Rytoj, kovo 18 dieną, Marytės Melnikaitės gimimo diena. Jai būtų sukakę 100 metų

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-17 22:17:00, skaitė 423, komentavo 26

Rytoj, kovo 18 dieną, Marytės Melnikaitės gimimo diena. Jai būtų sukakę 100 metų

Marytė Melnikaitė – partizanė, Tarybų Sąjungos didvyrė. Gimė 1923 m. kovo 18 d. Zarasų mieste. 1941 m. vasarą prasidėjus Didžiajam Tėvynės karui, ji buvo evakuota. 1942 m. birželį ji savo noru išėjo į frontą ir atsidūrė 16-oje lietuvių šaulių divizijoje. Buvo partizanų būrio“Kęstutis“ nare. Jo gretose kovojo Baltarusijoje ir Lietuvoje.

Ji tapo Lietuvos komjaunimo Zarasų pogrindinio rajono komiteto vadove. Ji buvo žinoma „Marytės Margytės“ vardu.

1943 m. vasarą partizanė Melnikaitė, išvyko į ginkluotą štabą BTSR Braslavo srities miškuose. Susprogdinę ešeloną, visa grupė buvo užklupta nacių baudžiamojo būrio. Įvykusio mūšio metu žuvo trys partizanai, Melnikaitė buvo sužeista ir pateko į nelaisvę.

Tardymo metu ji tylėjo ir trenkė vienam ją tardančiam vokiečiui. Tardymo metu naudoti kankinimai negalėjo priversti Melnikaitės atskleisti partizanų buvimo vietos.

Marytei mirties bausmė buvo įvykdyta 1943 m. liepos 13 d. Dūkštų kaime.

Jos kapas yra ant Zarasų ežero kranto.

TSRS Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo 1944 m. kovo 22 d. dekretu už pavyzdingą kovinių užduočių atlikimą už priešo linijos, jai buvo suteiktas Tarybų Sąjungos didvyrio vardas.

Melnikaitės vardu buvo pavadintos gatvės ir net mineralinio vandens gręžinys.

Zarasų mieste atidarytas M. Melnikaitės namas-muziejus.

Lietuvos teritorijoje buvo pastatyti du paminklai, tačiau prieš tris dešimtmečius į valdžią atėjus fašistų idėjiniams palikuonims, jie buvo nukelti.

Taip pat kino studija „Mosfilm“, 1947 metais, sukūrė vaidybinį filmą „Marytė“.