Lietuva pagaliau laisva nuo visų Rusijos energetinių gniaužtų

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/04/23/li... 2023-04-24 15:01:00, skaitė 426, komentavo 5

Lietuva pagaliau laisva nuo visų Rusijos energetinių gniaužtų

Geopolitinė padėtis

Į Ukrainą plūsta Vakarų ginklai, o Kijevas žada, kad netrukus prasidės galingas kontrpuolimas. Šiuo metu karo mūšių laukuose vyrauja sąlyginė grėsminga karo veiksmų ramybė. Rusijos žadėtas žiemos puolimas taip ir neįvyko, nors driskiai mobilizavo šimtus tūkstančių neapmokytų kerėplų, ketinant užgrobti visą Donbaso teritoriją.

Teigiama, kad Rusijos karių moralė šiuo metu itin žema. Driskiams trūksta amunicijos ir maisto. Vienok, pripažįstama, jog iš Ukrainos reikalaujama pergalės triumfo jau dabar tam, kad būtų užtikrintas tolesnis Vakarų karinės ir finansinės pagalbos tiekimas. Vakarų visuomenės parama Ukrainos reikalui esą mažėja.

Ši visuotinė pasaulyje ir Lietuvoje tvyranti informacinė psichozė, belaukiant visuotinio Rusijos sutriuškinimo yra labai pavojinga.

Pergalė kare – ne steikas ir ne tritaškis krepšinio varžybų finale aidint sirenai. Tai ilgas darbas, pradedant planavimu ir baigiant sudarkytais karių lavonais artilerijos sumaltoje pamiškėje.

Tai pūliai, skausmas, netektys, ekonominis nuosmukis, sutrikę karšto vandens tiekimai miestuose, nepatogios kelionės dėl atšauktų lėktuvų skrydžių.

Tai nenutrūkstamas tankų, amunicijos, naikintuvų, balistinių raketų tiekimas. Tai technologijų karas, kiberįsilaužimai, informacinės operacijos ir klaidinimas.

Tai kariai ant žemės. Daugybė gerai paruoštų karių ant žemės, žinančių, ką daryti. Motyvacija gerai, bet jos neužtenka.

Todėl darsyk pakartosime, ką sakėme invazijos pradžioje – Ukraina be tiesioginio Vakarų įsikišimo ir įsitraukimo į karą nėra pajėgi sutriuškinti Rusijos.

Ukrainos kariuomenė nenužygiuos per Donecką į Maskvą ir nepakvies mūsų visų į pergalės paradą Sankt Peterburge juodai raudonoms vėliavoms plazdant Nevskio prospekte.

Tačiau Ukrainos kariuomenė gali suduoti triuškinamą smūgį ordai 10-20 kilometrų pločio ruože, sugriauti rusų gynybą ir suardyti fronto liniją.

Tolesnė sėkmė priklauso nuo driskių panikos lygio ir ukrainiečių gebėjimo užimti, kontroliuoti atkovotas teritorijas ir organizuoti tiekimą.

Turime suvokti, jog nebus paniško ir staigaus visų okupantų išbėgimo iš visų okupuotų Ukrainos teritorijų. Nepamirškime, kad Maskva tam ruošiasi, vykdydama naują mobilizaciją.

Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnykas pareiškė, kad Ukraina turi nedelsiant gauti 10 kartų didesnę karinę pagalbą nei iki šiol gavo iš savo sąjungininkų, kad karas baigtųsi dar šiais metais.

Čia nėra ką daugiau pridurti. Ukrainai reikia ne 250, o 2500 „Leopardų“ su atitinkamu palaikymu iš oro ir sausumoje. Tada sakytume, jog pergalė tikrai arti.

Tačiau Ukrainai šiam tikslui reikia visų Europoje esančių „Leopardų“. Tuos tankus dar kažkas turi valdyti ir aprūpinti bei remontuoti.

Ukraina įstos į NATO tik tarptautiniu mastu pripažintose ribose, pareiškė Ukrainos užsienio reikalų viceministras Jevhenas Perebijnis. „Ukraina negali prisijungti bet kur dalimis. Ukraina yra valstybė, kuri turi tam tikras, tarptautiniu mastu pripažintas sienas, ir, žinoma, mes įstosime į tas ar kitas organizacijas tarptautiniu mastu pripažintų sienų ribose“, – sakė politikas.

J. Perebijnis pažymėjo, kad Ukraina išaugo iš NATO narystės veiksmų plano etapo ir yra tam pasirengusi, galbūt labiau, nei kai kurios valstybės narės.

Ir taip, ir ne. Ar Ukraina įrodė, jog yra pajėgi sulaikyti vieną didžiausių NATO priešų – Rusiją? Taip. Ar Ukraina kontroliuoja savo sienas? Ne.

Laikantis esamų sienų, ne būsimų sienų apie kurias einamuoju metu tarp eilučių užsimena JAV, stojimas į NATO gali užsitęsti daugiau nei 10 metų.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, pranešė, kad „Ramšteino-11“ rezultatai leidžia teigti, jog Rusija artėja prie Niurnbergo II.

Kiekvienas tokio formato susitikimas ne tik suteikia daugiau naudingų „dovanų“ Ukrainos kariuomenei, bet ir siekia patraukti nusikaltėlius atsakomybėn“, – sakė O. Reznikovas.

Rusija išsiunčia daugiau kaip 20 Vokietijos diplomatų, teigia teroristinės šalies užsienio reikalų ministerija. Maskvos sprendimas – reakcija į Vokietijos valdžios institucijų sprendimą išsiųsti namo dešimtis Rusijos diplomatų darbuotojų Vokietijoje.

Nei jie diplomatai, nei ką. Paprasčiausi SVR agentėliai. Lagaminas – traukinys – Maskovija.

Reikšmingi postūmiai

Vyksta įnirtingos kovos dėl Bachmuto. Pagrindiniai mūšiai vyksta dėl „gyvybės kelio“ 0504. Pranešama, jog ukrainiečiai kai kuriose pozicijose sėkmingai kontratakuoja.

JAV Karo tyrimų instituto teigimu, rusai kontroliuoja apie 87,9 % miesto griuvėsių.

Trumpai

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įstatymą, smerkiantį ir draudžiantį Rusijos imperinės politikos propagandą Ukrainoje ir šalies toponimikos dekolonizaciją.

Pagal šį įstatymą Rusijos imperinė politika pripažįstama nusikalstama ir smerkiama, draudžiama šios politikos ir jos simbolių propaganda.

Įstatymas įsigalios praėjus trims mėnesiams nuo jo paskelbimo, po to vietos valdžia ir karinės administracijos per šešis mėnesius privalės atlaisvinti viešąją erdvę nuo rusiškojo pasaulio simbolių: demontuoti paminklus ir atminimo ženklus, pervadinti gatves ir kitus objektus.

Gyvenvietės, kurių pavadinimai propaguoja Rusijos imperinę politiką, jos veikėjus ar propagandistus, taip pat turės būti pervadintos.

Labai šaunus ir teisingas sprendimas. Ukraina šiuo klausimu „perspjauna“ Lietuvą ir imasi savo viešųjų erdvių derusifikacijos ir desovietizacijos. O mūsų šalyje iki šiol tūkstančiai sovietinių, okupantų paliktų vietovardžių, gatvių, muziejų, nešančių savyje okupacinį krūvį.

Lietuvoje vis dar egzistuoja NKVD budelio Kazio Macevičiaus garbei pavadinta gatvė.

Tai rodo, jog mūsų kraštas, mūsų mąstymas vis dar ne laisvas. Vietoje sisteminės desovietizacijos politikai rengia šou prie pavienių sovietinių balvonų. Kai kurie jų tęsia ir geriausias bolševikines, tačiau blogiausias laisvos Lietuvos savivaldos tradicijas.

Jose, nespėję sušilti kojų, išrinktieji ėmė draugams ir giminėms dalinti postus, o sau – privilegijas. Iš toli girdime ir čepsėjimą, belaukiant viešųjų pirkimų.

Nuotrauka kurioje užfiksuota sužeista nėščia Iryna Kalinina išnešama iš gimdymo namų Mariupolyje apšaudymo metu, laimėjo Pasaulio spaudos metų nuotraukos apdovanojimą.

Kūdikis mirė praėjus kelioms dienoms po nuotraukos padarymo. Nuotraukos autorius Evgenijus Maloletka. Įspūdingas vaizdas iš Mariupolio apsiausties vienbalsiai buvo išrinktas metų pasaulio spaudos fotografijos nugalėtoju.

Kadangi balsavimas vyko per pirmąsias karo Ukrainoje pradžios metines, žiuri paminėjo nuotraukos galią ir už jos slypinčią istoriją, taip pat joje parodytus žiaurumus.

Dar nesibaigus karui ir kasdien mirštant šimtams moterų, merginų ir vaikinų, tik nefotografuojant, todėl neefektingai, pasaulis vis dar manosi esąs saugus ir į karą žvelgia pro eilinio šou akinius.

Lietuvoje

Vakar sėkmingai atliktas Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas – Lietuvos elektros perdavimo sistema pirmą kartą veikė visiškai savarankiškai.

„Litgrid“ atliko izoliuoto darbo bandymą, kurio metu Lietuvos elektros tinklas buvo atjungtas nuo Rusijos kontroliuojamos elektros tinklų sistemos, vadinamojo BRELL.

Elektros energiją vartotojams tiekė Lietuvoje veikiančios elektrinės, taip pat nuolatinės srovės jungtys su Lenkija ir Švedija. Elektros sistemos balansą ir dažnį pirmą kartą nepriklausomos šalies istorijoje valdė tik nepriklausomos Lietuvos „Litgrid“ dispečeriai.

Sistema veikė sklandžiai. Sveikiname jus su dar viena nepriklausomos Lietuvos pergale.