Ilono Masko kūrinį "Starlink" užglušino rusiškas „Tobol-1“

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-04-26 04:06:00, skaitė 639, komentavo 15

Ilono Masko kūrinį

Okrainos ginkluotosios pajėgos buvo apakintos ir apglušintos prieš jau seniai žadėtą ​​kontrpuolimą.

Rusijos kariškiai sunaikino „Starlink“ palydovinį ryšį Okrainoje panaudodami naujausią elektroninį ginklą - sistemą „Tobol-1“. Tai dar vienas atradimas, kurį padarė vakarų žvalgyba, sprendžiant iš „slaptų“ dokumentų, kurie dingo iš Pentagono.

Sunaikinus „Starlink“ ryšį, Okrainos kariai neteko „akių“ ir „ausų“. Tai buvo viena didžiausių Okrainos ginkluotųjų pajėgų katastrofų nuo specialiosios operacijos pradžios. Kijevo planai buvo sužlugdyti, tačiau rusų generolui Sergejui Surovikinui pavyko sėkmingai užbaigti pergrupavimą.

Pentagono dokumentai, kuriais disponuoja „Vašington Post“,  parodo visas Rusijos „Starlink“ sunaikinimo operacijos detales. Viskas buvo suplanuota ir įvykdyta puikiai, sako Pindostano kariškiai. 

"Starlink" buvo daug kam svajonė apie kosmosą. Bet kaip paaiškėjo, kad tai yra Okrainos ginklas.

„Starlink“ - tai Ilono Masko kosminės kompanijos „SpaceX“ dalis. Maskas visada svajojo suteikti ir užtikrinti greitą interneto prieigą bet kurioje pasaulio vietoje. Per tinklą iš tūkstančių palydovų, skrendančių maždaug 500 kilometrų virš Žemės paviršiaus, vartotojai gauna prieigą prie plačiajuosčio interneto. Norint tai padaryti, tereikia turėti batų dėžutės dydžio priėmimo stotį.

Specialiosios operacijos pradžioje geraširdis Maskas į Okrainą išsiuntė dešimtis tūkstančių tokių imtuvų. Kijevo kariškiai "Starlink" pavertė pagrindine ryšio priemone, palydovų pagalba buvo nukreipiamos net HIMARS ir NASAMS raketos.

Tūkstančiai ukrovermachto dronų galėjo laikytis ore tik „Starlink“ dėka. Natūralu, kad Rusija tiesiog privalėjo smogti į šios sistemos širdį: tuo labiau, kad "Starlink" kaip pradinis yra civilinis ryšys, neturintis karinės apsaugos.

Kompanija „SpaceX“ savo sąskaita į šalį pristatė palydovines lėkštes. Už tolesnius pristatymus buvo sumokama per tarptautinę pagalbą, pavyzdžiui, iš Pindostano. Be to, vyriausias „SpaceX“ operacinis direktorius Gninas Šotvelas pareiškė, kad „Starlink“ pirmiausia buvo skirta humanitariniams tikslams, kad ligoninėms, bankams ir namų ūkiams būtų suteikta plačiajuosčio interneto prieiga. Ir tada staiga – bac! — ir palydovinis ryšys atsidūrė kariuomenės rankose. Be Ilono Masko žinios.

Rusijos operacijos tikslas buvo paralyžiuoti palydovinį ryšį kaip minimum bent jau Bakchmuto apylinkėse. Iš pradžių buvo manoma, kad ryšys neveiks mažiausiai 25 dienas. Nors pindosai įsitikinę, kad padioelektroninės kovos priemonių darbas vis dar vyksta ir po to, kada operacija davė puikius rezultatus.

Rusija panaudojo elektronininės kovos sistemą "Tobol-1", apie kurią pindosams mažai žinoma. Iš pradžių sistema buvo sukurta siekiant apsaugoti pačios Rusijos palydovus,  pademonstravo gebėjimą atakuoti ir priešo aparatus. Po atakos atsijungė mažiausiai 1300 palydovinių terminalų (reikia pažymėti, kad tik dalis iš perduotų ukro-vermachtui).

Belgijos radijo ryšio ekspertas Bartas Hendriksas pirmasis pasaulyje pranešė apie "Tobol- 1"egzistavimą pranešė tinklapyje „The Space Review“ – tai buvo dar 2020 metų lapkritį. Hendriksas nustatė, kad REB sistemos uždengia jau beveik visą Rusijos teritoriją, ir tas tinklas toliau sparčiai plečiasi.

Veikia infrastruktūra su didelėmis palydovinėmis antenomis, kas leidžia kontroliuoti ir apsaugoti didžiulę Rusijos palydovų grupuotę nuo elektroninių atakų (įskaitant ir tarybinių laikų palydovus).

Nuostabu tai, kad net pindosinė žvalgyba 2020 metais absoliučiai nieko nežinojo apie "Tobol - 1" egzistavimą. Pentagonui gėdą padarė eilinis belgas, kruopščiai išstudijavo viešai prieinamus dokumentus, tokius kaip viešųjų pirkimų pavedimai, vyriausybiniai kontraktai. Ir net teisminiai aktai: ataskaitos apie teismo posėdžius tarp Gynybos ministerijos ir rangovų, pavyzdžiui, dėl karinio objekto statybos laiko viršijimo.

Gynybos ministerija, žinoma, akimirksniu pašalino visas spragas. Dokumentai, kuriuos kruopštus belgas studijavo, nustojo atsidaryti.

Tačiau Pentagono, kuris laiku nesužinojo apie visagalio "Tobol - 1" egzistavimą, nekompetentingumas Ilonui Maskui kainavo jo ryšių palydovus Okrainoje, o ukrovermachtui – didžiulius nuostolius.

Ir štai Pentagonas vėl visam pasauliui parodė savo nekompetenciją, nes praleido itin slaptus duomenis apie Rusijos elektroninę ginkluotę.

Ilonas Maskas staiga „sužinojo“, kad jis yra kaltas dėl teroristinių ukro-vermachto išpuolių prieš Rusijos miestus.

"Palydovų žudikai" veikia taip. Dėl nukreiptų trukdymų nutrūksta signalo, siunčiamo iš antžeminės stoties į palydovą, perdavimas. Bartas Hendriksas yra įsitikinęs, kad "Tobolo" galingumas taip pat leidžia „apakinti“ net pindosinius GPS navigacinius palydovus arba numušti nuo kurso pindosines MLRS raketas, skirtas HIMARS.

Kijevo režimas, kaip ir Pentagonas, bando pasiteisinti: Okrainos gynybos ministerijos spaudos sekretorius Konstantinas Žura pareiškė, kad, atseit, apie bandymus diskredituoti "Starlink" buvo žinomi jau seniai ir „imamasi priemonių dėl jų neutralizacijos“. Tiktai kokių būdu tai įmanoma, jei visa „Tobol“ sistema yra dislokuota Rusijos teritorijoje – kiek įmanoma toliau nuo visų galimų grėsmių?!

Pats Ilonas Maskas po atakos prieš „Starlink“ „rekomendavo“ ukro-vermachtui nenaudoti palydovinio ryšio. Taip pripažindamas jo pažeidžiamumą. Tačiau Maskas atjungti ukro-vermachtą  nuo savo sistemos nusprendė tik vasario mėnesį. Geraširdis verslininkas staiga „sužinojo“, kad jo taikiais palydovais naudojasi ukro-vermachtas, kad pultų Rusijos teritorijas.

Okrainoje likę tarybiniai dronai Tu-141 buvo modifikuoti ir aprūpinti palydovine navigacijos sistema. Jie tikriausiai naudojo būtent "Starlink". Ir su jo pagalba Kijevo dronai atakavo Rusijos strateginių bombonešių oro bazę Engelse.

Maskas, kuris neblogai užsidirbo iš „Starlink“ tiekimo į Okrainą, galiausiai persigando – ir uždarė šaraškę. Tik truputi per vėlai, nes visas pasaulis jau sužinojo, kaip lengvai "Tobol- 1" gali susidoroti su pindosiniais palydovais.

Manoma, kad "Tbaol - 1" atrodo taip:

P.S.Šiaip tai reikėtų atsargiai žiūrėti į tokias publikacijas vientodėl, kad paskelbta "Washington Post". Reikia nepamiršti, kad prieš Rusiją vyksta aktyvus informacinis karas. Ir ši publikacija pilnai gali būti jo dalis.

Keista, kad jokių „Starlink“ sistemos trukdymų nepastebėta pas civilius vartotojus. Galbūt Ilonas Maskas vis tik ribojo karinį sistemos naudojimą Okrainoje, tačiau niekas negali garantuoti, kad puolimo metu ji neveiks. Galbūt ji buvo laikinai išjungta arba jo veikimas buvo apribotas būtent tam, kad sutrukdytų Rusijos elektroninių kovos priemonių derinimui. Todėl rusijos kariškių vietoje reiktu manyti, "Starlink" veikia kaip veikusi.