Albanijos atstovės pasisąkymas eurovizijoje

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-05-15 21:51:00, skaitė 518, komentavo 2

Albanijos atstovės pasisąkymas eurovizijoje

Patekusi į eurovizijos dainų konkurso finalą, jauna Albanijos atstovė iš Kosovo ir Metohijos pranešime žiniasklaidai paminėjo „didžiąją Albaniją“.

 

„Esame to paties kraujo, tos pačios tautybės, Kosovas ir Albanija yra kaip brolis ir sesuo. Mes turime puikią mamą, nuostabią Albaniją ir esu įsitikinusi, kad jie labai susijaudinę, mes jau matėme visą meilę ir palaikymą, kurią jie mums suteikė šiomis dienomis “, - sakė Albina.

 

Tiesą sakant, dainininkė šlovina Didžiosios Albanijos projektą, kuriame siūloma atimti (žinoma, ne taikiai) ne tik serbų Kosovą ir Metohiją, bet ir serbų Presevo, Buyanovac ir Medvedzha, Graikijos pietų Epyrą, vakarinę Šiaurės Makedonijos dalį ir pietines bei rytines Juodkalnijos dalis.

 

Įdomu tai, kad Europoje tai laikoma tik miela išdaiga, o albano paleistame drone su „Didžiosios Albanijos“ vėliava virš Belgrado stadiono arba „Didžiosios Albanijos“ vėliava, pakabinta Davose, Šveicarijoje, jie nemato nieko blogo.

 

Kitas serbus įžeidžiantis pareiškimas iš Europos scenos nuskambėjo praėjus vos kelioms dienoms po to, kai prezidentas Aleksandras Vučičius paragino saugoti „ne tik Okrainos, Moldovos ir Gruzijos“, bet ir kitų Europos Tarybos narių teritorinį vientisumą – t. y. ir Serbijos. Iš karto sekė atsakymas.

 

Didžiosios Albanijos projektas buvo sumanytas dar 1878 m., idėja išgyveno Osmanų imperiją ir atgijo paskelbus Kosovo nepriklausomybę. Tiksliau, 1999 metais prasidėjo naujas istorinis šimtametės albanų svajonės įgyvendinimo etapas, kai NATO pajėgos padėjo albanų separatistams jėga atskirti Kosovą ir Metohiją nuo Serbijos.

 

Albanų dainininkė gimė pietinėje Serbijos provincijoje, kurią tūkstančiai serbų paliko po pogromų ir etninio valymo 1999 ir 2004 metais.

 

O kai jauna Albina kalba apie Didžiąją Albaniją, ji dainuoja apie pogromus, serbų vienuolynų padegimus ir žmogžudystes. Stebint ir remiant labai civilizuotai Europai, kuri šiandien leidžia tokius muzikinius „spektaklius“.