Pirmieji Ukrainos kontrpuolimo žingsniai

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/05/28/pi... 2023-05-29 17:42:00, skaitė 750, komentavo 10

Pirmieji Ukrainos kontrpuolimo žingsniai

Geopolitinė padėtis

Rusijos užsienio teroro reikalų ministerija paskelbė šešias karo nutraukimo sąlygas, kurios iš esmės yra šešių punktų ultimatumas:

  1. Ukraina turi atsisakyti pasipriešinimo.
  2. Ukraina turi atsisakyti Vakarų ginklų tiekimo.
  3. Ukraina turi atsisakyti stoti į NATO ir Europos Sąjungą.
  4. Ukraina turi pripažinti „naują teritorinę tikrovę“ (pripažinti Rusijos okupuotas teritorijas).
  5. Ukraina privalo suteikti rusų kalbai valstybinės kalbos statusą.
  6. Ukraina turi „gerbti religijos laisvę“.

Tai reiškia, kad Kijevas turi pasiduoti, o Ukraina savo noru prisijungti prie Rusijos ir tapti imperijos dalimi.

Keista, kad imperine mitomanija sergantys ligoniai nepareikalavo NATO likvidavimo ir JAV karinio kontingento patraukimo iš Europos.

Panašu, jog greitai išvysime tai, ko laukėme keletą mėnesių – Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo pradžią.

Laikas atsiimti tai, kas mums priklauso, vakar pareiškė Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas naujausiame vaizdo įraše su malda už Ukrainos išlaisvinimą.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas pareiškė, jog jau vyksta pirmieji kontrpuolimo žingsniai, „intensyvumas didėja“. Esą kai kurie procesai jau vyksta, tačiau pasirengimas kontrpuolimui užtruks gana ilgai.

„Tai sudėtingas procesas, o ne vienos dienos, tam tikros datos ar valandos klausimas. Tai nuolatinis deokupacijos procesas.

Kai kurie procesai jau vyksta, pavyzdžiui, tiekimo linijų naikinimas arba sandėlių užnugaryje bombardavimas. Intensyvumas didėja, tačiau tai užtruks gana ilgai“, – teigia Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas.

Ukrainos lyderiai mėgina paaiškinti, jog kontrpuolimas – tai ne Eurovizija ir ne krepšinio varžybos. Tai nebus mūšis, kokius matome meniniuose filmuose, kai priešą staiga puola daug tankų, lėktuvų, ir po valandos dramos išvaduotojus sveikina išvaduotieji.

Okupuotų teritorijų išlaisvinimas gali užtrukti ir keletą mėnesių ar net metus. Spekuliatyvios antraštės, tokios, kaip „visas pasaulis sustingo laukdamas Ukrainos kontrpuolimo“, nepagreitins pergalės, tik padidins kai kurių tekstų skaitomumą.

Reikšmingi postūmiai

Kremlius oficialiai pareiškė, kad pirmą kartą nuo 1991 m., kai žlugo Sovietų Sąjunga, dislokuoja branduolinius ginklus už savo sienų, o Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka teigia, kad šie ginklai jau pakeliui į naujas dislokacijos vietas.

Vakar Džo Baidenas pareiškė, kad „labai neigiamai“ reaguoja į tokį Rusijos sprendimą. Dėl tokių Putino veiksmų, pasauliui gresia didžiausias branduolinis pavojus nuo 1962 m. Kubos raketų krizės.

Tuo tarpu Maskva tai neigia, teigdama, kad jos pozicija neteisingai interpretuota. Esą Rusijos karas prieš Ukrainą – tai kova už Rusijos išlikimą prieš agresyvius Vakarus.

Pranešama, jog „Wagner“ karinė grupuotė pasitraukė iš Bachmuto, ir persigrupuoja į kitas pozicijas. Gynybos ministerijos teigimu, Ukrainos kariuomenė užima dominuojančias pozicijas aukštumose į šiaurę ir pietus nuo Bachmuto bei pozicijas pietvakariniame Bachmuto pakraštyje.

Į miestą įvedamos taip vadinamos DNR karinės formuotės. Manoma, kad tokiu būdu rusai ruošiasi gynybos veiksmams.

Trumpai

Gegužės 28 d. naktį danguje virš Kijevo buvo numušta daugiau kaip 40 bepiločių orlaivių. Preliminariai tai buvo masiškiausia dronų ataka prieš sostinę nuo pat plataus masto invazijos pradžios.

Ukrainos gynybos ministerijos Valstybės saugumo tarnybos vadovas Kyrylo Budanovas pareiškė, kad Ukrainos pajėgos jau turi kontrpuolimui būtiną ginklų minimumą.

O žiniasklaida praneša, kad oras pagaliau tampa palankus karinėms operacijoms.

Ukrainos žiniasklaida teigia, jog šalies žvalgyba gavo neįkainojamos informacijos apie padėtį Kremliuje. Esą Putino valdžios aparatas išsekęs, išsisėmęs ir neatsparus vidaus smūgiams.

Per Rusijos savanorių korpuso ir Rusijos laisvės legiono operaciją Rusijos Federacijos Belgorodo srityje buvo surinkta Ukrainos žvalgybai svarbios informacijos.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas po šios operacijos pareiškė, jog „karalius nuogas“.

Neabejojame, jog tai reiškia, jog teroristinės šalies periferija – pažeidžiama ir neapsaugota. Simetrinė invazija į Rusijos gilumą reikštų Kremliaus apokalipsę.

Po pralaimėjimo Ukrainoje Rusija taps kerštinga ir pavojinga, pareiškė Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų vadas Maikas Vigstonas (Mike Wigston).

„Kai Ukrainos konfliktas baigsis ir Ukraina atkurs savo sienas, turėsime pažeistą, kerštingą ir žiaurią Rusiją, kurios priemonės mums pakenkti yra oro atakos, raketų atakos ir povandeninis puolimas“, – sakė kariškis leidiniui „The Telegraph“.

Leidinys pažymi, kad šis britų karinių oro pajėgų vado pareiškimas yra pirmasis viešas Vakarų pareigūnų nuogąstavimas dėl Rusijos veiksmų po karo.

Pagaliau pasakyta tai, ką mes kartojame daugybe kartų, tačiau nebuvome suprasti ir vadinti pergale netikinčiais Ukrainos išdavikais. Kaip šiuo metu suprantama Ukrainos pergalė?

Deja, skirtingai. Vieni mano, kad pergalė bus sėkminga ataka į Krymo pusiasalį, kiti – driskių išvijimas iš Ukrainos teritorijos.

Mes teigiame, jog tai nebus pergalė, nes teritorijų atkovojimas neapsaugos Ukrainos nuo tolesnių masinių raketų atakų, miestų griovimo ir žmonių žudynių.

Pergalė – tai Hagos tribunolas ir kartuvės pirmiausia FSB, SVR ir GRU šutvei, planuojančiai skerdynes ir pasaulio terorą.

Ukraina Rusijos neįveiks. Tą gali padaryti tik NATO ir kolektyviniai Vakarai, sudavę triuškinantį smūgį Kremliaus hidrai.

Tai neišvengiama realybė. Sutriuškinti Rusiją įmanoma tik tuomet, kai Vakaruose atsiras lyderiai su kiaušiniais.

Pasak Vigstono, Rusijos keliama grėsmė gali išlikti daugelį metų, o nušalinus Putiną nuo valdžios – dar labiau išaugti.

Vigstonas įsitikinęs, kad Kremliaus sistema „yra daugiau nei vienas asmuo“. „Už Putino stovi visa struktūra ir hierarchija.

Taigi net jei Putinas dingtų nuo scenos, jį galėtų pakeisti daugybė kitų žmonių, kurie galėtų būti tokie pat žiaurūs ir piktybiški savo žmonių ir kaimyninių valstybių atžvilgiu“, – teigia Didžiosios Britanijos karinių oro pajėgų vadas.

Taigi, ne mes vieni sklaidome naivias iliuzijas, jog nuvertus ar nugalabijus Putiną, išauš šviesos ir taikos valanda. Ne vienas, o tūkstančiai putinų yra mūsų priešas.

Lietuvoje

Mūsuose niekas neima į galvą kažkokių ten prie mūsų sienų gabenamų niekingų branduolinių užtaisų. Mums tos bombos – nė motais.

Lietuva – drąsi šalis. Kam mums rūpintis gynyba, jei mus „stoguoja“ NATO skydas? Pareiškimus tegu pareiškinėja tie, kam tai svarbu. Mes neturim laiko rūpintis kažkokių ten raketų perdislokavimu, nes esam užsivertę benzino čekių ir dviejų televizorių skandalu bei NATO konferencijos milijonų įsisavinimu.

Įtakotojai ir toliau drebina Seimo ir Vyriausybės pamatus, kuriuos visais būdais mėgina paremti ir oficialiai skatina neatsistatydinti net ir politiniai priešininkai. To dar nebuvo! Matyt, ne visi levituoja veidaknygės burbule.

Mes vienok, kolei kas nieko nevertinsim, nekomentuosim, neteisim, nesmerksim ir nekelsim bangų. Manome, jog gyvename civilizuotoje šalyje, kurios tarnybose dirba ne influencerių komentarus skaitantys, o savo darbą išmanatys profesionalai.

Nors, jei jau taip visai atvirai – tai pats laikas mūsų šalyje keisti politinę tvarką. Vyriausybę turėtų tvirtinti prezidentas ne Seimo, o influencerių teikimu ir pritarimu.