Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-02-22 22:15:00, skaitė 388, komentavo 4

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl Rusijos Federacijos Sutarties dėl tolesnio strateginių puolamųjų ginklų mažinimo ir ribojimo priemonių (DNSV) galiojimo sustabdymo

2023 m. vasario 8 d. paskelbtame Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime dėl situacijos aplink DNSV, taip pat atitinkamuose ministerijos vadovybės komentaruose išsamiai įvertinta nepalanki padėtis Sutarties, kuri išsivystė dėl destruktyvių Jungtinių Valstijų veiksmų šio susitarimo kontekste, įgyvendinimas, taip pat apskritai dėl krypties, kurios jos siekia visapusiškai susilpninti Rusijos Federacijos saugumą ir politinis ir ekonominis mūsų šalies „uždusinimas“. Kurdami anksčiau išdėstytus metodus, atkreipiame dėmesį į šiuos neigiamus veiksnius, kurie dėl JAV kaltės trukdo visapusiškam Naujojo DNSV funkcionavimui. Ypatingas Vašingtono priešiškumas, jo eskaluojama konfrontacija ir atviras piktavališkas konflikto eskalavimas Ukrainoje ir aplink ją sukūrė iš esmės kitokią saugumo aplinką mums.

Kartu dar kartą primename, kad DNSV preambulė, kuri yra neatsiejama jos dalis, postuluoja šalių įsipareigojimą laikytis nedalomo saugumo principo ir kurti tarpusavio pasitikėjimu ir bendradarbiavimu grįstus santykius. Tačiau šiandien JAV atvirai siekia padaryti „strateginį pralaimėjimą“ Rusijai, o Vašingtono kurstoma įtampa gerokai viršija Ukrainos krizę – JAV ir jų vadovaujami Vakarai bet kokiu lygiu bando pakenkti mūsų šaliai, bet kurioje srityje ir bet kuriame pasaulio regione. Yra pagrindo teigti, kad JAV politika yra nukreipta į Rusijos nacionalinio saugumo menkinimą, o tai tiesiogiai prieštarauja esminiams DNSV preambulėje įtvirtintiems principams ir supratimams, kuriais grindžiama Sutartis ir be kurios ji nebūtų sudaryta.

Tiesą sakant, mes kalbame apie radikalų aplinkybių pasikeitimą, palyginti su tomis, kurios egzistavo DNSV pasirašymo metu. Tokioje aplinkoje su JAV ir apskritai Vakarais, kaip įprasta, nebeįmanoma kalbėtis tiek iš principo, tiek nuo geopolitinių ir karinių-strateginių realijų neatsiejamos ginkluotės kontrolės srities atžvilgiu. Be to, rimti pokyčiai saugumo srityje taip pat susiję su tuo, kad Vakarų šalių konsolidacija antirusiškoje plotmėje vis labiau paveikia jų branduolinės politikos aspektus. Visų pirma NATO narės, kurios dešimtmečius vykdo vadinamąsias „bendras branduolines misijas“ ir jau kurį laiką atvirai paskelbė Šiaurės Atlanto bloką „branduoliniu aljansu“, vis labiau akcentuoja branduolinius ginklus visoje NATO, deklaruodamos, kad orientuojasi į tolesnį NATO potencialo šioje srityje „priskirtų“ kovinės parengties stiprinimą ir didinimą. Pasigirsta raginimų plėsti bloko branduolinę infrastruktūrą ir perkelti ją į rytus. Šių pastangų prieš mūsų šalį kryptis neslepiama.

Šiame kontekste ypač svarbus dabartinėmis sąlygomis yra trijų NATO branduolinių valstybių – JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos – bendro branduolinio arsenalo faktorius, kuris gali būti nukreiptas prieš Rusiją. Šia prasme labai simboliška, kad visos Šiaurės Atlanto bloko šalys, įskaitant Didžiąją Britaniją ir Prancūziją, aiškiai pademonstravo savo įsitraukimą į DNSV klausimą, paskelbdamos bendrą pareiškimą, kuriame visiškai patvirtina JAV požiūrį. Šis politinis aktas patvirtina Rusijos pozicijos pagrįstumą dėl būtinybės kartu vertinti trijų Vakarų branduolinių valstybių branduolinį potencialą ir atsižvelgti į šį veiksnį ribojant ir mažinant branduolinį ginklą, taip pat svarstant tolimesnį likimą.

Daugelį metų Vašingtonas ignoravo strateginių puolimo ir strateginių gynybinių ginklų santykį, kuris taip pat nustatytas Naujajame DNSV. Rusijos pareiškime dėl priešraketinės gynybos pasirašant ir ratifikuojant Sutartį aiškiai nurodoma esminė šių santykių svarba. Mūsų dokumente aiškiai pabrėžiama, kad DNSV gali veikti ir būti gyvybinga tik nesant kokybinės ir kiekybinės JAV priešraketinės gynybos sistemų persvaros. Nepaisant to, Vašingtonas įžūliai ir toliau imasi veiksmų, kurie eina diametraliai priešinga kryptimi. Atsižvelgiant į bendrą karinės ir strateginės padėties pablogėjimą, šis veiksnys tampa vis svarbesnis.

Vertinant DNSV įgyvendinimo situaciją svarbiausia yra tai, kad Vašingtonas jau seniai ir reikšmingai pažeidė pagrindines DNSV nuostatas dėl kiekybinių apribojimų atitinkamiems šalių ginklams. Taip yra dėl to, kad pagal Sutartį neteisėtai vienašališkai neįtraukta daugiau nei 100 JAV DNSV vienetų, kurie Vašingtone buvo pervadinti taip, kad jiems nebetaikomi sutarties apibrėžimai arba paskelbti konvertuoti, nesuteikiant Rusijos pusei galimybės patikimai patikrinti, ar tokio konvertavimo rezultatai atitinka DNSV reikalavimus, t.y. laikytis Sutartyje aiškiai nustatytos tvarkos. Šis aiškus ir tiesioginis pažeidimas buvo ne kartą nurodytas.

Be to, gerai žinomi JAV bandymai „ištirti“ daugelio Rusijos DNSV objektų, deklaruotų pagal Sutartį, saugumą, tapo akivaizdžiai provokuojantys ir itin rizikingi. Ginkluoti išpuoliai prieš juos, kuriuos ėmėsi marionetinis režimas Kijeve, buvo įvykdyti su aiškia Vašingtono karine-technine ir informacine-žvalgybos pagalba. Atsižvelgdami į tai, laikome cinizmo viršūne JAV reikalavimą nedelsiant suteikti jiems prieigą prie šių ir kitų strateginių Rusijos objektų, prisidengiant DNSV nuostatomis dėl tikrinimo veiklos. Tai kelia ypatingą sumišimą sąlygomis, kai Vašingtono nustatyti antirusiški apribojimai anksčiau pažeidė Sutartyje numatytų procedūrų, susijusių su tikrinimo veikla, efektyvumą. Dėl to buvo pakenkta Rusijos galimybei laisvai ir visiškai vienodai vykdyti kontrolės priemones JAV teritorijoje, o tai Amerikos pusei sukūrė akivaizdžių vienašalių pranašumų.

Į šiuos vertinimus ne kartą buvo atkreiptas Amerikos dėmesys ir juos visada lydėjo raginimas Vašingtonui imtis priemonių padėčiai ištaisyti, atsižvelgiant į Rusijos išreikštą susirūpinimą. Tačiau Vašingtonas ir toliau tikslingai siekė piktybinių veiksmų, kad pakenktų Rusijos saugumui. Amerikiečiai didina akcijų paketą visapusiškame hibridiniame kare, prasidėjusiame prieš mūsų šalį. Remiantis išdėstytų aplinkybių visumu, Rusijos pusė buvo priversta daryti išvadą, kad JAV padarė esminį Naujosios DNSV sutarties pažeidimą, tai yra pažeidimą, turintį esminės reikšmės sutarties objektui ir tikslams įgyvendinti.

Šiuo atžvilgiu Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė šių metų vasario 21 d. kreipimesi į Rusijos Federacijos federalinę asamblėją dėl mūsų šalies sustabdymo DNSV.

Tuo pat metu, norėdama išlaikyti pakankamą nuspėjamumo ir stabilumo laipsnį branduolinių raketų srityje, Rusija ketina laikytis atsakingo požiūrio ir toliau griežtai laikysis jos nustatytų kiekybinių strateginių puolamųjų ginklų apribojimų. Be to, Rusijos pusė ir toliau dalyvaus keičiantis pranešimais su Amerikos puse apie ICBM ir SLBM paleidimą pagal atitinkamą TSRS ir JAV susitarimą 1988 m. Sprendimas sustabdyti DNSV gali būti atšaukiamas. Kad tai padarytų, Vašingtonas turi parodyti politinę valią, dėti sąžiningas pastangas bendram deeskalavimui ir sudaryti sąlygas atnaujinti visapusį Sutarties veikimą ir atitinkamai visapusiškai užtikrinti jos gyvybingumą.

Raginame Amerikos pusę tai padaryti. Iki tol bet kokie mūsų žingsniai Vašingtono link DNSV kontekste yra visiškai neįmanomi. Taip pat raginame Jungtines Valstijas susilaikyti nuo žingsnių, galinčių užkirsti kelią naujojo DNSV atnaujinimui, jei susiformuos tam reikalingos sąlygos. Esame įsitikinę, kad Sutarties potencialas, kalbant apie jos indėlį stiprinant tarptautinį saugumą ir strateginį stabilumą, toli gražu nėra išnaudotas. Vis dėlto visapusiškai ji galės atsiverti tik tuo atveju, jei bus atkurtos galimybės abiem šalims simetriškai, lygiaverčiai ir visapusiškai įgyvendinti DNSV sutartį.

Mes norime atidžiai stebėti tolimesnius JAV ir jų sąjungininkų veiksmus tiek strateginių puolamųjų ginklų srityje, tiek apskritai tarptautinio saugumo ir strateginio stabilumo kelyje, taip pat analizuoti juos dėl žalos Rusijos interesams ir būtinybės imtis papildomų atsakomųjų priemonių.

P.S.

O jankiai jau apsišiko. JAV Valstybės departamentas šiandien jau išreiškė „nusivylimą“ Rusijos sprendimu. Pats sprendimas akivaizdžiai turės ne trumpalaikių, o ilgalaikių pasekmių, susijusių su tolesniu branduolinių raketų ginklavimosi varžybų, kurios bus susipynusios su hipergarsinėmis ginklavimosi varžybomis. Tai neišvengiamas ir objektyvus procesas. Negalėsite to praleisti. Kuo daugiau branduolinių ginklų, tuo mažesnė branduolinio karo tikimybė. Destrukcijos baimė veikia diplomatiją.