Kas išsipildė ir neišpildė. Fantazijos CŽV prognozėse

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/kas-issipil... 2016-02-25 00:34:45, skaitė 2721, komentavo 0

Kas išsipildė ir neišpildė. Fantazijos CŽV prognozėse

Prieš 15 metų CŽV pamėgino prognozuoti, koks bus pasaulis 2015 metais. Britų laikraštis The Telegraph išanalizavo šią ataskaitą, datuojamą 2000 metais ir išskyrė išsipildžiusias prognozes bei tuos dalykus, kuriuos ekspertai visiškai pražiopsojo.

Taigi – 15 metų praėjo.

Dauguma ekspertų išvadų yra neginčijamos, – juokauja laikraštis. Vanduo kaip ir anksčiau liko šlapias, cukrus vis dar saldus, etniniai ir religiniai konfliktai kaip ir anksčiau kamuoja neturtingas šalis.

Tačiau ką daryti su kotletais iš klonuotos jautienos. Arba su Šiaurės ir Pietų Korėjų susijungimu?

2000 metais CŽV pasamdyti ekspertai teisingai išpranašavo skaitmeninių ir mobilių technologijų sprogimą, kuris visiškai pakeitė pasaulį. Internetas, visuotinio belaidžio ryšio išplitimas, kitos informacinės technologijos, kurios globaliniu mastu transformuos visuomenę neregėtu nuo pramoninės revoliucijos mastu – visa tai teisinga. Dabartiniai išmanieji telefonai turi 7 kartus didesnę skaičiavimo galią už šachmatų kompiuterį, kuris kažkada aplošė pasaulio čempioną Kasparovą. Be to, tas aparatas sutelpa ant delno.

Išsipildė ir prognozės, susijusios su tinklinių technologijų plėtra. IT revoliucija turi jau ir politinių pasekmių, kaip ir pažadėjo futurologai.

Artimuosiuose Rytuose atsiras „WEB opozicija“, metusi naujus iššūkius autoritariniams režimams, – nurodė ekspertai. Taip ir gavosi: prasidėjo „arabų pavasaris“.

Tačiau atsitiko ir dar kai kas. Tos pačios technologijos sukūrė galimybę kilti konfliktams tarp stambių valstybių. Tai pasitvirtino po Kinijos ir Rusijos kiberatakų prieš JAV ir tada, kai pati Amerika panaudojo kompiuterinį virusą Stuxnet, sabotuodama Irano branduolinę programą.

CŽV pernelyg optimistiškai žvelgė į biotechnologijų vystymosi pasekmes. Privatus genomo profiliavimas ir dirbtinis „atsarginių organų“ auginimas taps visuotiniais, manė ekspertai 2000 metais. Gyvūnus klonuos, kad aprūpintų žmones mėsa, na, o teroristai užsiims genų inžinerija, kad sukurtų naujas pavojingas ligas.

Kai kurios iš šių prognozių ir šiandien atrodo kaip fantastika.

Nors kai kas ir išsipildė. Manipuliacijų su genomo meistrų paslaugų kaina per pastaruosius 5 metus smarkiai sumažėjo. Prognozė dėl GMO irgi pasitvirtino. Nežiūrint į pasipriešinimą, GMO plinta visame pasaulyje. 82% pasaulio plotų užsėta modifikuota soja, 68% – modifikuota medvilne ir 30% – kukurūzais.

Didelę klaidą ekspertai padarė prognozėse apie Rusiją.

Analitikai tikėjosi, kad Rusija gali „lguistai reaguoti“ į supervalstybės statuso praradimą ir kad ji gali panaudoti savo dujų atsargas kaip svertą statusui susigrąžinti. Tačiau analitikai manė, kad labiausiai tiktinu rezultatu taps silpna Rusija, kurios rankos bus surištos tarptautinės diplomatijos pančiais. Rusija galės daryti įtaką tarptautiniams įvykiams tik dėka savo veto teisės JTO.

Gavosi visiškai kitaip. Putinas sukūrė ištisą įtakos tinklą, nuo Graikijos iki Sirijos, įsikišo į užsienio karus, paėmė naujas teritorijas. Ir vietoje prognozuojamų 2500 branduolinių galvučių turi dabar daugiau kaip 8000.

Suklydo ekspertai ir pranašaudami Korėjų susijungimą.

Dar viena stambi klaida – Palestinos valstybės įkūrimas Izraelio pašonėje.

Ataskaitoje buvo teisingai nurodyta, kad pasaulio gyventojų skaičius pasieks 7 milijardus ir kad didėjimo tempai sulėtės, o gal ir pasuks atgalios Rusijoje ir Rytų Europoje. Tai tiesa: dabar Rusijoje gyvena mažiau žmonių nei 2000 metais.

Visai kita situacija Afrikoje. Vietoje gyventojų skaičiaus sumažėjimo dėl AIDS epidemijos šalyse į pietus nuo Sacharos, ten gimsta vis daugiau žmonių.

Dėl demografinės krizės Vakaruose ekspertai buvo teisūs. CŽV numatė, kad išsivysčiusių šalių gyventojai sens, kas sukels lėtą krizę. Darbuotojų ir pensininkų santykio sumažėjimas sukels įtampą socialinių paslaugų sistemoje, pensijų ir sveikatos apsaugos sistemose. Vyriausybės mėgins sušvelninti problemą didindamos pensinį amžių, skatindamos moterų ir migrantų įtraukimą į darbinę veiklą. Tačiau imigracija komplikuos politinę ir socialinę integraciją: kai kurios politinės partijos nuteikinės visuomenę prieš migrantus, protestuos dėl šio naujo krūvio socialinei sistemai.

Pažįstamas vaizdas? Visa tai autoriau nuspėjo teisingai.

Kaslink finansinių perspektyvų, ekspertai prognozavo aukštą augimo lygį per visą pirmą XXI amžiaus dešimtmetį. Ir tai išsipildė. Tačiau analitikai manė, kad globali ekonomika parodys puikią dinamiką ir stabilumą iki 2015 metų. Finansinių krizių riziką patirs tiktai besivystančios šalys, kurios neįvykdė liberalių reformų.

Realybėje šiandien specialistai kalba apie artėjantį bankų kolapsą Amerikoje, kuris sukels sutrikimus viso pasaulio ekonomikoje ir netgi sukels kalbas apie kapitalizmo ribas ir išmintingumą.

ES prognozuotojai laikė santykinai taikia ir turtinga (2015 metais) ir pasiekusia galutinės integracijos stadiją. Toli gražu.

Iš prognozių apie tarptautinį terorizmą išsipildė tiktai pusė tiesos. Nežiūrint į tai, kad CŽV jaudinosi dėl dar mirtinesnių teroro aktų už tuos, kurie įvyko Rugsėjo 11-ą, ekspertai visgi negalėjo įsivaizduoti, iki kokio lygio planetoje išplis terorizmas.

Realybė gali būti netgi dar baisesnė už tas žinias, kurias turime šiandien, 2016 metais. Yra žinių, kad Islamo Valstybė naudoja cheminį ginklą, pagrobtą iš Sirijos vyriausybės bei kuria savus cheminius ginklus.

Islamo Valstybė tapo tokia sudėtinga teroristine organizacija, kad tapo pajėgi vykdyti ir įkvėpti atakas visame pasaulyje. Jos kruvina veikla finansuojama iš naftos kontrabandos, neteisėtos prekybos antikvariatu ir duoklių ėmimo.

Ir tai ne šiaip kokie kriminaliniai nusikaltėliai. Skirtingai nuo kriminalinių grupuočių, IV ne šiaip bando savarankiškai finansuotis. Ši struktūra turi nuosavą apokaliptinę ideologiją, kurios dėka šie islamistai pateko į patį Islamo ir Vakarų konfrontacijos epicentrą.

Ar surizikuos ekspertai sukurti ataskaitą apie tai, kokie bus 2030-ieji metai? Kas ten taps naujuoju hegemonu? O kas atsidurs Time viršelyje? Ar egzistuos pats leidinys Time? Ei, CŽV!

www