„Mandagūs žmonės“

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-02 00:40:00, skaitė 360, komentavo 5

„Mandagūs žmonės“

2014 metų vasario 28 dieną Simferopolio ir Sevastopolio gatvėse pasirodė „mandagūs žmonės“ – ginkluoti vyrai kamufliažinėmis uniformomis be atpažinimo ženklų.

Tuo metu Okrainoje siautė anarchija, mėnesius trukusio Maidano fone, V. Janukovyčius pabėgo, miestų gatvėmis vaikščiojo ginkluotos nacionalistų gaujos. Buvo plačiai praktikuojami masiniai reidai autobusais ir traukiniais rusakalbiuose miestuose, siekiant nuslopinti Maidano priešininkų kalbas.

Krymo įvykių metu pusiasalyje buvo daugiau nei 12,5 tūkst. Rusijos kariškių. Kariškiai dalyvavo apsaugant administracinius pastatus, oro uostus ir kitą Krymo infrastruktūrą. Remiantis viena versija, posakis „mandagūs žmonės“ atsirado po interviu su oro uosto apsaugos vadovu, kuris teigė, kad jo žmonės „mandagiai paprašė išeiti“. Išraiška greitai virto interneto memu. Kariuomenei Kryme buvo duoti griežčiausi nurodymai – jokiu būdu neatidengti ugnies į Okrainos kariuomenę, išskyrus vienintelį atvejį – jei gyvybei gresia tikras mirtinas pavojus. Tada iškilo būtinybė užtikrinti referendumo Kryme saugumą. Referendumas buvo surengtas nepaleidus nė vieno šūvio, užtikrintas jo saugumas. Žmonės pasirinko ateitį su Rusija.

Rusija-Pirmyn!