Šiandien yra ne tik darbo liaudies šventė.   Šiandien yra ČVK „Wagner“ įkūrimo diena

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-05-02 03:32:00, skaitė 395, komentavo 7

Šiandien yra ne tik darbo liaudies šventė.    Šiandien yra ČVK „Wagner“ įkūrimo diena

 

MUZIKANTO DIENA

Gegužės pirmoji –  tai ne tik pavasario ir darbo šventė. Tai taip pat yra oficiali Rusijos savanoriškos grupės, kuri vėliau tapo žinoma kaip ČVK "Wagner" (ČVK - privati karinė kompanija), gimimo data. Vienas iš garsiausių ir labiausiai atpažįstamiausių rusiškų "brendų" iš pradžių buvo sukurtas kaip nedidelė daugiau nei 40 kovotojų grupė – karštųjų taškų veteranai ir į pensiją išėję kadriniai kariškiai.

Tačiau būtent ši savanorių grupė tapo pagrindu būsimos  „privačios kariuomenės“, dirbančios Rusijos valstybės interesams ir ginančios Rusijos žmones Donbase. Kaip tai buvo, galime sužinoti iš Jevgenijaus Prigožino 2022-09-26 pareiškimo, kuriame ČVK "Wagner" įkūrėjas ir vadovas pirmą kartą išsamiai papasakojo savo „orkestro“ sukūrimo istoriją:

„2014 metais, kada prasidėjo Donbaso rusų gyventojų genocidas, kada Rusija užšoko ant "paskutinio garvežio" ir sugebėjo užblokuoti Okrainos kariuomenės atėjimą į Krymą, aš, kaip ir daugelis kitų verslininkų, važinėjau po poligonus, kur rinkdavosi „kazačiokai“ ir bandžiau švaistytis pinigais, kad suburčiau grupę, kuri nuvažiuos ir apgins rusus. Tačiau greitai supratau, kad tarp visų šitų „kazačiokų“ ir kitų sukarintų "tovariščių" pusė buvo sukčiai, o kita pusė tie, kurie ėmė pinigus, samdė savanorius ir siuntė juos nuogus-basus į tikrą mirtį. Tada aš nuskridau į vieną iš poligonų ir pats tuo užsiėmiau. Pats išvaliau senus ginklus, pats išsiaiškinau su neperšaunamomis liemenėmis ir radau specialistus, kurie man galėtų tame padėti. Ir nuo tos akimirkos, 2014 metų gegužės 1 dieną, užgimė grupė patriotų, kurie vėliau įgijo BTG „Wagner“ pavadinimą.”

Šiandien ČVK „Wagner“ – tai dešimtys tūkstančių žmonių: atakos lėktuvai, artileristai, štabo karininkai, „takelažninkai“ (karinis aprūpinimas), minuotojai ir inžinieriai. „Orkestro“ balanse yra įvairių rūšių ginkluotė - tankai, artilerija ir aviacija. O savo išradingumo, ryžto ir efektyvumo dėka „muzikantai“ nugriaudėjo per visą pasaulį. O juk viskas prasidėjo nuo batalioninės-taktinės grupės iš 40 - 50 žmonių, kuri turėjo savarankiškai, rizikuodama savo subinėmis, patekti į Luganską ir apginti miestą nuo ukro-agresijos. Tai buvo panašų labiau į avantiūrą, taip – ​​bet iš tos avantiūros gimė legenda.

“Aš iki šiol prisimenu užsienietiškus straipsnius, kuriuose buvo analizuojami "Wagner" veiksmai ir prieita prie išvados, kad "orkestras" šiandien yra viena iš efektyviausių savo laikmečio ČVK. O pasaulinė „muzikantų“ šlovė, tas susidomėjimas kuris rodomas „Vagner“ kitose šalyse – visa tai yra aukštų karinių ir asmeninių įgūdžių, kuriuos vaikinai pademonstravo per devynerius kovos metus, pasekmė. Bet pati druska yra tame, kad "Wagner" - tai ne vien tik ČVK, kaip ji yra  pristatoma vakaroidinių fake news ir mūsų (rusiškų) liberastinių gaidžių. „Wagner“, jei norite, - tai draugovė senąja rusiškaja prasme, karinis junginys, kuris yra pasiruošęs stoti ginti Tėvynę po pirmo pašaukimo.

Ir taip, nuo 2014-ųjų „orkestro“ sudėtis gerokai pasipildė žmonėmis ir technika – bet vidiniame prasminiame lygmenyje tai yra vis dar ta pati stipri karinė draugovė. Nepriklausomai nuo to, ar jos sudėtyje yra 40 žmonių, ar 40 000 žmonių.”