemes. Vakarų parama dabar kaip niekada svarbi ukrainiečių pajėgoms, kai įnirtingi mūšiai verda Ukrainos rytuose ir pietryčiuose.

V. Zelenskis padėkojo britams už paramą nuo „pirmosios dienos“, kai beveik prieš metus prasidėjo Maskvos invazija ir pabrėžė, kad Ukrainai reikia visų rūšių ginklų, ne tik lėktuvų, bet ir šaudmenų bei tolimojo nuotolio raketų.

Vakare ant Eliziejaus rūmų laiptų V. Zelenskį draugiškai apkabino E. Makronas, o tada kartu su O. Šolcu visi trys lyderiai nuėjo į vidų. Šis vizitas žymi posūkį Zelenskio santykiuose su Prancūzija ir Vokietija, kurias anksčiau karo metu daugelis Ukrainos gyventojų laikė nepakankamai padedančiomis kare prie Rusijos invaziją.

„Ukraina gali tikėtis, kad Prancūzija, jos Europos partneriai ir sąjungininkai laimės karą. Rusija negali ir neturi laimėti“, – sakė E. Makronas prieš jų darbo vakarienę. E. Makrono biuras išplatino pareiškimą, kuriame patvirtino, kad V. Zelenskis dalyvaus ketvirtadienį Briuselyje vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame ES vadovai pažadės paramą Ukrainos žmonėms.

V. Zelenskis Didžiojoje Britanijoje 2023-02-08 | president.gov.ua nuotr.

V. Zelenskio kelionė į Europos sostines trečiadienį buvo tik antroji jo užsienio kelionė nuo 2022 m. vasario 24 d., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Gruodį jis vyko į Vašingtoną susitikti su JAV prezidentu Joe Baidenu ir sakė kalbą JAV Kongrese.

Mums smagu pranešti, kad V. Zelenskis perskaitė mūsų rašliavones ir susiėmė veikti taip, kaip, mūsų manymu, reikėtų (juokaujame).

Vietoje graudžių kalbų meno festivaliuose asmeniškai susitinkama ir kalbama su politiškai ir ekonomiškai svarbiausių šalių vadovais.

Tik tokiuose – akis į akį – susitikimuose, o ne laikraščių antraštėmis pasidalinama itin svarbia, karšta ir tikra informacija, kurios pagrindu daromi susitarimai.

Ši Ukrainos prezidento kelionė ir susitikimai su Europos šalių lyderiais reiškia, kad Europa vienijasi ir Rusijai artėja pats tikriausias galas.

Tuo metu, Rusijos prašymu, vienas iš žymios muzikos grupės „Pink Floyd“ įkūrėjų Rogeris Watersas kreipėsi į JT Saugumo Tarybą.

Nors jis pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą kaip neteisėtą, tačiau pabrėžė, kad ji „nebuvo neišprovokuota“. Dėl Rusijos agresijos jis kažkodėl kaltino mistinius „provokatorius“.

Konkrečių detalių nučiuožęs senukas nepateikė, tačiau pareiškė, kad „vienintelis protingas veiksmas šiandien yra paraginti nedelsiant nutraukti ugnį Ukrainoje“.

Jo kalbos klausęs JAV ambasadorės Jungtinėse Tautose pavaduotojas Ričardas Milsas pastebėjo, kad nors Watersas turi „įspūdingų įrašų atlikėjo įgaliojimų“, tačiau jo kvalifikacija kalbėti ginklų kontrolės ar Europos saugumo klausimais yra „ne tokia akivaizdi“.

Ukrainos ambasadorius JT Sergejus Kyslyčia buvo tiesmukesnis ir pasitelkė „Pink Floyd“ hito „Another Brick in the Wall“ („Dar viena plyta sienoje“) analogiją: „Kaip liūdna jo buvusiems gerbėjams matyti, kad jis sutinka atlikti tik dar vienos plytos sienoje – Rusijos dezinformacijos ir propagandos sienoje – vaidmenį“.

Mes vis dažniau girdime iš kai kurių Rusijos „opozicionierių“ ir kitų Maskvos žaisliukų, tokių kaip Watersas, kad neva tik tereikia nutraukti ugnį ir „viskas bus gerai“.

Išverčiame: nutraukime ugnį, taip tyliai patvirtinkime Donecko, Lugansko, Chersono ir Zaporožės sričių okupaciją, leiskime driskiams įsitvirtinti ir netrukus išvysime girtus marodierių snukius prie Vilniaus.

Vakar „SpaceX“ prezidentė pareiškė, kad ėmėsi veiksmų tam, kad Ukrainos kariuomenė negalėtų naudotis bendrovės „Starlink“ palydovinio interneto paslauga dronams valdyti. „SpaceX“ palydovinio interneto paslauga „Starlink“, kuri Ukrainos kariuomenei teikė plačiajuostį ryšį ginantis nuo Rusijos kariuomenės, „niekada nebuvo skirta ginklams“, – per konferenciją Vašingtone sakė „SpaceX“ prezidentė ir vyriausioji veiklos vadovė Gvyn Šotvel (Gwynne Shotwell).

Ukraina, kaip žinome, veiksmingai naudoja bepiločius orlaivius priešo pozicijoms aptikti, tolimojo šaudymo ugniai koreguoti ir bomboms mėtyti.

Shotwell sakė, kad „Starlink“ naudojimas dronams valdyti viršijo „SpaceX“ susitarimo su Ukrainos vyriausybe apimtį ir pridūrė, kad sutartis buvo skirta humanitariniams tikslams, pavyzdžiui, teikti plačiajuostį internetą ligoninėms, bankams ir šeimoms, nukentėjusioms nuo Rusijos invazijos, o ne karui.

Nekomentuosime.

Ukrainos tenisininkė ir olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoja Elina Svitolina trečiadienį interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ ragino visiškai uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus žaidynėse.

„Bus labai liūdna, ir pasauliui bus pasiųsta neteisinga žinia, jei olimpinės žaidynės liks prie sprendimo juos (Rusiją ir Baltarusiją) laikyti po neutralia vėliava“, – interviu sakė A. Svitolina. „Nemanau, kad tai teisingas sprendimas.“

Rusijoje sportas susijęs su valdžia, pabrėžė Svitolina. O mes tik norime atkreipti dėmesį dar kartą – su fašistiniu režimu Rusijoje yra susiję viskas – sportas, menas, vodka ir net balalaika.

Rusijos ir Baltarusijos piliečiai turi būti ištrenkti iš visų tarptautinių organizacijų, jiems turi būti uždaryti visi keliai, visos durys į Vakarų šalis ir jų renginius.

JAV valstybės sekretorius Entonis Blinkenas (Antony Blinken) susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu pasitarti dėl paramos Ukrainai, taip pat politinės pagalbos Suomijos ir Švedijos siekiui prisijungti prie Aljanso.

Jie taip pat aptarė diplomatinę įtampą, kilusią po to, kai praėjusią savaitę virš Jungtinių Valstijų buvo pastebėtas ir numuštas tariamas Kinijos stebėjimo balionas.

„Praėjusią savaitę Pekinas pažeidė tarptautinę teisę ir JAV suverenitetą, nes JAV oro erdvėje buvo Kinijos stebėjimo balionas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje su J. Stoltenbergu žurnalistams sakė J. Blinkenas.

Blinkenas pažadėjo, kad JAV pasidalys išvadomis apie balioną, kuris savaitgalį buvo numuštas prie rytinės JAV pakrantės, su JAV Kongresu ir sąjungininkais visame pasaulyje. Jis pridūrė, kad JAV karinis jūrų laivynas deda pastangas, siekdamas ištraukti baliono fragmentus.

Rusijos samdinių grupė „Wagner“ nutraukė kalinių verbavimą karui Ukrainoje, pareiškė „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas.

2022 m. vasarą „Wagner“ pradėjo verbuoti kalinius išsiplėtusioje Rusijos įkalinimo įstaigų sistemoje, o Prigožinas, butų vagis ir Rusijos fiurerio virėjas, Sovietų Sąjungoje kalėjęs devynerius metus, pasiūlė nuteistiesiems malonę, jei jie išgyvens šešis mėnesius Ukrainoje.

Rusijos bausmių vykdymo tarnybos duomenys rodo, kad nuo rugpjūčio iki lapkričio šalies kalinių skaičius sumažėjo daugiau kaip 20 000, o tai yra didžiausias sumažėjimas per daugiau kaip dešimtmetį. Šis skaičius sutampa su mūsų vertinimais, kiek „zekų“ marodieriavo Ukrainos rytų fronte.

Ar iš tiesų verbavimas nutrauktas? Labai tuo abejojame. Rusijos kalėjimuose sėdi virš 400 tūkstančių kalinių – Kremliaus supratimu, tai potenciali mėsa, skirta tręšti Ukrainos laukus.

Operacinis lygmuo

Vakar vėlai vakare Rusijos fiureris Putinas sušaukė Rusijos saugumo tarybą. Joje jis pareiškė: „Šiandien turime du klausimus. Vienas iš jų susijęs su infrastruktūros plėtra.

Tačiau tai yra antrasis klausimas. Pirmasis susijęs su priemonėmis, kuriomis siekiama pagerinti priešgaisrinę saugą ir sumažinti ekstremaliųjų situacijų riziką potvynių metu“.

Nei regionai, kuriems gresia gaisrai, nei priemonės, kuriomis Rusijos Federacija nori su jais ir potvyniais kovoti, nebuvo nurodyti.

Kaip žinome, gaisrai pastaruoju metu Rusijoje itin dažnas reiškinys. Manytume, kad tikroji priežastis, dėl ko buvo susirinkę pagrindiniai Rusijos teroristai ir karo nusikaltėliai yra susijusi su diversinių grupių pačioje Rusijoje veikla.

Naujas kontaktinės grupės posėdis Ramšteino formatu įvyks jau vasario 14 d. Partneriai daugiausia dėmesio skirs svarbiausiems Ukrainos poreikiams.

„Tikimasi išanalizuoti padarytą pažangą ir surengti labai svarbias diskusijas apie tai, ką reikia padaryti, kad Ukrainai būtų padedama ateityje“, – sakė Pentagono atstovas spaudai Patrikas Raideris (Patrick Ryder).

Jis teigė, kad Vašingtonas tęs glaudžias konsultacijas su Kijevu ir tarptautiniais partneriais, siekdamas nustatyti neatidėliotinus Ukrainos poreikius.

Manome, kad bus kalbama apie galimybę suteikti Ukrainai ketvirtos kartos naikintuvus.

Tą patvirtina ir kai kurios susitikimo detalės Londone.

Didžiosios Britanijos tankai „Challenger 2“ bus dislokuoti mūšio lauke Ukrainoje jau šių metų kovo mėnesį, pareiškė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rišis Sunakas per spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Atsakydamas į klausimą, ar Kijevas gali gauti kovinių lėktuvų iš Londono, Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas teigė, kad „viskas įmanoma, jei kalbame apie pagalbą Ukrainos kariuomenei“.

Tuo tarpu užsienio analitikai teigia, kad Rusijos okupacinės pajėgos rengiasi naujam puolimui prieš Ukrainą.

Rusijos Federacija būsimam smūgiui jau yra parengusi 1800 tankų, 3950 šarvuočių, 2700 artilerijos sistemų, 810 sovietinių laikų daugkartinio paleidimo raketų sistemų, tokių kaip „Grad“ ir „Smerč“, 400 naikintuvų ir 300 sraigtasparnių. Rusijos okupacinių pajėgų skaičius Ukrainoje viršija 300 000.

Karo studijų instituto analitikams regisi, kad Rusijos okupantai Lugansko srityje pradėjo puolimą. Rusijos judėjimas pastebėtas į šiaurės vakarus nuo Sviatovės, o į puolimą šioje teritorijoje įtraukti kelių divizijų daliniai.

„Kelių 144-osios ir 3-iosios motorizuotųjų šaulių divizijų (20-oji jungtinė kariuomenė, ZVO) pulkų ir 90-osios tankų divizijos pulko daliniai, remiami 76-osios oro desanto divizijos dalinių ir neapibrėžtų Pietų karinės apygardos dalinių, vykdo puolamąsias operacijas“, – pažymima pranešime.

Deja, bet iš tiesų driskiai pradėjo puolimą. Apie tai rašėme prieš maždaug dvi savaites.

Taktinis lygmuo

Priešas, siekdamas visiškai užvaldyti Donecko ir Lugansko sritis, ir toliau daugiausia pastangų skiria puolamosioms operacijoms Kupjansko, Lymano, Bachmuto, Avdijevkos ir Novopavlovkos ašyse, Kreminnos, Bachmuto, Avdijevkos, Opytnoje, Marijinkos ir Vugledo rajonuose. Aktyviai naudojama aviacija.

Per dieną rusų okupantai surengė 3 raketų ir 45 oro smūgius, dėl kurių žuvo 3 civiliai gyventojai, o dar trijų būklė sunki. Be to, priešas surengė 67 atakas iš DRPĮ, ypač nukentėjo civilinė infrastruktūra Chersono srityje.

Tolesnių Rusijos oro ir raketų smūgių grėsmė visai Ukrainos teritorijai išlieka didelė.

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų karinės oro pajėgos 21 kartą smogė okupantų gyvosios jėgos ir karinės technikos koncentracijos rajonams ir 3 kartus priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijoms.

V. Zelenskis Didžiojoje Britanijoje 2023-02-08 | president.gov.ua nuotr.

Raketinės ir artilerijos pajėgos pataikė į 2 priešo kontrolės punktus, 3 gyvosios jėgos koncentracijos rajonus, 3 priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas, 2 šaudmenų sandėlius ir degalų bei tepalų sandėlį.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius netikėtai apsilankė Kijeve, kur paskelbė, kad seni „Leopard 1“ tipo koviniai tankai netrukus pasieks Ukrainą: 20-25 tankai bus atgabenti iki vasaros, apie 80 – iki metų pabaigos, o daugiau kaip 100–2024 m.