Rusijos naikintuvas numušė amerikiečių droną MQ-9 Reaper

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-15 22:20:00, skaitė 552, komentavo 20

Rusijos naikintuvas numušė amerikiečių droną MQ-9 Reaper

JAV vadavietės Europoje pareiškimas dėl incidento Juodojoje jūroje:

„Du Rusijos lėktuvai Su-27 nesaugiai ir neprofesionaliai perėmė JAV oro pajėgų bepilotį orlaivį MQ-9, vykdantį žvalgybos misiją, kuris šiandien buvo tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros. Maždaug 7.03 val. (CET) vienas iš Rusijos lėktuvų Su-27 atsitrenkė į MQ-9 propelerį, todėl JAV pajėgos turėjo sunaikinti MQ-9 tarptautiniuose vandenyse. Kelis kartus iki susidūrimo Su-27 pylė kurą ir skrido priešais MQ-9 neapgalvotai, aplinkai kenksmingu ir neprofesionaliu būdu. Šis incidentas rodo kompetencijos stoką, be to, nesaugus ir neprofesionalus.

„Mūsų orlaivis MQ-9 atliko įprastus skrydžius tarptautinėje oro erdvėje, kai jį sulaikė ir numušė Rusijos orlaivis, dėl ko MQ-9 sudužo“, – sakė James B. Hecker, JAV oro pajėgų Europoje ir Afrikoje vadas. Valstybės departamentas dėl šio incidento ketina tartis su Rusijos užsienio reikalų ministerija. Kadangi Jungtinės Valstijos apkaltino rusų naikintuvo pilotą aviacijos žibalu pylus ant amerikietiško drono ore, norėčiau visiems priminti Vasilijaus Tsymbalio istoriją.

                                               Smirdančio žibalo lietus...

Vasilijus Tsymbalis buvo baigęs Armaviro aviacijos mokyklą ir, kaip ir visi vaikinai iš ten, garsėjo savo sugebėjimu aiškiai atlikti paskirtas kovines misijas, nors... Ne visai standartiškai. Jo mėgstamiausias triukas buvo gudrybės su kuru. Toks triukas kaip tik nutiko Tolimuosiuose Rytuose, kai vienas iš japonų karinių laivų (negana to, su pora malūnsparnių – toks savotiškas neoficialus lėktuvnešis) kirto sieną tarp neutralių vandenų ir TSRS teritorijos. Japonų nelaimei Vasilijus buvo danguje ir greitai suprato, ką daryti. Itin mažame aukštyje virš laivo apsukęs porą posūkių, jis įsitikino, kad kurso japoškės keisti neketina, ir nusprendė pabandyti tinkamai išgąsdinti nekviestus svečius. Pakilęs aukščiau, jis apsisuko ir ėmė pikiruoti prie japonų. Jie buvo rimtai išsigandę – provokacija nuėjo per toli, ir niekas nežinojo, ar Tarybiniam lakūnui buvo duotas įsakymas pulti. Dėl to Vasilijus kreiseriniu greičiu sukrido 5–6 metrus virš denio ir tiesiogine prasme oro srove nupūtė vieną iš sraigtasparnių į vandenį, po to, matyt apimtas azarto, trumpai, bet glaustai pasakė: „Pizdec kačiukui!“ Japonai, išgirdę vieną išraiškingiausių rusiško mato išraiškų, apsuko laivą 180 laipsnių kampu ir visu greičiu leidosi namo. Tačiau Vasilijui to nepakako. Japonijos laivui plaukiant Tarybų Sąjungos vandenyse, Vasia nusprendė patobulinti savo mėgstamą techniką. Skrisdamas virš nelaimingų provokatorių, Tsimbalis įjungė kuro nutekėjimą ir Tekančios saulės šalies kariuomenę apipylė žibalo lietumi. Samurajų palikuonys negalėjo pakęsti tokios gėdos ir būriais bėgo daryti hara-kiri, skundžiantis aukštesnėms institucijoms.

Beveik iš karto po to, kai Vasia grįžo į bazę, jis buvo pakviestas „ant kilimo“ (bazėje irgi viską girdėjo) tačiau, sužinoję smulkmenas, vadovybė su palengvėjimu atsiduso – ačiū Dievui, jis nieko nenužudė. Vasia buvo išsiųstas į kitą šalies galą, kad tokiu atveju pagal seną gerą tradiciją paskelbti, kad „pilotas ne mūsų“.

Praėjo dvi savaitės nuo tada, kai jis išvyko į Murmanską. Šiaurėje Vasilijus Tsymbalis savo įpročių nepakeitė. Tačiau 87-ųjų rugsėjį, kaip visada, prie Kolos pusiasalio buvo neramu – Amerikos ir Norvegijos NATO kariai skraidė gana dažnai, kelis kartus per dieną įeidami į Tarybinę oro erdvę. Jankyno lėktuvnešiai plaukiojo Barenco jūroje. Iš jų šie lėktuvai ir kilo. Kai Vasia septintą kartą per dieną nubėgo prie savo ištikimojo Su-27, užsidėjęs šalmą... Tikriausiai jis tikrai norėjo panaudoti raketas. Tačiau atitinkami įsakymai nebuvo duoti, o Vasiai liko tik senas geras triukas. Įkalbinėjęs savo bendražygį, jis kartu su juo surengė amerikiečiams smirdančio žibalo lietų. Kaip bebūtų keista, tai labai padėjo – jankių regione pradėjo pasirodyti daug mažiau. O Vasilijui jokių pasekmių nebuvo.

Rusija-PIRMYN!