Dar karo pradžioje „vatnikai“ minėjo, kad ekonominės sankcijos Rusijai neveiks

Autorius: Jolanta Blažytė Šaltinis: https://www.facebook.com/jolan... 2023-03-24 00:59:00, skaitė 351, komentavo 11

Dar karo pradžioje „vatnikai“ minėjo, kad ekonominės sankcijos Rusijai neveiks

KAIP KAS VEIKIA?

Yra trys dalykai, į kuriuos galėčiau žiūrėti be atokvėpio: tai tekantis vanduo, šiaudą tempianti skruzdėlė ir „veikiančios“ sankcijos Rusijai.

Tiesa, dar karo pradžioje „vatnikai“ minėjo, kad ekonominės sankcijos Rusijai neveiks. Kodėl? Ogi todėl, kad pasaulis yra iš tiesų yra daug didesnis ir daug sudėtingesnis, nei tas, kuris telpa mūsų Valstybė kūrėjo ir jo pasekėjų galvose.

Štai dar vienas „giliau kapstančios“ žurnalistės Palki Sharma paruoštas reportažas. Apie tai, kaip pasaulinė naftos gavybos milžinė Saudo Arabija perka iš Rusijos naftą ir jos produktus, o savąją parduoda Vakarams. Apie tai, kad rusiškos naftos ir jos produktų srautai plūstelėjo ne tik į Kiniją bei Indiją, bet ir į kai kurias Afrikos ir Pietų Amerikos šalis, ko niekada nėra buvę. Apie tai, kas yra tikrieji visų sankcijų ir embargų pralaimėtojai. P.S. Dar girdėjau „pletkus“, kad ir Vilniaus miestas, kartu su visu Valstybės kūrėju, savo krosnis kūrena rusišku mazutu.

Bet, kaip sakoma, svarbu tikėti, kad viskas bus gerai.

Cituoju žurnalistę:

„ Naftos milžinė Saudo Arabija perka dyzeliną iš Rusijos vidaus vartojimui. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai nelogiškas sprendimas. Tačiau leiskite man paaiškinti. Ir Rusija, ir Saudo Arabija yra naftos milžinės. Kartu jos dominuoja galingame naftos kartelyje, vadinamame OPEC. Be to, Rusija kariauja su Vakarais. Saudo Arabija turi savų problemų su JAV. Jos bendradarbiauja tarpusavyje ir meta iššūkį Vakarų naftos sankcijoms. Taigi didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja perka naftą iš Rusijos. Tai strateginis žaidimas. Saudo Arabija nusipirko 2,5 mln. barelių rusiško dyzelino. Ne per metus. Ne per mėnesį, o vos per dešimt dienų. Tai daugiausia dyzelino, kiek Saudo Arabija kada nors yra pirkusi iš Rusijos. Tai beprecedentis atvejis. Saudo Arabija yra antra pagal dydį pasaulyje žalios naftos gamintoja. Rusija yra trečia. Tad kodėl Rijadui reikia naftos iš Maskvos? Pirmiausia supraskime, kaip tai naudinga verslui. Rusija parduoda naftą mažesnėmis kainomis, todėl Indija ir Kinija, nepaisydamos Vakarų spaudimo, perka rusišką naftą. Tos pačios nuolaidos taikomos ir Saudo Arabijai, o tai reiškia, kad rusiška nafta yra pigesnė. Taigi Saudo Arabija perka pigesnę naftą vidaus vartojimui. Jie taip pat rafinuoja dalį rusiško dyzelino ir eksportuoja jį į trečiąsias šalis už didesnę kainą. Jei per dešimt dienų jie nusipirko 2,5 mln. barelių, pelnas turi būti didelis ir vertas tokių pastangų. Neturime tikslių duomenų, kokio dydžio yra rusiška nuolaida, tačiau suprantame, kad ji turi verslo prasmę.

Įdomus ir laikas. Europa neseniai uždraudė rusišką dyzeliną. ES embargas rusiškam dyzelinui įsigaliojo vasario 5 d., ir maždaug tuo pačiu metu Saudo Arabija pradėjo importuoti rusišką dyzeliną. Ar matote ryšį? Ar gali būti, kad ES valstybės gauna rusiško dyzelino iš Saudo Arabijos? Negalime to patvirtinti, tačiau tokių pranešimų pasirodė. Mes, žinoma, nesitikime, kad europiečiai tai pripažins.

Kalbant apie Saudo Arabiją, papildomas dyzelinas iš Rusijos nepakenks. Ji gali naudoti pigesnę naftą savo šalyje ir atlaisvinti dalį savo naftos eksportui didesnėmis kainomis. Beje, Saudo Arabija nėra vienintelė taip besielgianti šalis. Rusijos dyzelino eksportas taip pat didėja į tokias šalis kaip Turkija, Tunisas, Marokas ir Brazilija. Tai rodo, kad Europos embargas jau žlugo. Rusija rado naujų rinkų savo dyzelinui. Dabar pereikime prie strateginio Rusijos ir Saudo Arabijos bendradarbiavimo naftos srityje aspekto. Saudo Arabija keičia savo santykius su JAV. Jos saugumo priklausomybė nuo Amerikos tebėra didelė, tačiau politiškai jie nutolo. Amerikiečiai norėjo paversti Rijadą paribio valstybe. Jie skaitė paskaitas apie žmogaus teises, o paskui jų prezidentas atskrido pasimankštinti su MBS. Tai nepasiteisino. Dabar Rijadas pats brėžia savo kursą ir net kalbasi su Teheranu be Amerikos dalyvavimo. Jis kartu su Rusija kontroliuoja pasaulines naftos kainas, naftos kartelis OPEC+ sprendžia dėl naftos gavybos didinimo ar mažinimo, o naftos kainos priklauso nuo pasiūlos. Vašingtonas nerimauja dėl šios gilėjančios partnerystės. Praėjusių metų spalį jis apkaltino Saudo Arabiją, kad ši jungiasi su Rusija. Paklausykite, ką sakė Baltieji rūmai.

"Mes manome, kad pagal praėjusią savaitę priimtą “OPEC+" sprendimą, jie neabejotinai lygiuojasi į Rusiją. O dabar ne laikas jungtis su Rusija, ypač dėl šio žiauraus, precedento neturinčio karo, kurį ji pradėjo Ukrainoje".

Dabar nėra tinkamas metas bendradarbiauti su Rusija. Saudo Arabija į tai nekreipia dėmesio. Ji nepaiso Amerikos diktato ir uždirba pinigus iš Rusijos naftos. Tikrieji pralaimėtojai šiuo atveju yra Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga”.